Novo mjesto

Popile smo prvu kavu u Kavkazu, razgledale cijeli prostor i saznale što je na meniju

FOTO: Aleksandar Selak

Popile smo prvu, ok, danas svoju treću kavu, u kultnoj zagrebačkoj kavani. Sada to možete učiniti i vi, evo što vas čeka

Ako se o nečemu ovih dana priča kada se radi o Zagrebu, to je Kavkaz. Kultno mjesto dobilo je novi izgled s potpisom projektantice i arhitektice Mirte Mujačić Đaković. Tako je, na tri etaže, stvorena novo-stara zagrebačka kavana u sklopu koje su restoran i vinski bar. Na prvom druženju u Kavkazu bilo je mirno, u pozadini se čuo samo žamor i zvuk klavira, a većina se okupila oko šanka, kako to obično i bude.

Prvi dojam i impozantan interijer

Prvi dojam uistinu je impozantan, iako prostor djeluje puno opuštenije uživo nego na fotografijama. Poznat kao kultno mjesto za okupljanja, danas se ovdje možete bez problema zavući u neki kutak i uhvatiti malo svog mira u užurbanom danu ili sjesti za šank s curama nakon posla. Novi Kavkaz se čini kao stvoren za oba scenarija.

”Inzistirala sam na upotrebi što više ekološki prihvatljivih materijala kao što su drvo, mramor, željezo, staklo i mesing te ih tako spojila u lepezu doživljaja koji se sasvim prirodno sljubljuju. Kako je u Richterovom projektu bio pozicioniran šank koji je obilazio centralni dio, nastavila sam se na tu njegovu ideju te sam stvorila u izričaju i materijalima šank za kojim se događaju susreti, lijepa druženja, nova upoznavanja i razni emocionalni ‘ispadi’ nakon kazališnih premijera.” objasnila je Mirta Mujačić Đaković.

A Kavkaz će svakako živjeti za vrijeme nadolazećih jesenskih i zimskih večeri. Osobito je tome posvećen podrumski prostor, gdje će se izmjenjivati razne postave izložaba vezane uz kazalište, za koje je zaslužna Dženisa Pecotić. Za novi logo kavane te vizualni identitet bio je zadužen tim iz agencije Kuharić Matoš. Tako navode kako im je cilj bio osmisliti vizualni identitet koji će komunicirati povijesno nasljeđe i povezanost s hrvatskim kazalištem, podsjetiti na zlatno doba Kavkaza te njegovo ponovno rađanje u prostoru trenutno jedine prave gradske kavane.

Što smo isprobale i mali uvid u meni

Mi smo isprobale nekoliko standardnih dnevnih stvari – kavu, svježe cijeđene sokove od naranče i kroasane, a sve redom bilo je odlično. Tu se našla i jedna iznimno dobra velika kava bez kofeina. Osim toga, Kavkaz u ponudi ima koktele, bogatu vinsku kartu, craft pive, a već je spreman i dnevni meni. Ovo je mjesto na koje ćete između ostalog moći otići i na eggs benedict, bezglutenski sendvič ili američke palačinke, i to je samo mali uvid u cijelu ponudu.

Za sada je sigurno kako ćemo za doručak moći pojesti poširana jaja s dimljenom šunkom, hollaindaise umakom i sezonskom salatom, kajganu s mariniranim lososom, avokadom i baby špinatom, bezglutenski sendvič s avokadom, kozjim ili ovčjim sirom, rikolom ili matovilcem. Zatim američke palačinke s javorovim sirupom i voćem, domaću granolu s jogurtom i medom te domaću platu.

Kada se radi o ručku, zanimljiva je kombinacija tradicionalnih i poznatih jela. Rizi bizi i piletina, patka s mlincima, fish’n’chips, rižoto od gljiva, ramstek te juha od dunje i kestena s pikantnim prženim slanutkom, jesenska salata s bučom i narom te losos.

U nastavku vam donosimo prvi uvid u meni, iako to još nije cijela ponuda. Kavkaz je odlučio objediniti sve u jednom, kako bi uistinu ponovno postao omiljeno okupljalište među Zagrepčanima, ali i ‘must-see’ mjesto za sve one koji se nađu u gradu.

Doručak:

EGGS BENEDICT
– poširano jaje, dimljena šunka, hollaindaise umak,
sezonska salatica

KAJGANA S MARINIRANIM LOSOSOM
– kajgana, marinirani losos, avokado, baby špinat

BEZGLUTENSKI SENDVIČ S AVOKADOM
– avokado, kozji/ovčji sir, bezglutenski kruh, rikola/matovilac

AMERIČKE PALAČINKE S JAVOROVIM SIRUPOM I VOĆEM
DOMAĆA GRANOLA SA JOGURTOM I MEDOM
– žitarice, med, jogurt, voće

DOMAĆA PLATA
– pršut, dimljena šunka, tvrdi i krem sir, sir i vrhnje, orasi, med

Ručak:

JUHA OD DUNJE I KESTENA
– kremasta gusta juha od dunje i kestena, s pikantnim
prženim slanutkom

JESENSKA SALATA SA BUČOM I NAROM
– salata od pečene muškatne buče, dimljene paprike,
sezonske salate, pečenih oraha i Camembert sira sa
dresingom od nara, meda i maslinovog ulja

RIŽOTO OD ŠUMSKIH GLJIVA
– carnaroli riža, temeljac od šumskih gljiva (lisičarke,
vrganji i portabella), tikvice, poriluk, maslac, grana padano

RIZI BIZI PILETINA
– carnaroli riža, povrtni temeljac, grašak, pohani pileći
batak i zabatak, slatka glazirana mrkva, jus

PATKA S MLINCIMA
– pačji batak i zabatak (confit), domaći mlinci, coulie od
bobičastog voća, sezonska salata

FISH` CHIPS
– hrskave black tiger kozice, dehidrirani chips od batata,
hrskava salata sa dresiningom od jogurta, pikantna majoneza

LOSOS
– pečeni file lososa, krema od avokada, kuhani krumpir,
engleski celer, granny smith jabuke, cikla, ulje od peršina i kopra

RAMSTEK
– simentalsko govedo (HR), glazirano povrće (brokula, mrkva,
mladi luk, korabica), tamni umak