DIY

Pokušale smo od obične svijeće napraviti spiralnu i nismo se baš usrećile. Evo kako je to izgledalo

Na prvo gledanje DIY tutoriala oko izrade ovih spiralnih svijeća sve se činilo kao zicer. No, u praksi baš i nije ispalo tako

Moram priznati da otkako je blogerica Johanne Kohlmetz u jednom svom postu početkom listopada objavila kako od običnih svijeća napraviti one spiralne, cijela stvar kopkala me neko vrijeme u smislu upustiti se u taj DIY ili ne. U međuvremenu pojavilo se još nekoliko inačica tog tutoriala jer su višebojne spiralne svijeće naprosto okupirale Instagram interijere i vrlo brzo postale megatrend koji je još uvijek aktualan. Neki dizajn brendovi otišli su toliko daleko da su ih uvrstili u svoju ponudu, a ne moram vam ni govoriti da su im cijene paprene.

Upravo iz tog razloga DIY opcija mnogima se učinila kao sjajna i pristupačna alternativa. Pa, ako ste u skupini onih koji vole ovakve trendi detalje, koje potom nerijetko preferiraju ugostiti i u svom domu, a nisu spremni izdvojiti za njih masu novaca, definitivno nastavite čitati ovaj članak. Uglavnom, uz malo nagovora, kupila sam tako jučer klasične duge svijeće u obližnjoj trgovini. Jedno pakiranje od njih tri koštalo me je oko 9 kuna, a uzela sam dva pakiranje od tri crvene i tri bijele – za svaki slučaj. Mudra odluka! To je ujedno bilo i jedino financijsko ulaganje u ovaj naš DIY redakcijski pokus jer sam sve ostalo imala, a imate vjerojatno i vi.

View this post on Instagram

A post shared by Johannekohlmetzblog (@johannekohlmetzblog)

Kako se navodi u videima, zagrijala smo vodu do ključanja u posudi. Nije mi se dalo čekati da se ona malo ohladi pa sam dodala mrvicu hladne vode. U posudu sam potom ubacile tri svijeće, točnije uronila ih u vodu s fitiljem okrenutim prema dnu posude. Ne brinite ako vam cijela svijeća nije uronjena u vodu, to je okej jer ona ne mora biti cijela u spiralnom izdanju.

Iako je pisalo da ih pustim 15 minuta da tako stoje u toploj vodi, moje su se već nakon sedam minuta gotovo skroz otopile. Priznajem, malo sam se zapričala s fotografom i nisam pazila na razvoj situacije. Oops. Izvukla sam svijeće jednu po jednu van, pa ih onda malo na drvenoj dasci utisnula i izravnala prstima te pokušala rukama zavrtjeti u spiralu. S obzirom na to da je vosak bio očigledno suviše mekan, rezultat je ispao pomalo smiješan. Moje svijeće nisu ispale ni približno kao one na fotografijama blogerica i insta influencerica. Svoj neuspjeh nisam željela zatajiti, ali bome, nisam se dala ni pokolebati.

Uslijedio je pokušaj broj dva, u kojem sam sve korake jednako ponovila, ali sam ovaj put pomnije pratila uronjene svijeće u vodi i čini mi se, na vrijeme ih izvadila van. Bilo je to već nakon tri do četiri minute. Rukama sam potom omekšali dio ponovno na drvenoj dasci utisnula kako bi taj dio postao plosnat (možete i s drvenim valjkom za tijesto ako vam je lakše), a onda svijeću vrtjela istovremeno s obje strane u suprotnim smjerovima ne bi li dobila famozni efekt spirale. Drugi ciklus ispao je ipak malo bolje, no moram priznati da su moja očekivanja bila puno veća, a možda sam malo i podcijenila jednostavnost ovog DIY projekta.

E sad, ako je cilj da nakon nekoliko ponavljanja usavršite ovaj zadatak, vjerujem da bih u njemu na kraju razoružala, a ako me pitate kako mi je ispalo iz prve, rekla bih – dosta loše. No, ako se kod kuće volite poigravati s ovakvim DIY stvarima, bit će vam sigurno zabavno. A još ako uz sve to dobijete zadovoljavajući rezultat, nitko sretniji od vas i mene. U nastavku vam donosim detaljni proces popraćen fotografijama, kao i moj neuspješni i malo manje neuspješni rezultat. Do nekog drugog DIY projekta ostavljamo vas uz ovaj i onaj nedavno objavljeni na temu ogledala s okvirom od pur pjene.

Svijeće sam do pola stavila u vruću vodu.
Aleksandar Selak
Pustila sam ih da se neko vrijeme namaču dok ne omekša dio svijeće koji je u vodi.
Aleksandar Selak
Pritisnula sam omekšali dio svijeće da postane koliko toliko plosnat.
Aleksandar Selak
S obje strane sam vrtila svijeće u suprotnim smjeru kako bih dobila spiralni izgled.
Aleksandar Selak
Prve tri svijeće ispale su dosta loše, nećemo se lagati.
Aleksandar Selak
Na preostalima se ipak vidi napredak, ali i cijeni trud.
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba