DIZAJN

Sadržaj omogućava IKEA

Poboljšali biste kvalitetu zraka u svom prostoru? IKEA ima ultimativnog pomagača koji smo testirali

Je li STARKVIND stol ili pročišćivač zraka? On je oboje i mi smo ga testirali, a iza cijele priče stoji IKEA

Nakon pojave pandemije koronavirusa, mnogi su se odlučili na kupnju pročišćivača zraka. S vremenom, potražnja za tim uređajem iznimno je porasla, a tome je ne tako davno doprinijela i informacija o natprosječnoj zagađenosti zraka u Zagrebu. Razlog je to više da se svatko iznova za sebe zapita kako može pozitivno utjecati na to da se takve stvari ne događaju i u najmanju ruku ublažiti ovaj gorući ekološki problem o kojem se već neko vrijeme na globalnoj razini intenzivno upozorava. No, u međuvremenu stvar ipak možemo barem u sklopu svog doma djelomično riješiti spomenutim pročišćivačima koji nam u tom segmentu zbilja mogu biti učinkoviti pomagači. Tom problemu nedavno je doskočila i švedska robna kuća IKEA koja je u svoju ponudu uvrstila nekoliko takvih uređaja, među kojima se posebno istaknuo onaj naziva STARKVIND.

Dva u jednom kao uvijek odlično rješenje

Aleksandar Selak

Ono što ga čini posebnim jest to što je u pitanju estetski i dizajnom lijepi coffee stolić u koji je vješto implementirana tehnologija, odnosno sam pročišćivač. Pa na pitanje je li STARKVIND stol ili pročišćivač zraka, odgovor je da je on zapravo oboje. Naravno da smo odmah bacili na njega oko, pa ga potom i testirali. Za početak, moram priznati da zbilja volim multifunkcionalne komade namještaja, kao i inovacije, pa me ovaj koncept iznimno razveselio. Velika sam obožavateljica i IKEA rješenja, pa mogu reći kako se ovaj model načinjen od bajcanog svijetlog furnira hrasta sjajno uklopio u moj prostor. Nije zanemariva stavka, a ono što me još u tom smislu privuklo jest i njegov zaobljeni te nenametljivi dizajn.

Uređaj koji automatski detektira čestice (PM2,5) u zraku

Aleksandar Selak

Kao i kod svih IKEA komada namještaja, i ovaj sam uspjela samostalno uz navođenje uputa vrlo jednostavno sastaviti. Trebalo mi je svega nekoliko minuta, a super je fora što se kabel može sakriti u jednu od nogu stola i unutar pročišćivača zraka kako bi se izbjegao nered. Mislim, tko voli vidljive kablove? Kad sam to riješila, došao je red na glavnu stvar, testiranje samog pročišćivača. Naime, STARKVIND je vrlo jednostavan za korištenje. Ima pet razina puhanja, ali ga možete podesiti i na automatski način, što znači da automatski detektira čestice (PM2,5) u zraku, a potom podešava brzinu ventilatora tako da on sve radi za vas, a vi pritom o tome ne morate ništa razmišljati. Ono što me brinulo jest jačina buke, no u ovom slučaju moram reći kako je vrlo tih, posebice na nižim razinama, pa ga možete držati upaljenim i dok, recimo, spavate.

Provjeravajte filter za što bolju učinkovitost

Aleksandar Selak

Ono što biste još trebali o njemu znati jest da ovaj pročišćivač zraka dolazi s filterom čestica tako da najučinkovitije moguće pročišćava zrak od različitih čestica. Također ga je moguće kombinirati s filterom plinova. U pakiranju ipak dolazi s prvom varijantom, filterom za čestice, dok se ovaj drugi prodaje zasebno. Isto tako, STARKVIND pročišćava zrak u prostoru do 20 metara četvornih, ovisno o podešenoj brzini ventilatora. Ako je prostorija pak veća, bit će potrebno duže vremena za pročišćavanje zraka u prostoriji ili ćete nabaviti više uređaja. Ono što ne biste trebali smetnuti s uma jest i da je filter, koji se nalazi ispod plohe stola, potrebno redovito provjeravati kako bi se doznalo ima li prljavštine. Naime, često zaboravljamo kako u zatvorenim prostorima na kvalitetu zraka utječu stavke za koje nismo svjesni, kao što su kuhanje, čišćenje, grijanje itd. U tom slučaju pomaže LED indikator koji na uređaju zasvijetli kad je potrebno provjeriti filtre, povremeno ih usisati ili po mogućnosti zamijeniti. Preporučuje se da se filter zamijeni nakon svakih pola godine kako bi uređaj bio maksimalno učinkovit.

Za one koji od uređaja žele više

Aleksandar Selak

Ako pak cijelu stvar želite podići na još jednu razinu, onda STARKVIND pročišćivač zraka možete kombinirati i s TRÅDFRI pristupnikom, uz pomoć kojeg možete upravljati pročišćivačem putem IKEA Home smart aplikacije. Tako možete, primjerice, vidjeti kvalitetu zraka te postaviti tajmere za pročišćavanje zraka. Jako dobra fora, moram priznati, posebice ako ste ljubitelj gadgeta kao ja. Za kraj mogu samo još nadodati kako mi se u ovom slučaju spoj tehnologije i produkt dizajna pokazao zbilja impresivnim i prema mojim standardima jer STARKVIND je učinkovit, praktičan, u današnjim okolnostima potreban te dizajnom atraktivan, pa ne čudi činjenica kako se u domeni pročišćivača zraka nametnuo kao broj jedan. Više o njemu možete doznati na IKEA službenim stranicama gdje možete razgledati i druge zgodne modele na tu temu kao što su pročišćivač zraka FÖRNUFTIG ili pak senzor za kvalitetu zraka VINDRIKTNING.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube