SAVJET STRUČNJAKA

Planirate na postblagdanski detoks? Nutricionist nam je objasnio što trebate znati prije nego krenete

Detoksikacija organizama je sigurno nešto o čemu se najviše priča u siječnju

Koliko ste pute čule ili i same izjavile onu slavnu od sutra sam detoksu, ne mogu više ovako? Stotine, sigurne smo, a i same smo se našle u situacijama kada smo poželjele baš dobar detoks, što god on podrazumijevao. Nekad smo mislile da ćemo to riješiti pomoću neke super dijete, cijeđenih sokova, razno raznih smoothieja za čije smo sastojke prvi put čule i tako je nastala zbrka u glavi.

S jedne strane nas navlače na kupovinu suplemenata i sokova od voća i povrća, a s druge strane smo svjesni da organizam sam radi detoksikaciju. Da bi već jednom riješili tu dilemu, obratile smo se magistru nutricionizma Luki Bashoti koji nam je pojasnio stvar.

ŠTO MISLIMO DA JE DETOKS, A ŠTO ON ZAPRAVO JEST

“Većina na spomen riječi detoks prvo pomisli na konzumaciju sokova od povrća i voća kao jedinog izvora hrane u nekom periodu. Najčešće nakon blagdana, ali često i u svrhu brzog gubitka kilograma.” Dodaje da se na tržištu ta riječ odnosi na različite usluge i proizvode, od kura čišćenja sokovima ili dodacima prehrani, do klistiranja debelog crijeva.

“Cijela ideja detoksa temelji se na pretpostavci kako je naše tijelo prepuno toksina s kojim se ne može samo boriti. Srećom, naše tijelo je razvilo zadovoljavajuće mehanizme nošenja s manjim količinama štetnih tvari te konstantno provodi detoksifikacijske stanične procese (apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje) kako bi se riješilo štetnih tvari. Hvala jetri, bubrezima, crijevima, plućima i koži na tome.”

Objašnjava da ako smo zaista, u medicinskom smislu, otrovani na neki način potražimo hitnu liječničku pomoć, a oni će nam propisati odgovarajući medicinski tretman.

NAJVEĆA ZAMKA DETOKSA JE DA ON NIJE ŠTETAN

“Najveća zamka je mišljenje da detoks nije štetan. Druga zamka je što se detoks smatra brzim rješenjem.” Objašnjava da se u takve protokole kreće s mišlju kako će u par dana ili par tjedana čišćenje ispraviti negativne posljedice višegodišnjih štetnih životnih navika. “A što se zapravo dogodi nakon tih nekoliko dana? Slijedi povratak na stare neadekvatne navike. Premali unos biljnih namirnica (povrća, voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i mahunarki) najčešći je nedostatak u prehrani osoba koje se javljaju u naše nutricionizam.hr online savjetovalište za prehranu.”

Umjesto fokusiranja na često imaginarne toksine, ističe da se fokusiramo na uključivanje dokazano potrebnih nutrijenata i namirnica, a to možete besplatno provjeriti ovdje.

DETOKS NE BIH PREPORUČIO NIKOME

“Detoks ne bih preporučio nikome. Kao što sam spomenuo ranije, zanemaruje se činjenica kako pojedini protokoli mogu biti i izrazito štetni.” Dodatno objašnjava kako doza čini neku tvar štetnom pa tako zeleni sokovi koje percipiramo zdravima u pretjeranim količinama mogu dovesti do nakupljanja oksalata i oštećenja bubrega. “Klistiranje debelog crijeva isprat ćete vašu crijevnu mikrofloru koja ima važnu ulogu u zdravlju. Povremeni post nije za svakoga jer može dovesti do epizoda prejedanja, a svako nepotrebno izbacivanje namirnica bez adekvatne zamjene smanjuje kvalitetu vaše prehrane. Već i ptičice na grani znaju kako je kvalitetna prehrana usko povezana sa zdravljem.”

Zaključuje da se umjesto traženja nepostojećih instant rješenja, trebamo fokusirati na promjenu štetnih životnih navika. “Zdrava prehrana, više kretanja, kvalitetniji san te mentalna higijena dat će nam više energije tijekom dana, bolje ćemo se osjećati te ćemo dugoročno ostati zdravi.”

KAKO SE HRANITI U PANDEMIJI I STRESNIM SITUACIJAMA

“Na stres reagiramo različito. Nekima se stisne želudac i izgube apetit, dok nekima hrana u tim trenucima pruža emocionalnu utjehu. Ako pripadate ovoj drugoj skupini, potrebno je osvijestiti razliku između fiziološke i emocionalne gladi.”

Objašnjava da s obzirom na to da puno vremena provodimo kod kuće, ponekad jedemo i iz dosade. “Neka vam grickanje slatkiša i slanih grickalica ne bude svakodnevica. Ako odlučite grickati, ne jedite iz velikih pakiranja nego odvojite količinu koju želite pojesti i uživajte u tome.”

Ističe da je najvažnije nastojati održati rutinu obroka tijekom dana. “Znajte kada, što i koliko ćete pojesti. Olakšat će vam razmišljanje o prehrani, a nakon eventualnog izleta znat ćete na kakve navike se vratiti. Ako ne znate kakav default vama odgovara, potražite pomoć stručnjaka – nutricionista.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba