Kućni barista

omogućava Philips

Pitale smo pet žena različitih zanimanja bez čega ne mogu zamisliti jutro. Ispada da im je jedna stvar zajednička

Maja, Kristina, Matea, Vlatka i Barbara nam nisu dale svoje fotografije, ali su, onako ženski detaljno, otkrile svoju jutarnju rutinu

Čim ujutro otvorimo oči, pomislimo na jednu stvar – kavu. Njen miris i okus najbolji su uvod u početak novog dana. Prema jednom istraživanju, kavoljupci provedu 182 sata ispijajući ovaj topli, crni napitak koji je zapravo postao lifestyle simbol modernog života. Bez kave, naime, nema dobrog druženja, opuštanja, podizanja radnog elana, a ni zdravlja.

Kavu, naime, obožavamo zbog njena mirisa i okusa, ali i zbog koristi koje donosi organizmu. Provedena su mnoga istraživanja na ovu temu koja su pokazala da dvije kave dnevno smanjuju rizik od srčanih bolesti, obolijevanja od karcinoma i dijabetesa tipa ll, umanjuju posljedice stresa te potiču lučenje seratonina i održavaju mozak zdravim. Kava ima i jak emotivni efekt jer se njezino ispijanje uvijek veže za pozitivne trenutke u danu te stvaranja nekih ugodnih životnih epizoda, sjećanja i promišljanja.

Omiljeni crni napitak

Stoga nije čudno što su ljudi po pitanju kave vrlo decidirani. Svatko, naime, ima svoju najdražu: s toplim ili hladnim mlijekom, produžena, filter, espresso, macchiato, cappuccino, caffe latte… Koliko ljudi, toliko i različitih odgovora na pitanje: Kakvu kavu voliš?

Upravo smo to tako često pitanje postavile ženama različitih zanimanja i različitih dnevnih navika: profesorici talijanskog jezika Maji, pr stručnjakinji Kristini, kineziologinji Matei, prodavačici Barbari i vizažistici Vlatki. One su nam uskratile svoje fotografije, ali su, onako ženski detaljno, otkrile svoju jutarnju rutinu te dale pokoji savjet oko pripremanja omiljene kave kod kuće. U nastavku donosimo njihova iskustva s automatskim aparatom za kavu Philips LatteGo s kojim ove superžene jednostavno svaki dan pripremaju napitake od kave od svježih zrna.

Maja (34), profesorica talijanskog jezika

Ujutro voli:

 • čuti: gugutanje golubica na prozoru
 • osjetiti: miris kave pomiješan sa svježim zrakom
 • popiti: cappuccino s čvrstom pjenom

“Zbog pandemije koronavirusa – zatvorenih kafića i rada od kuće – shvatila sam mnoge nove stvari o sebi, morala usavršiti neke nove vještine i prihvatiti neke nove svakodnevne rituale. No, nešto se ipak nije promijenilo: priličan sam mrgud odmah nakon buđenja. Naprosto ne funkcioniram dok ne popijem kavu. I to ne bilo kakvu. To mora biti savršen kremasti cappuccino kojeg si pripravim sama. Lako je biti sam svoj barista uz potpuno automatski aparat za kavu Philips LatteGo. Osim mirisa i okusa, sve oko cappuccina mi je fascinantno. Volim ga piti iz prozirne šalice: taj prijelaz iz kavene boje u bijelilo mlijeka smiruje mi pogled, a čvrsta pjena kroz koju se “probija” gusti crni espresso mi je pravi trenutak sreće.

Kristina (28), pr stručnjakinja

Ujutro voli:

 • čuti: baš ništa
 • osjetiti: zagrljaj
 • popiti: espresso bez šećera

“Vjerojatno za razliku od mnogih, ujutro sam vrlo živahna. Ovih dana budim se bez budilice točno u 7 i odmah krećem u dan. Sve nekako na brzinu. Da se spremim treba mi valjda 15 minuta: brzinska jutarnja higijena, no makeup, kosa u repu, srknem espresso onako kao Talijani – s nogu. Ne podnosim nikakve dodatke ni u čemu, pa tako u kavu ne stavljam šećer. S obzirom na to, volim espresso pripremljen od tek mljevenih zrnaca kave. Taj miris, to je moj svemir. Kako je jedna od prednosti Philips LatteGo aparata 100% keramički mlinac, u tom mirisu uživam svako jutro”.

Matea (25), kineziologinja

Ujutro voli:

 • čuti: zvuk sobnog bicikla
 • osjetiti: da se znoji
 • popiti: Caffè Americano

“Tko god se bavi intenzivnim treniranjem zna koliko je kofein bitan. Upravo je zato moj početak dana vezan uz dupli espresso s malo vruće vode. Taj svoj omiljeni napitak zovem Caffè Americano i dobijem ga u sekundi – pristiskom na gumb automatskog aparata za kavu Philips LatteGo koji je pri tome vrlo jednostavan i za čišćenje. Nakon udarne doze kave, krećem s udarnom dozom jutarnjeg treninga. Kako je ovih dana bila na snazi uputa #ostanidoma, biciklirala sam u dnevnoj sobi. Hoću reći, napokon je sobni bicikl prestao biti vješalica za odjeću.”

Barbara (45), prodavačica

Ujutro voli:

 • čuti: zvuk tuša
 • osjetiti: energiju
 • popiti: Latte macchiato

“Možda je to dobro ili ne, ali tip sam žene koja sve nekako vidi crno ili bijelo. Ujutro si slažem crno-bijelu odjevnu kombinaciju, crne misli zamijenim bijelima te si pripremim svoju savršenu, istina smeđe-bijelu, harmoniju kave i mlijeka. Prije nekoliko godina, prilikom izleta u Milano, prvi puta sam probala latte macchiato te naučila, da se za razliku od caffè lattea iliti kave s mlijeom, prvo stavi mlijeko u staklenu čašu, a zatim se nadolije espresso na vrh. I to je sada moj omiljeni jutarnji napitak svakog jutra. Jer imam Philips LatteGo.”

Vlatka (39), vizažistica

Ujutro voli:

 • čuti: smijeh svojih klinaca
 • osjetiti: poljupce
 • popiti: prvo espresso, pa odmah nakon kavu s mlijekom

“Uz dvoje osnovnoškolaca i školu online, jutra su mi prilično luda. Čim otvorim oči, odmah skačem iz kreveta i onda krenem: doručak, higijena, čišćenje, ručak,…Ali za kavu uvijek imam vremena. Zapravo, za minimalno dvije kave. Kako se ponekad ne mogu odlučiti s čime početi dan, sjajno mi je što moj kućni barista Philips LatteGo jednako savršeno kuha čak 6 vrsta napitaka. Evo, recimo, danas sam odmah nakon buđenja popila espresso, a kada je počela škola online malo sam predahnula uz macchiato.”

Više o automatskom aparatu Philips Lattego saznajte OVDJE.

Sadržaj nastao u suradnji s brendom Philips

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba