RODITELJSTVO

Pitale smo mame koje rade od kuće kako su to uskladile s klincima koji ne idu u vrtić ili školu

Koronavirus nametnuo je i rad od kuće, za sve koji to mogu. Pitale smo mame kako se snalaze u toj situaciji

Osim što je generalno usporila život i ograničila kretanje, pandemija koronavirusa natjerala je sve one koji to mogu, da rade od kuće. Rad od kuće ponekad je zathjevan, a možda čak i više ako imate kod kuće djecu. Upitale smo nekoliko mama kako su si organizirale posao kod kuće i uskladile s djecom koja sada ne idu u jaslice, vrtić ili školu.

Martina Friganović, suosnivačica portala Supermame

Rad od kuće mi sam po sebi, ne pada teško, jer i inače tako radim. No sad kad nema vrtića i to već dobrih mjesec dana, priznajem da je poprilično izazovno. Sreća u svemu tome je što sam, sam svoj šef pa si organiziram vrijeme kako želim, muž mi je doma pa se izmjenjujemo u čuvanju, igranju i kuhanju, a moram napomenuti da su i naši klijenti i partneri puni razumijevanja pa se kod većine ne moramo strogo držati rokova u ovoj situaciji.

Pokušavam si dan organizirati i postaviti prioritete no nije nimalo lako. Još mi je dijete odlučilo baš sad izbaciti popodnevno spavanje pa nemam ni ta dva sata po danu koja sam inače imala. S druge strane, sad kad je dijete doma, a ja za kompjuterom, uvijek me muči ona mamina grižnja savjesti da mu možda ne posvećujem dovoljno vremena. Zato najčešće radim navečer i to sigurno do ponoći, ponekad i duže. Sretna sam što radim ono što volim pa mi to nije teško. No moram priznati da jedva čekam vratiti se u rutinu i mom starom radnom vremenu.

Ana Tevšić, dizajnerica i vlasnica brenda L,A design.studio

View this post on Instagram

Morning sweetness ?

A post shared by Ana Tevšić Nauković (@anatevsicnaukovic) on

Naša izolacija krenula je tako da smo suprug i ja ostali doma s djecom i psima te tako radili naizmjenično u smjenama sve do potresa. Nakon potresa smo morali izaći iz stana zbog urušenog dimnjaka i ugašenog grijanja (kao i skoro cijeli centar, nažalost) – tako da smo sada u izolaciji s bakom i djedom, uz sve moguće mjere opreza oko pandemije. Moj dan sada počinje u igri s djecom, gdje se paralelno kuha i spremaju obroci.

instahome01

Instagram @cozyhomeshots

Zahvaljujući prirodi mog posla, koji je prvenstveno kreativan i ne ovisi o radnom vremenu, prilagodila sam se maksimalno tako da sve ostalo funkcionira, a ja radim kad se sve drugo odradi i dovrši. Naša djeca su mala, tako da ne sudjelujemo u nastavi preko televizije – zanimaciju tražimo na drugim mjestima. Dan nam je podijeljen između rada, igranja, čitanja slikovnica, hranjenja i uspavljivanja. S obzirom na situaciju, raspored nam je dobar i funkcionira, koliko god je trenutno moguće.

Ana Škiljić Revenščak, PR maganer

View this post on Instagram

sunce petkom ? #koronanotcorona #friday

A post shared by Ana (@skilja) on

Nisam bila veliki fan rada od kuće, ali sad kad smo ušli u treći tjedan da radimo od doma, moram priznati da mi se sve više sviđa. Ujutro prije posla stignem i popiti kavu i odraditi trening i nekad, kad je dobre volje, uspijem uvjeriti kćer da vježba sa mnom. Mislim da imam veliku prednost jer je Lara skroz samostalna, pa se minimalno bavim njenom školom. Samo provjerim i pitam ju je li stigla na vrijeme? Sad je u petom razredu pa nastavu malo prati na TV-u, malo online. Kuži da kad radim – radim pa uglavnom ne smeta, osim kad joj treba pridržati mobitel da snimi TikTok video.

Larin tata i inače radi od doma pa smo se jednostavnije organizirali i svatko ima svoje male rituale. Meni skroz pomaže kad se ujutro obučem kao da idem u ured – da ne bi odjeća uzalud skupljala prašinu u ormaru, a skužila sam i da Larina soba najbolje glumi ured pa sam joj otela i radni stol i super pozadinu koja dobro dođe za sve virtualne sastanke koje imam tijekom dana. Koristim priliku da joj malo više približim čime se zapravo bavim, pitam je da prokomentira neku ideju, a navečer pečemo palačinke, gledamo filmove i nadamo se da ćemo se što prije vratiti, ja u ured, ona u školu.

Sonja Švajhler, suosnivačica Supermame

View this post on Instagram

Karantena. . Odlazak u nabavku podsjeća me na one priče o špiljskom čovjeku koji ide u lov kako bi prehranio obitelj. On se oblači, tenisice ga čekaju pred stanom. Pozdravljamo se kao da ide u rat. Stavlja masku, rukavice i u džepu nosi sprej za dezinfekciju. . Povratak doma iz nabavke. . Dakle to izgleda otprilike ovako: muž stoji na vratima, ja vadim staru plahtu i on na nju odlaže vrećice iz trgovine. Zatim se ispred stana skida do gaća. Sada smo već toliko uhodani da to skidanje djeluje senzualno haha. Jakna i majica koju je nosio ispod jakne – ide na balkon na zračenje 24 sata. Na zasebnu vješalicu koja tamo stoji puna 3 tjedna predviđena za kontaminiranu odjeću. Hlače, čarape idu odmah u mašinu za pranje rublja. Cipele ostaju pred stanom nakon što ih poprskam dezinficijensom do mjere da djeluje kao da je došao onaj stvor iz Aliena i izbalio pola haustora. Muž nakon senzualnog skidanja, ide pod tuš. Sam. Da me ne bi krivo shvatili. . Kada sam završila s dezinficiranjem muža, krećem na one vrećice na plahti. Fali nam policijska ili biohazard traka kojom bih obljepila kontaminirano područje i spriječila svoja dva dječaka od kopanja da vide je li tata kupio čokoladu (zaboravio je, naravno, a ja sam zahvalna svima koji su nam za vrijeme adventa donijeli 798 svetih Nikola koji sada vesele moju djecu nakon ručka – spasili ste me poprilično glasnih tantruma). . Nova kolumna na @supermame.hr . Kako izgleda vaš odlazak u nanavku? . Foto: @pepper_atelier #jasamsupermama #supermamehr #covid_19

A post shared by Sonja (@supermama.sonja) on

Radni dan s djecom traje. Isprekidan je i hvatam svaku slobodnu sekundu da odradim ono što moram. Kada se sami zabave, kada odspavaju popodne ili jednostavno navečer kada konačno zaspu na duže od pola sata. Imam tu sreću da volim to što radim, pa je bijeg u posao ujedno i moja relaksacija. Djeca traže svoje, stoga smišljam kako ih razveseliti i ublažiti im svakodnevnicu koja je odjednom sasvim drugačija od onoga prije. Nije jednostavno, ima dana kada pomislim kako ću poludjeti od njihovih glasića i 1001 pitanja, dok pokušavam smisliti tekst ili razmišljam što im skuhati. Uistinu nije jednostavno. A mamama koje imaju školarce, pa pored svih obaveza još uključuju i tzv. homeschooling – kapa do poda.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube