STIL ŽIVOTA

Pitale smo Hrvate o navikama ispijanja kave i kakvu najviše vole piti. Evo što su nam rekli

FOTO: Aleksandar Selak

Raspitale smo se kakve su navike ispijanja kave u Hrvatskoj

Ispijanje kave je dio dnevnog rituala mnogih, a on se uglavnom razlikuje po navikama i preferencijama korisnika. Mi smo se već izjasnile kakve kave pijemo i uvijek smo spremne probati neku novu ili posjetili neki novi bar, a sada smo odlučile saznati kakve su navike ljudi koji nas okružuju.

Aleksandar Selak

Istraživanje koje je proveo Franck za vrijeme lockdowna pokazalo je da čak 44 posto Hrvata žudi za ispijanjem kave u kafićima, a 47 posto ih je izjavilo da će odmah u prvom tjednu kad se otvore ugostiteljski objekti, popiti kavu u kafiću. Ozbiljne brojke, ali nimalo neobične s obzirom na to da svi znamo koliko Hrvati vole sjediti na kavicama. Ispijanje kave nam je dobrim dijelom stil života, uvijek se nekako sve vrti oko nje. Bilo da se radi o ležernom druženju s prijateljima ili poslovnom sastanku, kava je uvijek prvi izbor.

Ispitale smo Hrvate koji su nam rekli kakve su njihove navike, pa u nastavku pogledajte video s odgovorima.

Navike su različite, neki piju duge kave, neki biraju kratke, neki u kavi guštaju cijeli dan. Postoje oni koji u njoj guštaju samo kod kuće, ali i oni koji vole kavu koju im u kafiću pripremi profesionalni barist. Ljepota je u različitosti pa tako i u navikama, a Franck ima kavu za svakoga.

Za savršenu kavu ključan je mlinac, ali i spretnost bariste

Za pripremu odličnog napitka važni su razni elementi, poput temperature vode, idealno podešenog mlinca, spretnosti bariste i mnoge druge stvari. Nama to zvuči kompleksno, a stručnjacima je to mačji kašalj. Neki od njih su se nedavno natjecali na Međunarodnom danu kave, a upravo tim natjecanjem Franck pruža podršku svojim partnerima u ugostiteljstvu.

Aleksandar Selak

Međunarodni dan obilježava se 1. listopada kada je i održano finale Franck regionalnog barističkog natjecanja. Kvalificiralo se devet najboljih barista iz regije, a ovogodišnju titulu najboljeg osvojio je Marko Podbrežički iz Zagreba (Mala kavana), a time i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i certificiranje u SCA Premier Campusu u Matuljima. Ovaj kampus jedini je SCA certificirani centar u ovome dijelu Europe koji za cilj ima edukaciju specijalista za kavu po međunarodnim standardima te pomicanje granica svijeta kave u Hrvatskoj.

Aleksandar Selak

Drugo mjesto osvojio je Mihael Fintić iz Zagreba (caffe bar Verdi), dok je trećeplasirani Ivan Siničić iz Pirovca (caffe bar Rišpet). Marko Podbrežički nam je otkrio koji je njegov recept za dobru kavu: “Prva stvar je ljubav prema kavi, druga stvar je ljubav prema kavi i treća stvar je ljubav prema kavi.” Baš super, sada znamo gdje ćemo idući put na kavu.

Franck od samog početka podiže ljestvicu u kvaliteti espressa te stvara i prati trendove, a natjecanjima poput ovoga nastoji ojačati svoje HoReCa poslovanje u regiji te pružiti podršku partnerima kroz rast i ulaganje u razvoj barističke scene i vrhunsku kvalitetu kave.