GASTRO

Pinku fish&wine je vruća gastro adresa u Splitu. Posjetili smo je i probali nekoliko jela

FOTO: Pinku/Super1

Ne želite je propustiti ako odete u Split

Iako sam taj tjedan danima maštala o prženoj ribi i krumpiru u bilo kojem obliku, ona nije se dogodila. U biti je, ali u inačici kakvu je osmislio tim malenog, ali jako šarmantnog restorana Pinku. Pinku znači malo, upravo po tome je i dobio ime, ali znate kako se kaže, malo po malo pa ondje možete satima sjediti, uživati uz pjenušac ili času vina te meziti u slijedovima koliko vam daju. Šalim se malo, ali nisam daleko od istine.

Pinku se otvorio u blizini splitske tržnice na adresi Obrov 4, a glavna ideja vlasnika Frane Delića bila je pored tržnice pojesti nešto malo drugačije s obzirom na to da su riblji restorani tu već postojali, ponajviše oni s prženom ribom. U čast istoj, odmah mi je rekao gdje pronaći najbolju, odmah u blizini Zlatne Ribice u slučaju da ostanem gladna.

Frane Delić PIXSELL

Ovog puta je to izostalo. Frane Delić čini se dobro zna što radi. Otvorio je u samom jeku pandemije, na meniju ima tek sedam, osam jela koja su jako dobro promišljena i napravljena na neki njihov način. Pohvalio mi se kako koriste interesantne tehnike s obzirom na to da im se oprema u kuhinji sastoji od sous vide uređaja, noža i brenera.

PANCETA OD TUNE I PALAMIDA U MUSCOVADU

Panceta od tune odležana u papru, timutu i soli, palamida odležana u muscovadu i cannoli od prženog krumpira, punjen rilettom od creme fraichea i oslićem u limeti

Tako ondje možete probati pancetu od tune odležanu u papru, timutu i soli i palamidu odležanu u muscovadu (110 kuna) koje naravno sami dozrijevaju, te prefinu selekciju sireva u kombinaciji sa suhim smokvama i bademima, tapenadom od maslina i karamelom koja odlično paše uz kozji i ovčji sir (100 kuna).

Osim platice sireva probala sam tuna tartar koji je prekriven listićima usoljenog te dehidriranog žumanjka, a kombiniran s džemom od kapara i reducirani umakom od rajčice. Toliko fino i prepuno okusa da se apsolutno može jesti bez kruha, što mi je pun pogodak (100 kuna).

Selekcija sireva u kombinaciji sa suhim smokvama i bademima, tapenadom od maslina i karamelom AFP

Nakon toga sam probala dijelom poširanu i dijelom dimljenu lignju na kremi od češnjaka s pinku eteričnog ulja od ružmarina, koje ta dva načina obrade namirnice idealno povezuje. U kombinaciji s usoljenom breskovom koja ih, kako kažu u Pinku, vraća u dane djetinjstva kad su ih prali u plićaku pa ih grizli tako lagano usoljene, ostavlja tako zanimljiv okus da moraš isprazniti tanjur (95 kuna). Najviše sam se približila frigaduri s početka priče, kušajući cannoli od prženog krumpira, punjen rilettom od creme fraichea i oslićem u limeti, tako da dijelite iste strasti sa mnom, svakako ne propustiti.

GURAJU FILOZOFIJU POTPUNE ISKORISTIVOSTI HRANE

Poširana i dimljena lignju na kremi od češnjaka s pinku eteričnog ulja od ružmarina u kombinaciji s usoljenom breskovom

Apsolutno sve nabavlja kod lokalaca ili onih koji su u tome najbolji. Podržavaju filozofiju zero chilometri od izvora namirnice do stola, što bi se u njihovom slučaju moglo reći da je zero metri, s obzirom na to da im je gradska ribarnica udaljena svega nekoliko metara. Također guraju filozofiju potpune iskoristivosti hrane i namirnica, tako da file tabinje koju serviraju uz riblji consomme od zapečenih pa iskuhanih ribljih kostiju promovira zero waste politiku koji bi svi trebali što više provoditi kako u restoranima, tako i u svojim domovima. Naravno nije samo to, u tom tanjuru naći ćete i jedno fino ukiseljeno jaje, te rezance od sipe začinjene s čili uljem, koji u kombinaciji čine jedno interesantno jelo na žlicu.

Vina su isključivo s hrvatskih vinogorja, a pretežno je zastupljena dalmatinska scena koja raste iz godine u godinu. Trenutno pripremaju cocktail kartu za ljeto koja će također biti u duhu kreacije pića s potpisom.

Oduševljeno, upijam svaku riječ vlasnika i zanima me kad je gastronomija u Splitu doživjela ovakav procvat. Kaže mi da je dobrim dijelom za to zaslužan chef Hrvoje Zirojević koji je trenutačno glavni u splitskom restoranu Dvor. Kod njega su učili kuhati oni koji danas kuhaju u nekoliko cool restorana po Splitu. Pa sad kada sve ovo znate i ako ovo ljeto vaši putevi vode u Split, ne zaboravite posjetiti Pinku. Ime bi vas lako moglo zavarati, ali Pinku je puno više od samo malo.