GASTRO

Petra Jelenić na svom je Instagram profilu podijelila recept za macaronse. Izgledaju neodoljivo

FOTO: @pastrypetra

Poznata slastičarka našem je popisu slatkih želja pridodala još jednu, macaronse s kakaom i malinama

Prije nekoliko smo dana pisale kako često navraćamo na profil Petre Jelenić, slastičarke u čije smo se kreacije zaljubile u slastičarnici Mak na konac. Ovih dana intenzivno dijeli recepte za najrazličitije kolače i slastice, a posljednji u nizu bio je onaj za francuske macaronse. Trebat će vam nešto vremena i strpljenja, ali uopće ne sumnjamo da će vam se sav trud višestruko isplatiti. U nastavku provjerite recept, dok sve detalje i nejasnoće oko koraka izrade možete provjeriti u naglascima Petrinog profila.

MACARONS KAKAO I MALINA

Sastojci

450 g šećera
110 g vode
165 g bjelanjaka (1)
450 g badem brašna
450 g šećera u prahu
35 g kakaa
165 g bjelanjka (2)
Kakao nibsi (po želji)

Priprema

Bademe, kakao i šećer u prahu dva puta prosijati. Šećer i vodu pomiješati, staviti kuhati. Kad smjesa dođe na 115 stupnjeva, početi miksati bjelanjke. Bjelanjci moraju biti u punom volumenu kad sirup dođe do 118 stupnjeva. Sirup u tankoj niti sipati na bjelanjke.

Miksati dok meringa ne postane čvrsta i sjajna, temperature 50 stupnjeva. Prestati miksati. U suhe sastojke dodati tekuće bjelanjke i početi umješavati meringu. Kad smjesa postane glatka, sjajna i teče kao lava, spremna je za špricanje.

Okruglim nastavkom špricati macaronse. Posuti kakao nibsima. Sušiti da dobiju koricu. Peći na 140 stupnjeva. Ohladiti. Puniti. Smrznuti.