Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

RECEPT

Petra Jelenić dala nam je recept za svoje slatke košarice. Jedva ga čekamo isprobati za produženi vikend

Za lijeni produženi vikend tu su voćne košarice s kremom od mente

Ljeti nam najviše odgovaraju lagani, voćni deserti, a upravo jedan takav s nama je podijelila poznata slastičarka Petra Jelenić. U desert se dodaje i menta zbog čega je posebno osvježavajuć i idealan za dugi ljetni vikend, a osim toga sjajno je što možete kombinirati razno voće koje vam se nađe pod rukom (posebno ako ga imate u vlastitom vrtu).

ŠTO TREBATE

• 150 g oštrog brašna
• 100 g maslaca
• 50 g šećera u prahu
• 50 g mljevenih badema
• prstohvat soli
• 25 g bijele čokolade
• 300 ml mlijeka
• 25 g želatine u prahu
• 120 g šećera
• 4 žumanjka
• vezica mente
• 500 g slatkog vrhnja

KAKO PRIPREMATE

Od brašna, maslaca, šećera u prahu, mljevenih badema i prstohvata soli umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak da se stisne. Stisnuto tijesto razradite, razvaljajte na 3 mm debljine pa utisnute u kalupe. Izbodite vilicom i spremite u škrinju da se smrzne. Smrznuto stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva s upaljenim ventilatorom. Kada počne dobivati boju ugasite ventilator i smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite do kraja. Mlake košarice izvadite iz kalupa, ohladite do kraja te premažite otopljenom bijelom čokoladom.

Mentu operite, otrgnite listiće i posušite. Listiće nasjeckajte i stavite u mlijeko. Lagano zagrijavajte do točke vrenja. Pustite da se kuha pet minuta, ugasite vatru, ohladite i pustite da se ohladi (to je proces u kojem mlijeko infuzira mentu). Procijedite. U 300 ml infuziranog hladnog mlijeka stavite želatinu u prahu i pustite 10-ak minuta da želatina nabubri. Dodajte šećer i žumanjke pa kuhajte dok ne dosegnu 83 stupnja. Zatim maknite s vatre, procijedite i stavite na led da se hladi. U mlaku smjesu umiješajte tučeno slatko vrhnje. Odmah punite pripremljene košarice i stavite u hladnjak da se stisne. Ukrasite voćem i listićima mente.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba