FILM

omogućava Blitz

Pet razloga zbog kojih se jako veselimo pogledati film Mutne vode

Poznati holivudski redatelj Todd Haynes vraća se s još jednim filmskim ostvarenjem o kojem svi pričaju

Za slučaj da ste već pogledali sve ovogodišnje oskarovske filmove ili među njima jednostavno niste pronašli nešto po svom ukusu, predlažemo vam da priliku pružite novom filmu redatelja Todda Haynesa. Neovisno o tome spadate li u obožavatelje punokrvnih drama, napetih trilera ili filmova koji prikazuju sve slojevitosti korporativnog svijeta u kojem živimo, ovo je film koji bi vam se mogao svidjeti. Nas je, priznajemo, već jako zaintrigirao, i to iz niza razloga, a u nastavku vam donosimo pet glavnih.

Film potpisuje redatelj čije naslove obožavamo

Todd Haynes spada u uski krug povlaštenih redatelja kojima se gotovo apsolutno vjeruje, i čija publika, kroz cijelu njegovu karijeru nije bila razočarana odabirima koje je napravio. Među brojnim fantastičnim naslovima koje je režirao, mi bismo posebno izdvojile Zlatni baršun s Ewanom McGregorom i Christianom Baleom iz 1998., Daleko od raja s Julianne Moore i Denisom Quaidom iz 2002., a onda i Nema me, film o Bobu Dylanu koji pamtimo i po sjajnom nastupu Cate Blanchett.

Glumačka postava sastavljena od Oskarovaca

U glavnim se ulogama u filmu Mutne vode nalaze Mark Ruffalo, glumac koji je čak tri puta bio nominiran za nagradu Oscar, oskarovka Anne Hathaway o čijoj smo zadivljujućoj glumačkoj karijeri i same pisale već puno puta, kao i Tim Robbins, koji se nalazi među rijetkim ljudima koji u isto vrijeme imaju Oscara u kategoriji glume, ali i nominaciju u kategoriji najbolje režije.

Moćna istinita priča koja se na zaboravlja

Sve je počelo 6. siječnja 2016. kad je The New York Times Magazine objavio zanimljivu kroniku Nathaniela Richa o radu odvjetnika iz Cincinnatija, Roba Bilotta iz odvjetničke tvrtke Taft Stettinius & Hollister LLP. Upravo je on postao neočekivani križar koji je hrabro otkrio opasnost od kemikalije koja je godinama kontaminirala jednu seosku zajednicu i kaznio jednog korporativnog diva koji je za to odgovoran.

Sve počinje poput horor priče na farmi obitelj Tennant koja je generacijama uzgajala stoku. Životinje, nekoć poslušne poput kućnih ljubimaca, postale su ružne i agresivne. Lezije su im prekrile kožu, oči su im postale crvene, bijela sluz im je curila iz usta, a zubi pocrnjeli. Uvjeren da je uzrok toksično otjecanje s obližnjeg odlagališta Dry Run, gdje je tvornica Washington Works u vlasništvu tvrtke DuPont odlagala otpad, farmer Wilbur Tennant godinama je bezuspješno tražio odgovore. No, kad se u priču uključi spomenuti hrabri odvjetnik Bilott, situacija će prestati djelovati bezizlazno.

Odlične prve reakcije kritike

Iako ne spadamo nužno u one koji filmove slijepo biraju samo preko recenzijama kritičarima, priznajemo da ne možemo ni zanemariti kad neki naslov u kratkom roku dobije sjajne ocjene, i kad se oko njega općenito stvori određeni hype.

Upravo je to bio slučaj s filmom Mutne vode, koji je kritičar Matt Zoller Seitz, pišući za portal velikog Roberta Eberta, nazvao “filmom koji je ljutit s razlogom”, Antonio Trashorras je za Fotogramas pisao kako je riječ o sjajnom pravnom trileru koji pokazuje bitku Davida i Golijata, dok postotak pozitivnih glasova publike koja ga je već imala prilike pogledati, a koji na stranici Rotten Tomatoes iznosi 95%, dovoljno govori već sam za sebe.

Priča koja nas podsjeća da možemo mijenjati svijet oko sebe

Koliko god nam se, čitajući obeshrabrujuće vijesti na dnevnoj bazi, uglavnom činilo da ne postoji nešto što bismo mogli učiniti za boljitak društva u kojem živimo, i da smo prenevažni da pokrenemo promjene, priče poput ove služe nam kao snažan podsjetnik da to ne mora uvijek biti tako.

Ako je skupina farmera uspjela doći do odvjetnika koji je povjerovao u važnost njihovih navoda i ako su zajedničkim naporima uspjeli prokazati daleko moćniju korporaciju, onda možda ipak vrijedi poduzimati i sve one male korake za koje nam se čini da su beznačajni.

Film Mutne vode, u distribuciji Blitz filma, u CineStaru i ostalim kinima pogledajte od 6. veljače.

Sadržaj nastao u suradnji s Blitzom

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba