RECEPT

Pečeni losos s japanskim soba rezancima i salatom od boba

Sastojci za 6 osoba:

• 36 dag japanskih soba rezanaca
• 1 šalica očišćenog boba
• 2 češnja češnjaka
• komadić đumbira veličine 2,5 cm
• 1/3 šalice hoisin umaka (slatkasti kineski začinski umak pripravljen od soje sezamova ulja, octa i drugih začina), 1/3 šalice rižinog vina (ili suhog bijelog vermuta)
• 2 jušne žlice umaka od rajčica
• 1 jušna i 1 čajna žličica smeđeg šećera
• 2 čajne žličice sezamovog ulja
• 1 čajna žličica azijskog slatkog chilli umaka
• 1 šalica naribane mrkve
• 1 šalica sitno narezanog kineskog vodenog kestena (water chestnuts)
• 3 sitno nasjeckanog mladog luka
• ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
• 2 jušne žlice preprženih sjemenki sezama
• 70 dag fileta lososa narezanog na 6 jednakih komada

Priprema: Veliki lonac s vodom stavite na vatru da zavrije. Dodajte japanske soba rezance i bob, te kuhajte oko 7 minuta, odnosno dok rezanci ne omekšaju (soba rezanci su jako kruti pa ih tijekom kuhanja često miješajte). Ocijedite rezance i bob te držite pod mlazom hladne vode dok rezanci ne prestanu biti slijepljeni. Za preljev, sameljite u kuhinjskom robotu češnjak i đumbir. Zatim dodajte hoisin umak, rižino vino, umak od rajčica, smeđi šećer, sezamovo ulje i azijski chili umak te ponovo uključite robot dok se sastojci ne pomiješaju u jednoličnu smjesu. Rezance i bob stavite u veliki lonac, dodajte mrkvu, kineske vodene kestene, mladi luk, peršin i sjemenke sezama, prelijte pripremljenim preljevom i lagano protresite lonac. Stavite u hladnjak na 3 sata. Neposredno prije posluživanja zagrijte grill u pećnici na srednju temperaturu. Lim prekrijte papirom za pečenje i na njega položite filete lososa tako da koža bude okrenuta prema dolje. Pecite filete pod grillom 8 do 10 minuta, zatim ih izvadite na poslužavnik, ostavite da se malo ohlade i tada skinite kožu s ribe.