Ovu jednostavnu tortu s jagodama poželjeli smo probati odmah pa smo morali nabaviti recept
Dala nam ga je Ana Raguž s bloga Tirkizna
Znamo da nas danas samo nekoliko klikova dijeli od dostave vrhunskih kolača na kućni prag. No, moramo priznati da pečenje kolača kod kuće ipak ima neku posebnu draž. Želimo vas potaknuti upravo da se poigrate s pripremom jedne fine slastice, i to one u kojoj glavnu riječ vode većini omiljene jagode. Recept za jednostavnu tortu s jagodama dala nam je Ana Raguž s bloga Tirkizna i istoimenog Instagram profila, a kako glasi, provjerite u nastavku.
Jednostavna torta s jagodama
Što trebamo?
Biskvit
3 velika jaja
125 g šećera
125 g mljevenih badema
30 g brašna
prstohvat soli
Coulis od jagoda
sok jednog limuna
350 g jagoda
50 g šećera
25 g gustina
Krema
300 ml slatkog vrhnja
150 g mascarpone sira
Dekoracija
350 g jagoda
Kako pripremamo?
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte malo soli i miksajte, čim se počnu pjeniti dodajte im polovicu šećera. Miksajte pet minuta. U drugoj zdjeli miksajte žumanjke s ostatkom šećera, dodajte brašno i sve sjedinite. Lagano špatulom sjednite smjesu od žumanjaka sa smjesom od bjelanjaka. Na kraju dodajte i mljevene bademe, isto tako ih špatulom umiješajte u smjesu.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pripremite kalup od 20 centimetara. Obložite ga papirom za pečenje. Stavite u kalup pola smjese. Pecite 12 minuta. Ohladite. Ponovite postupak s drugom polovicom smjese.
Za coulis jagode očistite od peteljki i narežite na manje komade. Stavite ih u manji lončić i dodajte šećer. Pomiješajte gustin i sok od limuna. Zakuhajte jagode sa šećerom i čim počnu biti mekane, lagano ih zdrobite vilicom. Dodajte gustin s limunovim sokom i sve dinstajte na laganoj vatri par minuta. Ugasite i ohladite. Za kremu izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti snijeg i dodajte mascarpone. Sve lijepo sjedinite.
Jedan biskvit stavite na ukrasni tanjur ili stalak za tortu. Stavite obruč oko biskvita. Na obruč prislonite polovice jagoda u jedan red, a u drugi red između poslaganih jagoda posložite polovice jagoda kako bi popunili rupe. Na biskvit namažite polovicu kreme od vrhnja i mascarponea, a na kremu pažljivo namažite coulis od jagoda. Na coulis stavite ostatak kreme i na kremu drugi biskvit.
Ohladite u hladnjaku najmanje četiri sata da se sve stisne. Pažljivo maknite obruč i pospite biskvit po želji šećerom u prahu.