DIZAJN INTERIJERA

Ovu čudesnu kuću u Lici vlasnici su uredili sami. Ima hrpu fora detalja kao što je recimo par skija na zidu

MonsAlbius divna je kuća za odmor u Lici

Patricia i Tomislav mladi su bračni par. Ona je arhitektica, a on građevinar, a njihova kuća u naselju Baške Oštarije u Lici nastala je, kako nam otkrivaju, kao spoj ljubavi prema arhitekturi i prirodi. Kako je Tomislav pak veliki zaljubljenik u Velebit i sport, upravo je spomenuto mjesto idealna lokacija za (aktivni) odmor u netaknutoj prirodi. U Lici uz koju ih vežu obiteljski korijeni vidjeli su veliki potencijal pa ondje odlučili napraviti suvremenu ličku kuću za najam naziva MonsAlbius.

Kako bi uskladili cijelu priču, Velebit im je ujedno poslužio i kao inspiracija za ime. Naime, antički su pisci Velebit nazivali grč. Albion oros, Albanon oros (Αλβιον ορος, Αλβανον ορος) ili lat. Mons Albius. No, ono što je važno napomenuti jest činjenica da je gradnja u PP Velebit mora pratiti propisane stroge uvjete, odnosno kako nam objašnjavaju Tomislav i Patricia, arhitektonsko oblikovanje građevina mora se prilagoditi postojećem ambijentu, biti u skladu s lokalnim tradicijskim oblicima, bojama i materijalima. Upravo to oni su sve ispoštovali.

“Umjesto da radimo drvenu kuću od trupaca, odlučili smo kuću obući u drvo. Ventilirana fasada je od drvene šimle (šindre) koja je dio ličke tradicijske arhitekture. Da bismo postigli suvremeni izgled, drvo smo kombinirali s crnom bojom i velikim staklenim stijenama. Kada se kuća ne koristi, stakleni otvori se zatvaraju drvenim škurama pa se objekt u potpunosti stapa s okolnim prostorom.

Kuća je osmišljena kao prostor odmora i zabave za dvije obitelji s djecom. Veliki smo ljubitelji lijepih prostora, modernih i ugodnih interijera, pa smo upravo zato željeli stvoriti objekt za ljude poput nas. Funkcionalan i moderan, a opet da ima duše i topline” dodaju vlasnici te ističu kako se kuća proteže na 180 četvornih metara i ima dvije etaže.

Tlocrtno i rasporedno gledajući, govore kako im je cilj bio stvoriti otvoreno prizemlje gdje su sve zajedničke prostorije međusobno vizualno povezane, ali i što više otvorene prema prirodi i zelenilu. Pogled iz boravka obuhvaća tri strane svijeta, a direktno se izlazi na južno orijentiranu terasu s jacuzzijem. Prizemlje se sastoji od velikog boravka s kaminom, blagovaonice, kuhinje i kupaone. Na kat, koji je zona odmora, dolazi se kružnim stepenicama.

Tu se nalaze četiri spavaće sobe, terasa i kupaonica. Pored kuće je gostima na raspolaganju natkriveni roštilj i spremište za bicikle. Gledajući pak sam interijer, vlasnici su se odlučili na dominaciju drvenih površina, te minimalistički izričaj bijele i crne uz nekoliko tradicionalnih elemenata poput starih, šarmantnih skija u obliku zidnog dekora i trofeja koji je obiteljsko nasljeđe.

Dio namještaja poput barskih stolica, stolića, komoda i sl. nastali su prema zamislima vlasnika, a koje su izradili lokalni majstori, dok su betonska rasvjetna tijela i vaze izradili smo sami. Većinu namještaja moguće je i naručiti što kuću čini svojevrsnim showroomom. Tomislav i Patricia kažu kako tako promoviraju hrvatski dizajn te se trude u suradnji s hrvatskim dizajnerima izložiti neke predmete koji se i njima sviđaju te ih tako predstaviti hrvatskim, a i stranim turistima.

“Bilo je vrlo izazovno biti u isto vrijeme i investitor i projektant. Kuća se gradila dvije godine, a i dalje traje proces završavanja detalja. Najdraža i najstresnija uspomena se veže uz izvedbu betonskih elemenata u interijeru. Ideja je bila ostaviti stup, otok i dio kamina u sirovom betonu” prisjećaju se vlasnici te objašnjavaju kako je otisak drvene oplate u betonu dao toplinu tom hladnom materijalu.

No, dodaju kako majstorima naravno nije bilo jasno zašto bi netko imao beton u kući, pa su cijeli otok zagletali i požbukali, stup su isto krenuli ‘završiti’, ali na svu sreću su ih uspjeli zaustaviti na vrijeme. Šank su, govore vlasnici, pokušali spasiti naknadnim nanošenjem betona i oplate, ali rezultat nažalost nije bio ni približno jednak prvotnome. Inače, grijanje je u ovoj kući riješeno dizalicom topline, dok je klima ljeti nepotrebna.

Naime, ljeta su ondje ugodna, a nekima će zgodna biti i informacija kako je prva plaža udaljena 15 minuta vožnje. U zimskim mjesecima Baške Oštarije uglavnom su prekrivene snijegom što ih čini idealnim za skijanje i sanjkanje na obližnjim stazama. Za kraj, Tomislav i Patricia dodaju kako se MonsAlbius kuća iznajmljuje tijekom cijele godine, a idealna je bilo da ste željni aktivnog odmora u prirodi ili samo mira na osami. Više informacija pronađite na linku.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba