NOVOST

Ovu aplikaciju nazivaju Shazamom za biljke i životinje. Naravno da smo ju odmah isprobali

Isprobala sam aplikaciju koja će se najviše svidjeti ljubiteljima prirode, zove se Seek i besplatna je

Za Android i iPhone uređaje postoji aplikacija koju nazivaju Shazamom za prirodu, točnije biljke i žive organizme. Zove se Seek jer zaista funkcionira slično kao Shazam, samo u ovom slučaju koristite kameru i aplikacija vam pomaže otkriti o kojoj se biljci ili životinji radi. Aplikacija je osmišljena od strane iNaturalista, društvene mreže entuzijasta kojima je cilj pomoći svima da istraže prirodu oko sebe. Isprobala sam kako radi.

Fotografiranjem pomažete ostalim korisnicima

Aplikacija se koristi vrlo jednostavno, naprosto upalite kameru i uperite u biljku za koju vas zanima kako se zove. Prije tog dijela možete se prijaviti jer vam prijava omogućava da postanete dio zajednice i skupljate značke za svaku istraženu vrstu, ali možete koristiti aplikaciju bez ikakve registracije i prijave. Jedino što će biti potrebno je da dopustite aplikaciji da smije koristiti vašu lokaciju, kameru i datoteke. Seek koristi umjetnu inteligenciju da pregleda to što se nalazi ispred kamere i pokušava to uskladiti s oko 30 tisuća vrsti koje trenutno može raspoznati.

Kada uzmete mobitel u ruke, nemojte odmah fotografirati već malo pričekajte da vam se na vrhu ekrana pokažu zelene točkice. One vam daju informaciju o tome koliko precizno je biljka prepoznata i odmah vam daje prijedloge imena. Pričekajte da se napune sve točkice, a onda uslikajte. Ovo će dosta ovisiti o tome kako držite kameru, koliko ima svjetla i jeste li dobro uhvatili sve važne dijelove biljke za raspoznavanje. Na fotografiji iznad možete vidjeti da je prepoznavanje vrste ovisilo o položaju kamere pa možda ne bi bilo loše da svaku vrstu pokušate uslikati nekoliko puta.

Za svaku pronađenu biljku dobivate značku

Od tri biljke koje sam pronašla u redakciji samo s jednom mi je uspjelo potpuno prepoznavanje, a onda sam za to dobila i značku, što je dosta simpatično. Za svaku skupljenu značku dobivate i opširne informacije o vrsti koju ste pronašli, a time pomažete i čitavoj zajednici. Trenutno je oko 30 tisuća vrsti koje aplikacija može raspoznati, a svaka nova fotografija, pa tako i vaša, pomaže da se ta brojka poveća.

Za druge dvije biljke sam uspjela dobiti neku informaciju, ali vas i aplikacija sama upozori kako nije mogla u potpunosti raspoznati o čemu se radi te vam predlaže da uslikate ponovno i bolje. Seek bi trebao funkcionirati i za biljke i životinje, no nismo imali priliku uhvatiti životinju u redakciji da provjerimo radi li i to. U svakom slučaju se čini kao jako zabavna aplikacija koja će druženja u prirodi učiniti još zanimljivijima.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba