VIJEST

Ovo je koncept solarnog plutajućeg otoka koji bi trebao pomoći zaustaviti klimatske promjene

Klimatske promjene, kao i njihove posljedice osjetimo već itekako. Ovo je jedan recentniji prijedlog koji bi trebao barem djelomično riješiti gorući problem

Tim istraživača iz Norveške i Švicarske je u znanstvenom časopisu PNAS (National Academy of Sciences of the USA) predstavio jedinstven koncept pod nazivom Solar Methanol Islands, piše Forbes.com. U pitanju je projektni prijedlog solarnog plutajućeg otoka koji bi atmosferski ugljični dioksid trebao pretvarati u gorivo, kako bi pomogli u zaštiti izgaranja fosilnih goriva. Da bi se to postiglo, predloženi otoci bi trebali biti grupirani zajedno kako bi stvorili čim veće površine, koji bi onda zajedničkim snagama neutralizirali ukupne globalne emisije fosilnih goriva.

Grupiranje otoka u jednu cjelinu

U spomenutom članku znanstvenici ističu da bi 70 umjetnih otoka činilo primjerice jednu jedinicu koja bi pokrivala područje od oko jednog četvornog kilometara. Ono što je bitno naglasiti jest da bi se takva postrojenja trebala smjestiti u područjima gdje visina vala doseže manje od sedam metara, gdje postoji mala vjerojatnost za uragane, a da je dubina vode pritom manja od 600 metara tako da se solarni otoci mogu dobro privezati. Lokacije za objekte navodno su već pronađene diljem svijeta, a obale Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije su za to posebno pogodne.

Tehnologija već postoji

U znanstvenom članku, kako prenosi revijahak.hr, tvrde i da većina tehnologije za izgradnju spomenutih plutajućih objekata već postoji, te da bi stvaranjem takvih velikih otoka u oceanskim područjima mogli drastično smanjiti potrebu za fosilnim gorivima i samim tim ograničiti utjecaje globalnog zagrijavanja u narednim desetljećima.

Princip funkcioniranja bi bio ovakav: otoci bi koristili fotonaponske ćelije koje bi pretvarale sunčevu energiju u električnu energiju, a time bi se potaknula proizvodnja vodika i ekstrakcija CO2 iz morske vode. Proizvedeni plinovi tada bi reagirali tako da se formira metanol koji se može ponovno upotrijebiti kao gorivo i koji se može prikladno otpremiti krajnjem potrošaču.

Uz to, znanstvenici procjenjuju da bi proizvodnja od 3,2 milijuna plutajućih otoka premašila ukupne globalne emisije iz fosilnih goriva te da se trenutno radi na prototipovima koji bi trebali izgledati kao na priloženoj grafici u članku.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube