ARHITEKTURA

Ove tri betonske kuće podno Velebita izgledaju zbilja moćno. Doznale smo sve o tome

Nakon projekta Stone House, arhitekt Davor Mateković iz Proarha nedavno je realizirao njegovu svojevrsnu ekstenziju. Predstavljamo vam Concrete Houses

Vjerujemo da vam projekt stambene kuće Stone House u naselju Lukovo Šugarje sigurno nije promaknuo. Riječ je o impresivnom i nagrađenom projektu iz 2014. godine cijenjenog arhitekta Davora Matekovića iz zagrebačkog studija Proarh, a koji je nedavno nastavio ovu vrlo zanimljivu arhitektonsku priču.

Naime, u istom naselju podno Velebita prošle godine nastao je projekt imena Concrete Houses, a u pitanju su tri stambene kuće izvedene u betonu na parceli od 1050 četvornih metara. Kako nam objašnjavaju iz Proarha, Concrete Houses su zapravo minimalistička arhitektonska gesta u podvelebitskom pojasu, na samoj obali, a izložene su surovim vremenskim uvjetima, karakterističnim upravo za to područje.

Damir Fabijanić

Zamišljene su kao svojevrsna mikrostambena jedinica od tri individualne kuće koje svojim oblikovanjem čine unificiranu arhitektonsku priču zasebnih betonskih kubusa prilagođenu lokalitetu u kojem su smještene.

“Kuće se nastavljaju na ideju tradicionalne primorske kuće, zbijenog tlocrta, striktne diferencijacije prostora po vertikali. Svaka etaža je svojeg karaktera, a one uključuju spavaću zonu, dnevnu zonu, konobu, kuhinju. Kuće su na kaskadnom terenu, orijentirane prema moru s vlastitim dvorom, terasom s bazenom. Svaki pojedinačni kubus se konzolno nadvija nad privatni vanjski prostor” objašnjavaju iz arhitektonskog studija, čiji projektni tim uz Matekovića čine i Oskar Rajko te Tina Havranek, a dodaju kako je u cijeloj priči prisutan i jasan minimalistički karakter prostora.

Damir Fabijanić

Upravo njega ujedno diktira i karakter oblikovanja gdje se forma kuća materijalizira u natur betonu, grube teksture dobivene uporabom sitno daščane oplate, a jednako se tako tretiraju i zid i krov.

Za estetiku objekta kažu pak kako počiva na potpunom lišavanju od suvišnog, pri čemu je konstrukcija ujedno i pročelje, a struktura bazičnog materijala otisak procesa izgradnje. Sivi natur beton ostaje vidljiv kao suvremena asocijacija na sivi kamen u okruženju te na sivilo paških goleti u daljini.

A kako izgleda ovaj zbilja impresivni arhitektonski projekt u cijelosti vam donosimo detaljno u nastavku.

Miljenko Bernfest
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Miljenko Bernfest
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Miljenko Bernfest

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube