UMJETNOST

Ovako izgledaju dobitnice nagrade Strašne žene kad ih ilustriraju hrvatske umjetnice

Hrvatske ilustratorice Rina Barbarić, Helena Nemec, Ana Salopek, Jelena Oroz i Ivana Štrukelj portretirale su dobitnice nagrade Fierce Women

Fierce Women Award, nagrade koje se dodjeljuju istaknutim pojedinkama koje su stvaralaštvom, djelovanjem i postignućima obilježile tekuću godinu prošlu su srijedu, u sklopu otvorenja 16. Vox Feminae Festivala, dodijeljene ginekologinji Jasenki Grujić, aktivistici Ivani Crnoja, novinarki Marini Kelava, članicama udruge PaRiter te članicama SPEAR tima.

Fierce Women Award već treću godinu zaredom dodjeljuje portal Voxfeminae i društveno poduzeće Fierce Women čime skreću pažnju na individualni i konkretan doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj. Neustrašivim dobitnicama uručeni su poklon portreti koje su kreirale domaće ilustratorice Rina Barbarić, Helena Nemec, Ana Salopek, Jelena Oroz i Ivana Štrukelj, a mi smo o procesu stvaranja porazgovarali s Jelenom i Anom.

Dalekozor s nasmijanim licem je optimističan pogled u budućnost

PaRiter: autorica Jelena Oroz

Jelena Oroz ilustrirala je riječku udrugu PaRiter koju čine Tihana Naglić, Marinella Matejčić, Marija Trcol i Maja Obućina. Njihov rad je kombinacija aktivizma i zagovaranja, ukazivanja na sistemske nepravde te promocije ženskih i ljudskih prava, kao i reproduktivne pravde. Kad je Jelena počela razmišljati o prvim idejama za ilustraciju prvo što joj je palo na pamet bila je slika higijenskog uloška koji je prikazan kao most, a kojem je nosivi stup ženska šaka s ispruženim kažiprstom. “Nekako sam htjela da simboli, odnosno elementi ilustracije budu asocijativni više nego doslovni, ali prva verzija ilustracije jednostavno nije imala tu jačinu koju rad udruge PaRiter ima. Tako sam se odlučila za nešto doslovniji prikaz motiva koji zapravo grade cijelu kompoziciju, a djevojke su smještene uz donji rub kompozicije kao da su kompoziciju same sagradile”.

Kako napominje, dalekozor s nasmijanim licem je optimističan pogled u budućnost, a djevojka koja se skriva iza cvijeta nasmijana je jer su joj menstrualne potrepštine sada dostupne i više se ne mora skrivati. “S obzirom na to da je moje područje djelovanja prvenstveno 2d animacija i animirani film, dizajnu likova, ali i samoj kompoziciji i elementima uvijek pristupam kao da će biti animirani: likovi i motivi su pojednostavljeni i bez puno detalja, ali su prepoznatljivi i svaki od njih u mojoj glavi oživi i nastavlja priču tamo gdje ilustracija završava, a sama ilustracija je samo jedan frame iz te priče”.

Zabilježila sam mir prihvaćanja i ljubavi

Marina Kelava: autorica Ana Salopek

Ana Salopek ilustrirala je Marinu Kelavu, jednu od osnivačica portala H-Alter gdje je više godina radila kao izvršna urednica. Za novinarski rad nagrađena je godišnjom nagradom Hrvatskog novinarskog društva za okolišno novinarstvo Velebitska degenija, održala je više samostalnih fotografskih izložbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dugogodišnja je volonterka kolektiva Biciklopopravljaona koji djeluje u sklopu Zelene akcije gdje koordinira program donacija bicikala koji je u protekloj godini dosegao svoj rekord. U svojem radu, Ana je polazila od činjenice da je Marina duboko povezana s prirodom, a njezin rad usmjeren na poticanje korjenitih promjena u društvu.

“Koristila sam minimalistički kolorit s kojima sam pokušala naglasiti promjene. Njen lik je okružen bojama koje nose poruku promijene kroz prihvaćanje i osobni rast: poruku njenog rada i aktivizma. Boje i pokret u crtežu aludiraju na spuštanje u dubine nas samih da bi mogli pokrenuti rast promijene u nama i oko nas. Zabilježila sam mir prihvaćanja i ljubavi, zagrljaj prirode i autentičnosti, snagu govorenja svoje istine i protresanja statusa quo”.

Osim Ane Salopek i Jelene Oroz u ovom projektu sudjelovale su i Rina Barbarić koja je ilustrirala ginekologinju Jasenku Grujić, članice SPEAR tima prikazala je Ivana Štrukelj, a aktivisticu Ivanu Crnoju Helena Nemec. Fantastične ilustracije možete pogledati u nastavku, a dodjela nagrada obilježila je i početak Fierce Women Award obilježio je i početak šesnaestog izdanja Vox Feminae Festivala koji će do 2. lipnja prezentirati niz kulturno-umjetničkih i društvenih događaja kojima se promišlja i zagovara rodna ravnopravnost i društvena pravednost. Detaljan program dostupan je na njihovoj internetskoj stranici.

Jasenka Grujić: autorica Rina Barbarić

SPEAR: autorica Ivana Štrukelj

Ivana Crnoja: autorica Helena Nemec

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube