vijest

Ovako će izgledati novo ruho omiljenog zadarskog bistroa Pašta&svašta. Čule smo se s njima

FOTO: Design studio MIK

Nakon dva mjeseca intenzivnih radova, zadarski bistro Pašta&svašta otvara svoja vrata i to u novom interijerskom izdanju. Imamo detalje

Ivana i Ivan mladi su par koji su svoj bistro simpatičnog naziva Pašta&svašta u centru Zadra otvorili još 2014. godine. Svojom malo drugačijom ponudom privukli su tako kroz godine mnoge lokalce, ali i turiste, a ono čime definitivno osvajaju jest jedan maštoviti i malo drugačiji koncept kada je u pitanju hrvatska gastronomska ponuda.

U bistrou tako nude desetak različitih umaka koje gost onda isto tako tako može kombinirati s nekoliko vrsti svježih tjestenina koju u svojoj maloj kuhinji svakodnevno proizvode prema vlastitim recepturama.

Design studio MIK

U Pašta&svašta ponudi pronaći ćete tako recimo rezance, penete, pljukance, njoke, špagete, raviole, torteline itd. dok stranu umaka drže primjerice onaj od lososa, tikvica ili kozica, šalša od pomidora, samo s uljem, češnjakom i peperoncinima, umak od brokule ili pak klasik zvanim bolognese.

Ako ste se dosad zapitali možda, a što znači onda onaj ‘svašta’ u nazivu bistroa, vlasnici će vam reći kako su osnovni meni odlučili ipak začiniti i jednim dodatnim koji čine četiri vrste mesnih jela poput vrlo traženog svinjskog lungića sa žara, zatim dvije vrste ribljih jela, ali i pašticadom te jelima kuće, kao i svakodnevnom ponudom za tzv. marendu.

Design studio MIK

No, sada nakon šest godina uspješnog poslovanja Pašta&svašta bistro odlučio je otići korak dalje, a Ivan i Ivana mi kažu kako su se na tom polju odlučili za jedan mali twist u domeni potrebnog rebrandinga i osvježenja samog interijera.

“Kada smo počeli razmišljati o preuređenju znali smo da želimo nešto moderno, urbano, tzv. NY city style. Htjeli smo da se naši gosti osjećaju svjetski kad nas posjete i ono što je najbitnije, da prostor bude polivalentan – da se bez problema u kasnijim satima može pretvoriti u bar za ugodna druženja uz čašu vrhunskog vina ili pjenušca. Tu našu viziju iz prve je prepoznao i pogodio Design studio MIK koji od prvog dana vodi radove, cijeli rebranding. Evo, upravo smo sada u samom završetku. Cure iz dizajn studija su apsolutno fenomenalne” objašnjavaju mi ushićeno iz Pašta&svašta koji će svoje otvorenje u novom ruhu doživjeti kroz nekoliko dana, točnije 11. ožujka nakon dvomjesečnih intenzivnih radova.

Design studio MIK

Kako je riječ o bistrou specijaliziranom u proizvodnji domaće tjestenine koju produciraju na dnevnoj bazi u samom bistrou, loično je kako se s vremenom njihova ponuda širila, kao i potreba gostiju koji od restorana uvijek zahtijevaju provjerenu kvalitetu zbog koje i dolaze, plus još jedan red inovacije, iznenađenja i osjećaja da se u tom restoranu stalno nešto novo događa i unaprjeđuje.

S obzirom na to da su vlasnici tu filozofiju usvojili od samih početaka koja je ujedno i njihova premisa, doznala sam i da na puno toga još rade kada je u pitanju Pašta&svašta.

Design studio MIK

“Od 2020. godine Pašta&svašta postala je ambasador vinarije Griffin Ivančić s Plešivice te će na karti nuditi isključivo njihove etikete. To je rezultat naše dugogodišnje suradnje i prijateljstva, ali i naše želje da se bistro specijalizira u svakom pogledu. Kroz godinu organiziramo, naše već poznate ‘Vinske dvoboje’ te od ove godine i razne vinske radionice i gostovanja u organizaciji Manuele Plohl, jedne od osnivačica zadarske udruge Vinum. Kroz ljubav prema vinima ostvarena je suradnja i s eminentnim hrvatskim sommelierima poput Filipa Savića, Marija Meštrovića, Ines Matić itd. U planu i pripremi su nam još brojni eventi, radionice i razna gostovanja, kako ona vinska tako i ona kulinarska. Surađujemo i sa Zadar wine festivalom koji nam se približava, a održava se 27. i 28. ožujka te smo za taj vikend pripremili brojna iznenađenja i druženja” poručuju Ivana i Ivan koji je ipak mastermind cijele ove priče jer mu je restoranska industrija istovremeno struka, ali i velika ljubav.

Design studio MIK

Za kraj, pitam ih i kakva je prema njihovom mišljenju općenito gastro ponuda u Zadru i zašto su se oni odlučili baš na ovaj koncept koji imaju. “Ako isključimo iznimke koje zaista izvrsno rade svoj posao, uglavnom je u pitanju klasična dalmatinska ponuda prenatrpanih i nezanimljivih menija. No, mi od samog početka želimo Gradu ponuditi nešto drugačije, nešto novo i nadamo se da ćemo i ove godine u tome uspjeti.”

Design studio MIK