ARHITEKTURA

Ovako će izgledati novi luksuzni smještaj na Dugom otoku. Nalazi se u stoljetnom eko masliniku

Arhitekt Nikola Bašić osim objekta za goste, smjestio je ondje i prostor za proizvodnju maslinovog ulja te kušaonicu

FOTO: villanai.com

Villa Nai 3.3 nova je hedonistička oaza na Dugom otoku koja se uskoro otvara. U pitanju je arhitektonski spektakl koji je projektirao Nikola Bašić

Biti na kopnu, a biti dio mora. Mirisati kao more, otvarati horizonte kao more, a opet osjećati sigurnost tla pod nogama – to je Villa Nai 3.3, luksuzni eko smještaj usidren na Dugom otoku. Tekst je to koji između ostalog stoji na službenoj stranici nove hedonističke oaze na Dugom otokom koja će za prve goste otvoriti svoja vrata 28. svibnja. Kako doznajemo, Villa Nai 3.3 nalazi se pored mjesta Žman i nudi luksuzan smještaj čija je nenametljiva arhitektura prošla put od savršenog geometrijskog crteža do građevine koja se u potpunosti prilagođava prirodi.

Ono što je velika posebnost ovog projekta jest što je on smješten u stoljetnom ekološkom masliniku, za koji je zaslužan cijenjeni arhitekt Nikola Bašić. Osim objekta za goste, ondje se nalazi i prostor za proizvodnju maslinovog ulja te kušaonica. Objekti su izgrađeni od kamena iz maslinika, a interijeri su uređeni dizajnerskim namještajem u potpunom skladu s prirodom. Osim toga, Villu Nai 3.3. čini osam luksuznih smještajnih jedinica koji uključuju sobe i apartmane s terasom, a jedini zadatak osoblja ondje jest da se gosti osjećaju ugodno na putovanju prepunom užitka.

Da ondje teže apsolutnom perfekcionizmu vidi se i u domeni gastronomije te jelima koja ondje planiraju posluživati. Villa Nai 3.3 imat će tako dva restorana, Grotta 11.000 i 3.3 gdje će posluživati samo najbolje s otočkih farmi te iz dubina mora i to sve spravljeno na način kako se to oduvijek činilo na Dugom otoku. Na meniju restorana naći će se tako autentični gastro doživljaji u kojima su uživali drevni Dalmatinci, dok će se priprema specijaliteta kombinirati s inovativnim tehnikama suvremenog kulinarstva. Osim gastronomije, ondje nije izostavljeno ni vrhunsko wellness i spa iskustvo koje podrazumijeva unutrašnji i vanjski infinity bazen, saunu, kao i razne tretmane ljepote te niz dodatnih aktivnosti i sadržaja u skladu s lokacijom.

Ako se pak osvrnemo na sam objekt koji je, malo je reći, impresivan, ono što je arhitekt Nikola Bašić uspio postići jest da se vila Nai 3.3 ne nameće prirodi, već je prihvaća i prilagođava joj se. Prateći izohipsu terena, nastao je objekt neobične geometrije koji pod zelenim krovom objedinjuje preradu maslina u ulje i smještaj po standardima udruženja The Leading Hotels of the World. Unutar 40 000 četvornih metara ekološkog maslinika smjestili su se uspješno, kako smo već spomenuli, proizvodnja maslinovog ulja, kušaonica te spektakularni objekt za goste.

Zidovi su izrađeni od kamena iz iskopa. A kako poručuju, koristeći se materijalom iz iskopa nije se povećavala emisija ugljikova dioksida. S obzirom na to da im je važna zaštita okoliša, hotel, vila je projektirana tako da zadovoljava energetski standard A+. Kad je izgradnja smještaja, koji je inače adults only, bila završena, objekt okružen maslinama, voćkama, povrtnjacima i vrtovima začinskog bilja dodatno je oplemenjen posađenim mediteranskim biljem. A kako će to sve skupa izgledati ekskluzivno vam donosimo u sklopu članka, a više o svemu možete doznati ovdje.