ARHITEKTURA

Ovako će izgledati čudesni projekt kućica na stablu u blizini Rastoka. Doznale smo sve o njemu

Iza ovog hvalevrijednog projekta stoji mlada poduzetnica Ivona Ercegović kojoj je pandemija pomrsila planove. Podržite je

Dubrovčanku s adresom u Donjem Nikšiću, Ivonu Ercegović, imali smo već prilike predstaviti na portalu Super1 kroz njezinu inspirativnu priču o ostvarivanju snova odnosno kupnji šume i građenju kućica na stablu. Od tada nije prošlo puno vremena, a Ivona nam je danas ekskluzivno i otkrila kako će njezin ambiciozni projekt Tree Elements u neposrednoj blizini Rastoka i rijeke Korane izgledati te nam rekla malo više detalja o ovom čudesnom šumskom zdanju.

Za početak ovaj, kako ga Ivona naziva eco-kind retreat Tree Elements uključuje tri kućice na stablu na visini od gotovo tri metara, ali i glavnu kuću u kojoj bi živjela sama vlasnica i bavila se seoskim domaćinstvom. Šuma u kojoj je ovaj kompleks zamišljen prostire se na čak 28 000 kvadrata, dok su maksimalno eko održive kućice veličine 40 kvadrata, a uključuju prvi kat od 27 kvadrata, s dnevnim boravkom, kuhinjom i kupaonicom, a na galeriji od 13 kvadrata smješten je udobni veliki krevet. Kućice su to koje će moći primiti do četiri osobe, bit će opremljene s WiFi-jem, TV-om, strujom i vodom, odnosno, svim onim što je potrebno za luksuzni odmor među krošnjama.

Projekt u kojem je priroda prioritet u svakom pogledu

Kako nam dalje objašnjava, Ivona je svoju zamisao u idejni projekt pretočila uz pomoć arhitektica, pa je tako svaka od kućica izgrađena s prirodom na umu. Cijeli posjed će imati dizalice topline koje će služiti kao klima uređaj i grijanje. Da je Ivona na sve mislila govori i činjenica kako je sama gradnja također dio prirode, a u pitanju su montažne kuće građene od ariša, točnije drva i stakla, a za njih su zaduženi izvođači iz Varaždina. Isto tako, u sklopu Tree Elementsa vodilo se računa i o postavljanju izvrsne izolacije da se postigne pasivnost kuće i što manje opterećuje priroda.

Bio septičke jame, kišnica, toalet s ekonomičnim ispiranjem, reciklirani papir samo su neki od načina koji će Ivoni i njezinim kućicama pomoći da paze na prirodu. Osim toga, OPG s vrtom od 600 kvadrata, naziva Baba Milika, koji je mlada poduzetnica sama prekopala, bit će na raspolaganju svim gostima, pa će oni moći ubrati voće i povrće i uživati u plodovima istoga. Ivona poručuje kako će u cijenu smještaja biti uključen i doručak, a za one koji strahuju da je civilizacija predaleko, važno je spomenuti kako se selo Donji Nikšić nalazi samo sedam minuta vožnje od Slunja, grada koji ima apsolutno sve.

Luksuzni smještaj, ali i utočište onima kojima je to potrebno

Osim poduzetničkog, ovaj pothvat ima i eco-kind prizvuk, naziv koji je sama smislila. “Želim da moja šuma zaživi i da posjed bude otvoren kako za goste, tako i za udruge koje pomažu oboljelima od raka, zlostavljanim ženama te djeci oboljelim od malignih bolesti. Tako su udruge Krijesnica i Sve za nju samo neke od njih, a nadam se da će se broj udruga s kojima ću surađivati proširiti, uključujući domove za nezbrinutu djecu. Korisnicima udruga želim ponuditi besplatan boravak u kućicama i pomoć pri ozdravljenju kroz razne radionice i programe” objašnjava Ivona kako cijela stvar ima i puno dublju motivaciju od samo uživanja u prirodi i cijelom imanju. Dodaje kako ovim projektom želi ukazati kako turizam pozitivno može utjecati na društvo, biti dobar, a pritom ostati fer prema prirodi i prema ljudima.

No, unatoč hvalevrijednoj ideji i konceptu, Ivona se kao i mnogi drugi nije mogla othrvati problemima koji su nas globalno snašli u ovoj 2020. godini. Iako se projekt trebao polako dovesti kraju, s obzirom na Covid-19 krizu koja je gotovo pa zaustavila svijet, morala je naglo mijenjati planove. Naime, nakon kupnje šume, asfaltiranja glavnog i pristupnog puta, provođenja vode i struje, njezina ušteđevina počela se topiti, a s obzirom na to da je upravo turizam najpogođenija industrija, stambeni kredit je jedina opcija, ali nedovoljnog iznosa.

Podržite ovaj projekt uskoro i putem Kickstarter kampanje

I tog razloga, Ivona se odlučila na skorašnje pokretanje Kickstarter kampanje koja bi joj trebala pomoći da ova cijela priča poprimi i sretan početak. Pa, ako želite pratiti razvoj ove priče i biti među prvima koji će poduprijeti kampanju, ili osvojiti neku od nagrada kao što su noćenje u kućici, zasaditi stablo ili pripomoći u gradnji staklenika, kućica za ptice i hotela za pčele, to možete napraviti putem web Tree Elements, a u sklopu članka donosimo vam uvid u ovo čudesno šumsko zdanje koje planiramo posjetiti odmah po realizaciji i otvorenju.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba