ARHITEKTURA

Ovako bi uskoro mogla izgledati Trešnjevka. Činit će je tri ozelenjena nebodera, tržnica u staklu i park

Evo kako bi trebala izgledati Trešnjevka prema nagrađenom radu Studija FM arhitekture

Na natječaju za novo idejno rješenje prostora središta Trešnjevke pobijedio je rad Studija FM arhitekture na čelu s arhitekticom Franom Milaković. Kako stoji u njihovom zapažanju i obrazloženju, Trešnjevka je zagrebački kvart s velikim potencijalom. Gledajući pak konkretno Trešnjevku-sjever koja je veličinom i gustoćom naseljenosti druga po redu u Zagrebu, nakon četvrti Donji grad, upravo ta usporedba s centrom govori o kakvom je tu prostoru zapravo riječ.

Iako je možda u slici cijelog grada malen, ali vrijedan kvart, prema istraživanjima je za život ujedno i najpoželjniji. No, shvaćajući ozbiljnost zadatka kojem su arhitekti, kako ističu, morali pristupiti i temeljito, promatrajući Trešnjevku kao kvart s velikim potencijalnom, ali i velikom devastacijom prostora, projektiranje njenog središta nužno je uključivalo sagledavanje kvarta u cjelini.

Kako dalje nagrađeni arhitekti opisuju, svojim projektom željeli su napraviti iskorak u svakom pogledu. U prvi plan stavili su korisnika i željeli su ponuditi suprotno od onoga što je dosad bila praksa. Javni interes stavili su tako ispred privatnog, kolektiv ispred pojedinca te omogućili stvaranje prostora po mjeri suvremenog čovjeka. Svojim idejnim rješenjem željeli su privući korisnike svih životnih dobi, ali i za svakoga osigurati zadovoljavajuć prostor i sadržaj. Sve to, naravno, ne narušavajući genius loci promatranog mjesta, ali naglašavajući i prihvaćajući prednosti dostupnih javnih sadržaja na istom mjestu.

“Ne želimo tipološki čisti prostor, to nije rješenje. Želimo splet različitih namjena, pomno valoriziranih i pravilno odabranih, koji će prostoru podariti život” poručuje tim ovog nagrađenog rada koji uz Franu Milaković čine još Mihaela Maslać, Niko Marasović, Barbara Kaličanec, Barbara Kulišić, Juraj Pojatina, Marinko Zečević, Željko Mužević, Vedran Vrabec, Roman Krajcarz.

Prostor središta učinili su tako prema projektu središtem na temelju njegove prošlosti i tranzitnog prometnog položaja, već na temelju javnih, lako dostupnih, pristupačnih sadržaja uokvirenih u suvremeno arhitektonsko ruho. Osim toga, arhitektonskim, a prvenstveno urbanističkim intervencijama za cilj su imali učiniti prostor i ugodnim za boravak ljudi. Željeli su mu dati pritom i kvalitetan sadržaj, zadržati tržnicu u modernijim izdanju, ne samo kao povijesnu činjenicu tog prostora, već je naglasiti, unaprijediti i osuvremeniti. Bitno je spomenuti i park u južnom dijelu obuhvata koji se pak nastavlja na spomenutu tržnicu, a koji osim velike zelene plohe nudi sadržaje poput boćališta, igrališta za djecu, klupe i urbane vrtove.

Dodavanjem pak dodatnog sadržaja cilj im je bio privući nove, ali i zadržati stare korisnike. U cijelom projektu vodilo se računa i o tome da je potrebno osigurati dobre podloge za stvaranje urbanističkih propozicija za izradu plana okolne gradnje, koja će činiti fasadu svim javnim sadržajima središta Trešnjevke. Željelo se vratiti i zelenilo u kvart, u obliku ozelenjenih nebodera, u njegovo samo središte, omogućiti neometan prolazak ljudi, prioritet dati biciklistima, poboljšati javni promet, ali riješiti i brži protok motornih vozila, te kvalitetno rješenje prometa u mirovanju.

Uzimajući sve to u obzir, parametre koje su naveli, arhitekti dolaze do rješenja koje ne samo da će riješiti oblikovanje i kvalitetu središta ovog kvarta, već će utjecati na kvart u cjelini. “Vraćanjem onoga što je izgubljeno u vidu zelenila, prometne protočnosti i prometa u mirovanju, uvođenjem novih sadržaja, pravilnim oblikovanjem javnih površina, sve to skupa doprinosi kvaliteti života ne samo stanovnika Trešnjevke, već svih korisnika ovih prostora, kao i budućih posjetitelja koje će privući ova nova sinergija arhitekture i okoliša” poručuje projektantski tim iz studija Studija FM arhitekture, dok vam mi u sklopu članka donosimo vizualizacije njihovog pobjedničkog rada.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba