VODIČ

Ovaj vikend započinje advent. Donosimo pregled događanja kroz 10 gradova

Opatija, Varaždin, Zadar, Šibenik i mnogi drugi

Pred nama je najljepše i najveselije doba u godini, ono prije blagdana. Prošle godine smo ostali uskraćeni s kućicama i popratnim sadržajem te smo mogli uživati samo u okićenom praznom gradu, ali ove godine i to se mijenja. Zagreb je najavio nešto malo drugačiji advent, ne toliko raskošan, ali smo sigurno da ćemo se snaći s ponudom i zabavom. U bogatom programu koji nas očekuje moći ćemo uživati sve do početka siječnja. Osim bogato i lijepo ukrašenih ulica i trgova, mali i veliki hrvatski gradovi spremaju prigodnu kulturno zabavnu i gastro ponudu pa ćete ove godine možda poželjeti otići negdje drugdje za vikend. Pripremili smo vodič s događanjima koje smo do sada pronašli.

Advent u Zagrebu – Osjetite svjetlost

Kada: od 27. studenog 2021. do 7. siječnja 2022.

Zrinjevac, Oktogon, Park Bele IV, trg bana Jelačića, i atrij ZKM-a samo su neka od mjesta gdje ćemo moći minglati u adventskom raspoloženju. Ove godine će štandova biti nešto manje nego ranije, ali to ne znači da se nećemo dobro zabaviti uz ostali sadržaj. Potpuno nova lokacija je park Akademije likovnih umjetnosti koji će nuditi bogat glazbeni program, a od ostalih sadržaja čeka nas Projekt Ilica: Q’Art, Retrospektiva čokoladnih poklona u Muzeju čokolade, Polarni advent u Zoološkom muzeju grada Zagreba, Adventska bajka u Backo Mini Expressu i dr. Kompletan program pratite ovdje.

Advent u Opatiji – Najljepši Advent uz more

Kada: od 26. studenog 2021. do 9. siječnja 2022.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Opatija (@visitopatija)

Najljepši Advent uz more s tisuću lampica i predivnih dekoracija pretvorit će Opatiju u zimsku bajku. Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici, Adventska nordijska hodanja, fotkanje u blizini Djevojke s galebom, samo su dio čarolije koja vas čeka u Opatiji. Cijeli program pronaći ćete ovdje.

Advent u Varaždinu

Kada: od 26. siječnja 2021. do 9. siječnja 2022.

U Varaždinu vas čeka romantični Advent. Bogat program bit će podijeljen na nekoliko lokacija, a jedna od njih je Bijeli Korzo na kojem vas čeka bogata ugostiteljska ponuda, vlakić Djeda Mraza te koncerti petkom. Ledena čarolija čeka vas na Velikom klizalištu, simbolu varaždinskog Adventa, sjeda Mraza možete posjetiti u varaždinskoj Gajevoj ulici. Prigodne božićne poklone pronaći ćete na Trgu Slobode i Franjevačkom trgu. Cijeli program nalazi se ovdje.

Advent u Rijeci – Rijeka Advent

Kada: od 27. studenog 2021. do 7. siječnja 2022.

U najčarobnijem dobu godine možete uživati u centru grada i Trsatskom kaštelu kojemu će blagdanski ugođaj, toplinu oko srca i blagdansku radost donijeti oko 500 tisuća lampica. Blagdanskom raspoloženju ove godine pridonijet će glazba koja će se preko razglasa čuti duž cijelog Korza. Na Gatu Karoline Riječke će od 18. prosinca 2021. do 17. siječnja 2022. biti otvoreno klizalište Morska pahuljica. Posjet Adventu možete ovjekovječiti na Foto pointu, ispred Kućice Djeda Mraza. Više informacija o programu nalazi se ovdje.

Advent u Zadru – Đir po gradu

Kada: od 26. studenog 2021. do 1. siječnja 2022.

Božićni sajam u Zadru počinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime. Tijekom više od mjesec dana na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića čeka vas bogat zabavni program koji uključuje koncerte domaćih estradnjaka. U sklopu još jednog Đira po gradu možete uz prigodne cijene posjetiti muzeje. Da ne ostanete gladni pobrinuti će se brojni restorani. Cijeli program nalazi se ovdje.

Advent u Šibeniku – Adventura 2021.

Kada: od 3. prosinca 2021. do 1. siječnja 2022.

Na Adventuri 2021. koja vas očekuje u Zvonimirovom gradu cijepiti se možete najboljom zabavom. Osim prigodnog programa u parku Roberta Visianija koji uključuje brojni koncerti domaćih izvođača dobrom raspoloženju pridonijet će i bogata gastro ponuda koja vas čeka na štandovima s tradicionalnom blagdanskim delicijama. Adventura je jedini božićni sajam bez plastike u Hrvatskoj, što znači da uopće nema plastične ambalaže.

Advent u Splitu

Kada: od 27. studenog 2021. do 6. siječnja 2022.

Špica ovogodišnjeg splitskog dventa bit će na Rivi, u Parku Josipa Jurja Strossmayera, na bedemu Cornaro i na Mertojaku. Osim ugostiteljskih kućica, sa slatkim i slanim delicijama posjetitelje Adventa na Đardinu očekuje klizalište. Na bedemu Cornaro čeka vas prigodni glazbeni program. Na sajmu darova koje će se održati na Rivi imate prilike pronaći prigodne darove za svoje najmilije. Više informacija možete pronaći na linku.

Advent u Dubrovniku – Dubrovački zimski festival

Kada: od 27. studenog 2021. do 6. siječnja 2022.

Bogati program dubrovačkog Adventa uključuje izvedbu baletne bajke Orašar te Božićni koncert sa solistima Valentinom Fijačko, Goranom Karanom i Rokom Radovanom. Novost je otvaranje Atrija Kneževog dvora koji će biti zaodjeven blagdanskim ruhom. Najmlađe očekuje Stanica Sjeverni pol u Luži, Šarena zima u Uvali te blagdansko ukrašavanje izloga. Stradunom i ostalim dijelovima grada opet će kružiti Libertasov opo up cabrio bus. Cijeli program nalazi se ovdje.

Advent u Čakovcu – Advent u gradu Zrinskih

Kada: od 27. studenog do 24. prosinca 2021.

Ovogodišnji advent u gradu Zrinskih započinje već tradicionalnom promenadom Gradskog puhačkog orkestra i Čakovečkih mažoretkinja užim centrom grada i paljenjem 1. adventske svijeće na Franjevačkom trgu. U vrijeme Adventa odvija se i bogat prigodni program, a posjetitelji mogu prošetati šumom punom snjegovića, poklona i orašara. Bogati program upotpunjuju kulturno-umjetnička društva, plesni te prigodni glazbeni nastupi brojnih glazbenih skupina i dječjih zborova koji božićnim pjesmama i običajima uvode posjetitelje u Božić. Advent ne bi bio potpun bez vrijednih ruku izlagača, koji, uz proizvode domaće radinosti, nude i kuhano vino, fritule i kobasice na adventskom sajmu vikendima na Trgu Republike. Sve informacije pronaći ćete na Facebooku.

Advent u Puli

Kada: od 27. studenog do 31. prosinca

Na Giardinima vas čeka bogata ugostiteljska ponuda, kao i na Portarati na kojoj će se održavati promenadni koncerti. Giardini i Ulica Sergijevaca bit će ozvučeni prigodnom blagdanskom glazbom, a Ulicu Sergijevaca krasit će i posebno osvjetljenje, zvjezdano nebo. Na Danteovom trgu održat će se glazbeni i gastro programi dok je za najmlađe rezerviran čitav Park grada Graza u kojemu će biti postavljeni mnogobrojni ukrasi, kućica Djeda Mraza, zabavni park, mala pozornica za programe i vrtuljak. Tijekom Adventa će se održati više od 80 programa od kojih i tradicionalni i novi u Istarskom narodnom kazalištu, Advent u Katedrali i Doček Svetog Nikole na Bunarini. Cijeli program nalazi se ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube