DIZAJN INTERIJERA

Ovaj moderni stan u Rijeci poseban je iz više razloga. Jedan od njih je i da ima jednu skrivenu sobu

Projekt potpisuje arhitektica Dora Perković iz DIPI studija koja nas je i provela kroz ovo moderno zdanje

61 četvorni metar, trostrano orijentiran i s balkonom okrenutim prema jugozapadu – glavne su to karakteristike stana u riječkom kvartu Kozala, točnije recentnog rada s potpisom arhitektice Dore Perković iz DIPI studija. Odmah na početku razgovora, kako bismo dobili bolji dojam, otkriva kako je Kozala kvart koji se nalazi iznad samoga centra grada te ga krasi mnoštvo prekrasnih vila iz 19. i 20. stoljeća s raskošnim dvorištima uz panoramske poglede koji se otvaraju prema moru. Uz vile, krasi ga i kompletno drugačija tipologija izgradnje – visoki neboderi na strmoglavim liticama kanjona Rječine koji plijene pogled s nekadašnje Lujzijane prilikom ulaska u grad. No, zgrada u kojoj se nalazi spomenuti stan u koji vas danas vodimo jedna je od upravo navedenih vila te bez obzira na to što je s jedne strane okružena gradskom bukom, boravak u dvorištu stvara potpuno mirnu i opuštajuću atmosferu.

IRA&JOHN

Kod projektiranja, otkriva arhitektica, osnovna ideja prilikom oblikovanja prostora bila je organizirati tako jednosoban stan s open space dnevnim prostorom te s mogućnošću brze i lake preinake u trosobni stan za najam, prema potrebi. Iz tog razloga napravljeno je nekoliko prijedloga prostornog rasporeda te su odrađene pripreme instalacija za svaku od varijanti. “Open space dnevni prostor s kuhinjom i blagovaonskim stolom smješten je tako na jugozapadu, spavaća soba na sjeverozapadu, a kupaonica na sjeveroistoku. Logična podjela stana napravljena je prema najpovoljnijim orijentacijama svakog od prostora” objašnjava Perković.

Dom koji se lako po potrebi pretvara u stan za najam

IRA&JOHN

Pričajući dalje govori kako se između dnevnog boravka i spavaće sobe smjestila radna soba koja u varijanti za najam postaje zajednička mini-kuhinja sa šankom. U ulaznom hodniku svoje mjesto pronašli su garderobni ormar za jakne i cipele te ormar s bojlerom, mašinom za rublje i ostalom servisnom opremom. “Osnovni smjer kretanja unutar stana uvijek je određen simetralom u čijoj osi su otvori odnosno nastavak vizure te fiksnim namještajem koji zapravo dimenzionira i oblikuje prostor; npr. portal postavljen kao os koja odvaja dnevni prostor na kuhinju s blagovaonskim stolom i dnevni boravak s kaučem, televizijom i klavirom, oblikovan je ugradbenim ormarima, te spuštenim stropom hodnika” nastavlja dalje arhitektica i pojašnjava kako je portal obučen u plastificirani čelični lim kako bi se dodatno naglasio kao element koji korisnika iz hodnika navodi na pristup dnevnom boravku te svojom pozicijom jasno odvaja prostore unutar istog.

IRA&JOHN

U nastavku portala su i balkonska vrata kojima se pristupa na balkon s kojeg se pak pruža panoramski pogled na grad i more, a koji je ujedno i jedan od aduta ovog modernog stana. Ono što prostoru ide još u prilog jest što je dnevni prostor kvadrature 30 četvornih metara i djeluje vrlo prostrano zbog veće visine stambenog prostora koja je zadržana kao takva; tri metra. Arhitektica u razgovoru ističe i još jedan detalj. Naime, prilikom ulaska u stan nailazimo na frontu s ogledalom koja vizualno dodatno širi prostor hodnika, međutim ne da naslutiti da se iza nje nalazi još jedan prostor što onda radnu sobu čini skrivenom prostorijom.

IRA&JOHN

Za kraj, arhitektica Perković naglašava kako se koncept uređenja interijera, točnije odabir boja i materijala zasniva na zemljanim tonovima te dizajniranom terrazzo uzorku. “Zemljani tonovi pronađeni u slojevima boje na zidovima ulaznog hodnika kao i terrazzo koji je odjeljivao sjeverni dio stana od južnog, zajedno svjedoče bogatoj povijesti zgrade, pa su iz tog razloga bili inspiracija i temelj za usvajanja koncepta uređenja kao takvog” zaključuje, a mi vas ostavljamo u razgledavanju ovog zbilja divnog i s ukusom uređenog doma u Rijeci.

IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN
IRA&JOHN

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba