ARHITEKTURA

Ovaj arhitektonski spektakl nalazi se u Poreču. Čule smo se s projektantima iz NFO studija

Malo je reći kako će vam od ovog projekta suvremene kuće za odmor zastati dah. Razgledajte je u cijelosti

U blizini Poreča, u mirnoj zelenoj oazi okruženoj šumom, pronašle smo jedan zbilja arhitektonski spektakl. Konkretno, riječ je o kući KNL iza koje stoje Arhitektonski studio NFO, točnije projekti tim kojeg čine Kata Marunica, Nenad Ravnić, Filip Vidović i Sara Vulić, a koji su nam i više otkrili o ovom recentnom projektu. Naime, KNL kuća proteže se tako na 260 četvornih metara dok je projektni zadatak definirao kuću za odmor s četiri spavaonice s vlastitim kupaonicama i zajedničkim djelom za boravak, blagovanje i kuhinju.

Bosnić+Dorotić

Ono što je ondje zateklo projektante jest i parcela smještena na terenu blagog nagiba i intrigantnim pogledom prema šumi. S ciljem maksimalnog uklapanja novog volumena u okoliš arhitekti su iskoristili cijelu situaciju pa su prizemnu etažu utopili u teren s prilazne strane dok se s druge, dvorišne strane kuća otvara prema bazenu i velikom travnjaku.

Bosnić+Dorotić

Iako se kuća za odmor KNL s ulične strane čita kao jednostavni bijeli kubus s fokusom na točku ulaza do koje se dolazi mostićem iznad zelenila, ona je sve samo ne jednostavna, nego zbilja impozantna. Kako se približavate kući otvaraju se i dodatne prostorne senzacije, vanjsko stepenište ‘tunel’ koje prolazi ispod prvog kata i prozor ‘svjetlik’ prema kuhinji. Prolaskom kroz tzv. tunel izlazi se odmah na dvorišnu stranu u natkrivenu zonu te impresivno sunčalište s bazenom koje će korisnicima ondje zasigurno biti jedan od dražih punktova ovog suvremenog istarskog zdanja.

Bosnić+Dorotić

Arhitekti nadalje objašnjavaju kako je prizemlje maksimalno otvoreno prema pejzažu i u njemu se nalaze dnevni prostori koji se otvaranjem staklenih stijena integriraju s vanjskom natkrivenom terasom te roštiljem i bazenom. Fokus dnevnog boravka su stube koje su vezane za konstruktivni V stup od vidljivog betona koji je korišten i na stropu kuhinjsko-blagovaonskog dijela. Podovi su od terrazzo pločica te se protežu i na vanjsku terasu dok je bazen obložen nešto tamnijim tonom istih pločica kako bi se postigao dojam dubine bazena.

Bosnić+Dorotić

Što se pak tiče same vanjštine, kuća je izvana definirana bijelim kubusom koji je postavljen na bazu koju čini teren i kamene zidove koji otvara prizemlje prema dvorištu. Na bijelom kubusu svi otvori su locirani u tamnim balkonskim nišama na koje izlaze spavaće sobe. Vrt je baš kao i cjelokupni dojam objekta uređen minimalistički, otvoreni travnjak pruža se u dubinu parcele u kontrastu sa šumom koja ju obgrljuje i čini pomalo intrigantnom. A kako u cijelosti izgleda ovaj projekt s potpisom NFO studija donosimo vam u sklopu članka.

Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba