GASTRO

Ova slasna torta od šumskog voća uopće se ne peče. Lorena Mihelčić dala nam je jako fora recept

FOTO: Daj kolačić

Na blogu Daj kolačić pronašle smo recept za sirovu vegansku tortu koja izgleda neodoljivo

Želite li se okušati u pripremi laganih ljetnih slastica, koje vam nikad neće teško pasti na želudac, donosimo vam jedan jako zanimljivi prijedlog. Lorena Mihelčić, koja se krije iza bloga Daj kolačić, s nama je podijelila jednostavni recept za sirovu vegansku tortu od šumskog voća. Izgleda neodoljivo, a sama vam priprema neće oduzeti previše vremena. Sve detalje donosimo u nastavku.

Sirova veganska torta od šumskog voća

Daj kolačić

 

Što trebamo?

Podloga

40 g sušenih otkoštenih datulja
45 g blanširanih oljuštenih badema
35 g pečenih oljuštenih lješnjaka
15 g lješnjak brašna
1 žlica rastopljenog kokosovog ulja
prstohvat soli
cejlonski cimet po želji

Krema

200 g organskih indijskih oraščića
180 g pirea od šumskog voća
40 g agavinog sirupa (meda ili javorovog sirupa)
20 g kokosovog ulja
35 g kakao maslaca
100 ml bademovog vrhnja
naribana korica pola limuna
žličica soka od limuna
mahuna vanilije po želji

Daj kolačić

Kako pripremamo?

Podloga

Datulje namočimo oko 10 minuta u vrućoj vodi da omekšaju. Od ukupne količine orašida odvojimo 10 g lješnjaka ili badema koje ćemo krupnije nasjeckati i na kraju umiješati u smjesu za podlogu. Ostale oraščiće sameljemo u blenderu, pa dodamo sol, kokosovo ulje i cimet ako želimo. Sjedinimo, pa stavimo namočene datulje i dobro izblendamo dok ne dobijemo čvrstu smjesu koja zadržava oblik kada ju pritisnemo rukama. Ako vam je premokra, dodajte još malo lješnjak brašna da dobijete savršenu teksturu.

Podlogu utisnemo u kalup i poravnamo s dnom žlice ili rukama da dobijemo ravnomjernu površinu. Ostavimo u frižideru ili zamrzivaču da se stisne dok radimo kremu.

Krema

Ako nemate gotov pire od šumskog voća, jednostavno ga možete napraviti na način da 200 g svježeg ili zaleđenog voća prokuhate s 30 ml vode skoro do teksture džema. Potom dobro propasirate kroz sito da se riješite koštica, a čisti pire dodate u kremu.

Namočene indijske oraščiće i sve ostale sastojke stavimo u blender i jednostavno meljemo dok ne dobijemo svilenkastu i glatku teksturu. Probajte da vidite nedostaje li vam štogod; ako volite slađe, dodajte još meda ili stevije. Gotovu kremu izlijemo preko ohlađene podloge, zagladimo i stavimo hladiti minimalno osam sati.

Dodatno

Ohlađenu tortu ukrasimo svježim bobičastim voćem i poslužimo. Lako se i pravilno reže, što rezultira urednim šnitama. Što se kombinacija okusa tiče, opcija je još i krema od maline, a u podlozi dodatak nezaslađenog tamnog kakaa. Također, krema može biti dvobojna na način da polovicu osnovne kreme odvojite i prelijete preko podloge, a u drugi dio dodate voće ili kakao i prelijete preko prve kreme. Svakako je bitno slojeve između lediti kako bi imali lijepi presjek.