Ova prekrasna čokoladna torta gotova je za samo pola sata. Ana Gregl dala nam je jednostavni recept
Tko još može reći ne čokoladnoj torti? A ako vam kažemo da se radi od zdravih sastojaka i gotova je za pola sata? Mi uopće ne dvojimo; ovaj vikend pripremamo upravo nju. Riječ je o Fudgy čokoladnoj torti, čiji nam je recept dala pastry chef Ana Gregl, koja stoji iza bloga Om and Nom, i čije objave na Instagramu redovito pratimo. U receptu ćete pronaći red pomalo neobičnih sastojaka, poput avokada i tamarija, a treba istaknuti i da je torta veganska. Recept provjerite u nastavku.
Recept za čokoladnu tortu fudgy
Sastojci za čokoladnu tortu:
Biskvit
- 90 g pirovog brašna
- 45 g kakaa
- 55 g šećera
- 55 g tamnog muscovada
- 20 g mljevenog lana
- 5 g praška za pecivo
- 2 g sode
- 125 g sojinog mlijeka
- 55 g ulja
- 5 g octa
- 5 g tamarija (ili veći prstohvat soli)
- 125 g kipuće vode
Krema
90 g avokada
260 g sojinog mlijeka
20 g espressa (ili sojinog mlijeka)
40 g kokosovog šećera
prstohvat soli
290 g tamne čokolade
Čokoladna torta – priprema:
Biskvit
- Sve suhe sastojke prosijati.
- Sve mokre sastojke (osim vode) pomiješati zajedno. Suhe sastojke pomiješati s mokrima i polako dodavati kipuću vodu.
- Dno kalupa za tortu (fi16) obložiti papirom za pečenje. stranice nemojte ničime mazati. Tortu peći na 170°, oko 30 minuta. Nakon toga napravite test čačkalicom. Vrijeme pečenja može varirati od pećnice do pećnice.
Krema
- Čokoladu otopite na pari.
- Sve ostale sastojke stavite u blender i izblendajte u glatku smjesu. ako je avokado vlaknast, smjesu za svaki slučaj i procijedite. Izblendane sastojke dodajte u čokoladu, izmiješajte, izlijte u neku posudu, prekrijte plastičnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme i stavite na hlađenje.
- Kad se krema dobro ohladila i stisnula premažite tortu.