ARHITEKTURA

Ova lebdeća kuća od stakla nalazi se u susjedstvu i zbilja izgleda senzacionalno. Doznale smo više o svemu

U blizini Beograda pronašle smo jedan arhitektonski vrlo poseban životni prostor. Projektirala ga je ekipa iz TEN Studija, evo što su nam sve otkrili

Na planini Avala u blizini Beograda arhitektonski TEN Studio stvorio je pravu stambenu senzaciju. Sagrađen oko postojećeg voćnjaka, na strmom terenu Kuća na Avali kako su je prigodno nazvali, zapravo je jednoetažni stambeni prostor. Da je riječ o zbilja posebnom projektu govori činjenica da je objekt većinom ostakljen, a svemu doprinosi i lebdeći efekt zdanja, inače načinjenog od čelične konstrukcije položene na betonske stupove što ga sve skupa čini spektakularnim.

Sam objekt, objašnjavaju arhitekti, je u osnovi kvadratni, a zamišljen je kao skladni spoj interijera i eksterijera čime se dobiva jedinstveni prostor za život. Plan kuće razvijen je u biti kao niz od četiri terase, svaka s različitim podom i materijalnošću čime ostavljaju korisniku mogućnost različite uporabe. Kako bi kuća bila kreirana u skladu s karakterom vlasnika, trebalo je uzeti u obzir da je investitor inače rukotvorac koji se ujedno bavi izvođenjem i sanacijom interijera, pa je suradnja na relaciji s angažiranim arhitektima bila pomalo drugačija od uobičajene. Cilj projekta nije bio da investitora, točnije krajnjeg korisnika dočeka gotov proizvod nego da on bude uključen u proces od samog početka, od same ideje i izrade kuće pa do odluka o održavanju i dugotrajnosti.

Ono što isto doznajemo od projektantskog tima, odnosno autora projekata Nemanje Zimonjića, Ognjena Krasna, Jane Kuliei i Miodraga Grbića jest da se je riječ o 156 četvornih metara te da kuću oblikuje i sam ambijent, točnije priroda, a u fokus stavlja pitanje gdje je zapravo granica stambenog prostora i želi li se ondje ona uopće povući. Sve te granice iz otvorenog prema zatvorenom, i obrnuto, su zapravo promjenjive dok je unutrašnji prostor jedan volumen, cjelina koju čini nekoliko njih kao što su kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, kupaonica, spavaća soba.

Svaki dio kuće, kako dalje objašnjava projektantski tim, ima svoju strukturalnu ulogu, ili kroz težinu ili kroz lakoću na previđenim mjestima, a sve kako bi cjelovita struktura bila u ravnoteži. A kako izgleda ovaj impresivni arhitektonski projekt, životni prostor koji je nominiran i za prestižnu nagradu Mies van de Rohe za 2022. godinu donosimo vam u sklopu članka. Vjerujemo da će vas oduševiti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba