interijer

Ova kamena kuća za odmor kod Umaga baš je posebna. Vlasnici su inzistirali na izvornosti i tradiciji

Vodimo vas u obilazak Ville Flavije u Istri koja je doživjela pravu restauracijsku renesansu. Uživat ćete

U selu Čepljani u blizini Umaga pronašli smo jednu kamenu vilu. Danas izgleda stvarno impozantno, no na početku je priča bila puno drugačija i nimalo optimistična. “Kad smo kupili kuću u biti smo kupili samo kamene zidove. No, imali smo ideju i viziju. Unatoč zatečenom stanju, interes nam je bio zadržati što više izvornih elemenata i dodati sve ono što smo smatrali potrebnim za moderni život” kazala mi je Barbara Javornik, suvlasnica koja je sa suprugom napravila pravo renovacijsko čudo u Istri.

Iako su je prvotno zamislili kao obiteljsku kuću za odmor, vrlo brzo donijeli su odluku da je ona idealna za najam jer da imaju što za ponuditi. Njihova Villa Flavia tako se danas proteže na oko 160 četvornih metara, ima tri etaže, četiri spavaće sobe, isto toliko kupaonica te može primiti osam osoba. Iako su već na samom početku znali kako kuću žele urediti te kako bi ona trebala izgledati, svoje povjerenje, ali i ideje dali su arhitektu Aleksandru Jurkoviću.

“Kuća je u biti tradicionalna istarska. Uz interijer bitna nam je bila i njezina funkcionalnost. Kako se Villa Flavia koristi uglavnom ljeti, puno pažnje pridali smo eksterijeru, odnosno okućnici. Tu smo željeli sve ono što i sami potražujemo na odmoru, a to je više namjenskih kuteva kao što su primjerice lounge uz bazen, gdje se osoba može distancirati uz kakvo štivo, pa dio terase namijenjen za druženje, kao i neizostavna zona za grill.” objašnjava mi Barbara te otkriva kako je po pitanju interijera željela ipak nešto drugačije.

“U kući sam inzistirala na tlocrtno malo drugačijim spavaćim sobama, u kojima prije svega ima dovoljno mjesta za stvari te da svaka ima svoju kupaonicu. Osim toga, posvuda se može primijetiti i niz dekorativnih detalja koje sam pronalazila i skupljala po raznim europskim sajmovima, najviše u Belgiji gdje sam s obitelji živjela posljednjih devet godina.”

Odmah mi naglašava kako u kući zapravo nema dizajnerskih komada, nego da je namještaj kreiran prema njezinim idejama od strane stolara. Željela je, kako kaže, jedinstvene komade, ali i sačuvati svojevrsne uspomene na pojedine trenutke. Neke stvari je čak i samostalno restaurirala. Upravo zbog svega toga, smatra Barbara, kuća je dobila neku svoju unikatnu priču.

Pitam je potom i koji joj je najdraži kutak. Govori kako je to definitivno spavaća soba u potkrovlju u kojoj se vide sve stare grede. U eksterijeru je to pak lounge terasa uz bazen, u sklopu koje se voli izolirati i uživati u poslijepodnevnom suncu. Suprugu se pak najviše sviđa dio oko grilla. Ta zona omiljeno je mjesto i njihovih prijatelja koji im često dolaze u posjetu. Tu je i stara murva ispod koje su postavili četiri manja stola, pa sve skupa pomalo podsjeća i na kakav restoran na otvorenom.

Iako je Barbara po struci pravnica, a ujedno i velika ljubiteljica interijera i dizajna, osim kuće u Umagu, renovirala je ne tako davno još jednu u neposrednoj blizini. U međuvremenu, dogodila se i treća u okolici Rovinja. Vidjevši njezin rad, ljudi su je počeli zvati da i njima pomogne u sličnim pothvatima, odnosno realizacijama obnove istarskih kuća za odmor. Barbara je tako spojila ugodno s korisnim, pa sada ima i firmu BJ Concept koja se bavi restauracijom napuštenih istarskih objekata koje pretvara u one čarobne za odmor.

“Zasad imam pet klijenata i svi su redom stranci. Konkretno, pomažem im oko realizacije te pravnih i administrativnih zavrzlama, dajem kreativne ideje i prijedloge, a surađujem i s lokalnim arhitektima, geodetima i građevinarima” zaključuje ponosno Barbara. A mi, da previše ne duljimo, vodimo vas u obilazak lijepe i neopterećene Ville Flavije koju je sjajno fotografski zabilježio Koridor 27.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube