Nekad je nužno odabrati stranu
MALE GASTRO TAJNE

Otkrile smo super recepte u kojima je riža ključna namirnica, ali pazi - postoji trik

FOTO: PR

Ovih smo se dana pretvorile u prave gastro manijake. Non-stop isprobavamo nove recepte za dobro nam znana tradicionalna jela

Uživamo u dobrim starim ćuftama, raskošnim varivima, riži uz meso, a posljednjih dana nekako su nam najviše u fokusu meksički okusi. Zato smo odlučile raditi wrap s daškom internacionalne kuhinje. Wrapovi se brzo spremaju, a užitak koji pružaju nepcu je neopisivo dobar.

Ipak, kako svaka avantura donosi nove izazove, i naše kulinarske pustolovine često iziskuju dodatna istraživanja. Budući da u svemu, pa i u kuhanju, težimo savršenstvu, u redakciji smo pričale o receptu koji smo odlučile pripremiti. I tu je nastala rasprava o – idealnoj vrsti riže za naš wrap. Kako ništa nismo htjele prepustiti slučaju, kontaktirale smo stručnjake iz Žita koji su nam pojasnili kako birati rižu s obzirom na jelo koje spremate.

U talijanskom registru ima 150 vrsta riže

– Riža se svrstava u obitelj trava, a ne među žitarice. Poznajemo dvije glavne vrste: azijsku (Oryza sativa) i afričku (Oryza glaberrima) no riža koju uglavnom koristimo pripada prvoj vrsti, a to je azijska. Ona se pak dijeli na dvije podvrste: Indica i Japonica. Sorte iz podvrste Indica uspijevaju u područjima s vlažnom tropskom klimom, a sorte iz druge u suptropskoj i mediteranskoj klimi; u Europi – kazali su nam tehnolozi iz Žita.

U našoj široj regiji najpoznatije su talijanske sorte, poput Sant Andrea, Tondo, Arborio, Carnaroli i drugi. Na popisu talijanskog registra postoji više od 150 vrsta riže, a nova se dodaje svake godine. Riža se može podijeliti i na prema obliku te veličini zrna pa tako imamo okrugla, srednja zrna i duga zrna. Također, prema stupnju prerade, riža se dijeli na neobrađenu (s ljuskom), neoljuštenu nepoliranu (smeđa riža), mljevenu (bijela riža), a ona koja je obrađena kako bi se spriječilo ključanje, naziva se parboiled.

Postoje i razlike u boji – bijela riža je oljuštena i mljevena, a crna je posebna sorta koja je nepolirana i ima zrna karakteristične tamne boje. Uglavnom su iz podvrste Indica, odnosno potječu iz istočnih tropskih zemalja. Znamo i divlju rižu, koja je također crna. Zovu je i indijska riža, a raste u Sjevernoj Americi.

Koja vrsta riže se koristi za određena jela?

– Nije svejedno koju rižu koristimo, jer svaka vrsta ima svoje karakteristike. Za tradicionalna jela koja su popularna u našim krajevima kao što su ćufte, punjena paprika i sarma koristi se Riža za Domaća jela. Ako pripremamo rižu kao prilog glavnom jelu, svakako najbolji izbor je Arborio. To je riža srednjeg zrna s karakterističnom bijelom točkom u sredini – pojasnili su tehnolozi dodajući da je stvorena za takva jela zato što sadrži više škroba koji se oslobađa pri kuhanju i jelu daje savršenu kremastu teksturu. Zrna se međusobno ne lijepe, a odlično upijaju sve arome što znači da će rižoto biti izrazito punog okusa.

Volite li pripremati variva, možete isprobati Rižu 3 žitarice. To je mješavina tri vrste žitarica, riže, pira i ječma. Trojstvo žitarica u ovoj kombinaciji možete koristiti kao bogatiju zamjenu za rižu jer obiluje hranjivim tvarima, vlaknima i bogatstvom okusa.

U našim krajevima, dodaju, iznimno je popularna i Riža Sant Andrea. To je novija vrsta riže, manjeg je zrna i laka za kuhanje. Posebno će se dobrom pokazati u jelima kod kojih se zrna moraju fino povezati, poput meksičkih jela. Zbog svojih karakteristika vrlo je svestrana, prikladna za različita jela pa tako i za meksičke wrapove koje smo odlučile isprobati. Također, pogodna za početnike jer ju je teško prekuhati, otkrivaju nam. I tu se nameće pitanje – kako se koja sprema?

Važne razlike u pripremi

Način pripreme razlikuje se ovisni o sorti riže i o jelu koje pripremamo. U osnovi postoje dva načina pripreme. Pripremamo li rižu kao prilog, skuhamo je u suvišnoj vodi i na kraju ocijedimo višak vode. No, pripremamo li rižoto, dodamo je ostalim sastojcima u vruću tavu, brzo je popržimo, a zatim ulijemo juhu dok se riža ne skuha. Poštujemo li ova pravila, rizik od pogrešaka sveden je na minimum. Naime, stručnjaci iz Žita nam otkrivaju, da ljudi uglavnom najviše griješe pri odabiru riže za rižota.

– Najčešća pogreška je odabir neprikladne riže za pripremu rižota, npr. kada ljudi za rižoto uzmu predkuhanu ili dugozrnatu rižu s tankim dugim zrnima. Često se griješi i s vremenom kuhanja, osobito ako se riža predugo kuha. Zato je najbolje slijediti upute proizvođača i rižu kuhati “al dente”, slično poput tjestenine – otkrivaju i kažu da je rižu najbolje čuvati na suhom i tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi dok integralnu možemo držati u hladnjaku.

I na kraju, da ne bi ispalo da smo ‘kuhali’ i ostali gladni, donosimo vam četiri slasna recepta u kojima glavnu ulogu ima – riža!

1. Ljuta pileća krilca u umaku

Ljuta pileća krilca s umakom od bundeve idealno su jelo za zabavnu noć uz Halloween maske.

Sastojci: 700 g pilećih krilca, 2 žličice Vegete Natur chili, 2 žlice ulja, sol, malo Vegeta Maestro šarenog papra, 2 žlice cvjetnog med,a 2 žličice vinskog octa, 1 žličica Vegeta Maestro dimljene paprike, 2 mlada luka Za umak: 1 Krem juha Bundeva Podravka, 100 ml slatkog vrhnja, 150 g Zlato Polje Riže arborio, 2 žlice tostiranih bućinih sjemenki, 2 žlice bučinog ulja

Priprema: Krilca začinite Vegetom natur chili i stavite u nauljenu posudu. Prekrijte i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta. Zatim pomiješajte med, ocat, dimljenu papriku i papar. Tom smjesom premažite krilca i vratite u pećnicu (otkrivene) da se zapeku i postanu hrskava. Za to vrijeme u 400 ml hladne vode uspite sadržaj vrećice juhe i zagrijte do vrenja uz miješanje. Dodajte slatko vrhnje i muškatni oraščić, te pustite da kuha 5 minuta. Rižu skuhajte, ocijedite i stavite u kalup. Na tanjur za posluživanje stavite umak, krilca u obliku šišmiša, te pospite narezanim mladim lukom.

Posluživanje: Rižu stavite pomoću kalupa na tanjur, pospite bučinim sjemenkama i nakapajte uljem bundeve.

Savjet: Sami možete kreirati svoj tanjur da postane još više Halloween.

2. Bogato varivo s 3 žitarice

Bogato jesenje varivo s rižom 3 žitarice sa svakom žlicom unosi toplinu u hladne dane. Upotpunite ga gljivama koje će mu dati intenzivniji okus. Mješavina tri vrste žitarica, riže, pira i ječma čini trojstvo koje možete koristiti kao bogatiju zamjenu za rižu, a možete se igrati i s vlastitim receptima – mogućnosti su uistinu brojne.

Sastojci: 3 žlice ulja, 100 g luka, 50 g Pancete Podravka, 2 češnja češnjaka, 100 g korijena celera, 50 ml bijelog suhog vina, 80 g Zlato polje Riža 3 žitarice, 200 g krumpira, 400 g gljiva (šampinjoni, bukovače, vrganji), 1 žličica Vegete Natur, Vegeta Maestro Crni papar, sol, 1 žlica narezanog peršina

Priprema: Na zagrijanom ulju popecite sitno narezan luk do zlatnožute boje, a zatim mu dodajte narezanu pancetu. Kratko popecite, dodajte protisnuti češnjak i na kockice narezan korijen celera. Ulijte vino, dodajte mješavinu 3 žitarice, krumpir narezan na kockice, prelijte vodom, a kad zavri kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Zatim umiješajte narezane gljive, Vegetu Natur, crni papar i posolite po potrebi. Sve kuhajte još oko 15 minuta. Poslužite posuto narezanim peršinom.

Savjet: Možete koristiti i samo jednu vrstu gljiva koja vam je dostupna, a za intenzivniji okus možete dodati malo suhih gljiva koje ste prethodno močili u toploj vodi.

3. Wrap s tunom, rižom, šparogama i humusom

Ovo jelo samim nazivom obećava nešto mediteransko, nešto orijentalno i nešto intrigantno. Punoću okusa dat će mu Sant Andrea, visokokvalitetna riža srednjeg zrna. Ta je vrsta odličan izbor za razna jela, no zasjat će u punom sjaju u jelima kod kojih se zrna moraju fino povezati, poput talijanskih rižota, okruglica od riže ili slastica poput nabujaka od riže.

Sastojci: 3 integralne tortilje, 100 g Zlato Polje Riže Sant Andrea, sol, 150 g šparoga, 2 žlice maslinova ulja, 1 luk, 1 Eva Tuna komadi u maslinovom ulju (160 g), Vegeta Maestro crni papar, 100 g humusa, 3-6 listova zelene salate

Priprema: Rižu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. Šparogama odstranite drvenaste dijelove i narežite ih na kolutiće. Na zagrijanom maslinovu ulju popecite sitno narezani luk do zlatne boje. Dodajte šparoge i rižu, pa zajedno popecite uz miješanje oko 5 minuta. Na kraju umiješajte ocijeđenu tunu, po potrebi posolite i pospite mljevenim paprom. Svaku tortilju premažite trećinom humusa. Posluživanje: Tortilje zamotajte i poslužite (prerežite po pola zbog ljepšeg izgleda kod posluživanja).

Savjet: Humus možete pripremiti i sami od konzerviranog slanutka Podravka kojem ste dodali 1-2 češnja češnjaka i maslinovo ulje.

4. Ćufte u umaku od rajčice

Kao djeca smo ih obožavali, a naše drage mame i bake marljivo su ih kuhale za nas. Ako ih dosad niste sami radili, probajte s Fantom za ćufte. Priprema je jednostavna, a uspjeh zagarantiran.

Sastojci: 1 Fant mješavina za ćufte (60 g), 100 ml mlake vode, 500 g miješanog mljevenog mesa, 100 g Zlato Polje Riže za domaća jela, umak od rajčice

Priprema: Sadržaj vrećice Fanta promiješajte s vodom i ostavite stajati nekoliko minuta. Mljevenom mesu dodajte pripremljeni Fant uz dodatak riže po želji te dobro promiješajte. Oblikujte ćufte i stavite ih kuhati u pripremljeni umak od rajčice.

Posluživanje: Poslužite s pire krumpirom.

Savjet: Ćufte stavite kuhati u vrući umak. Ako ih ne želite pripremati s rižom, možete je izostaviti iz recepture.

Sadržaj nastao u suradnji s brendom Zlato polje