VIKEND RECEPTI

Veganšpek predlaže tri jednostavna jesenska recepta

Svakog vikenda tražimo jednog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Ovaj vikend smo tražile ukusne jesenske recepte u pa smo zamolile chefove iz restorana VeganŠpek da s nama podijele neke od svojih najboljih recepata

VeganŠpek, restoran zanimljivog imena jako je brzo postao popularan među veganima i onima koji to nisu. Na njihovom meniju može se naći zaista svašta, a ono što se nama najviše svidjelo je da su sve namirnice stvorene u njihovoj kuhinji. Nema smrznutih proizvoda. Iz tog razloga se meni povremeno mijenja ovisno o sezoni upravo zbog želje za korištenjem domaćih i svježih namirnica.

Porazgovarale smo s vlasnicom i cheficom Karolinom Blažević te cheficom Darijom koje su nam dale tri super jesenska recepta i jedan dodatni za ukusno piće uz desert.

JANJEĆI RAŽNJIĆI U MARINADI

ŠTO TREBATE?

Za meso

  • 250g janjetine od buta
  • 1 dl jogurta
  • menta
  • ružmarin
  • sol
  • papar

Za salatu

  • 150g mladog špinata
  • 50g graška
  • 50g feta sira

KAKO PRIPREMATE?

Janjeći but okoštite i narežite na kockice. Marinirajte ga u jogurtu, papru, soli, menti i ružmarinu 20 minuta pa stavite peći. Idealno bi bilo da ih možete peći na vatri, ali i u pećnici je u redu. Pecite do ne poprimi tamniju boju, otprilike sedam minuta. Za salatu pomiješajte sve sastojke.

FILE PASTRVE PUNJEN ŠUMSKIM GLJIVAMA I KESTENOM

ŠTO TREBATE?

Za ribu

  • 100g šumskih gljiva (vrganji, lisičarke)
  • 50g kestena
  • 0,5l bijelog vina
  • 20g pancete
  • brandy
  • češnjak
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • češnjak
  • batat

KAKO PRIPREMATE?

Na maslinovom ulju sotirajte gljive uz malo vina pa kad je to gotovo stavite sa strane da se ohladi. Nakon toga kuhajte kesten, češnjak i dodajte papar i sol. Uz to narežite svježu pancetu i stavite kuhati skupa sa za začinima i kestenom. File od pastrve očistite i narežite, zamotajte u rolicu pa u to stavite punjenje s gljivama i kestenom. Kremu od cikle napravite tako da u belnderu smeljete pečenu ciklu sa začinima, a batat prerežite na pola i specite dok ne bude gotov.

PITA OD JABUKA i pumpking spice latte

ŠTO TREBATE?

Za tijesto

  • 150g polubijelog brašna
  • 150g oštrog brašna
  • 200g eko margarina
  • 80g smeđeg šećera

Za nadjev

  • 1kg jabuka
  • 50g smeđeg šećera
  • 100g grožđica
  • 100g oraha
  • limunov sok
  • vanilija
  • cimet

KAKO PRIPREMATE?

Vegansku pitu od jabuka radite tako da pomiješate sve suhe sastojke za tijesto. Umijesite ga pa ga onda prepolovite na pola. Jednu polovicu ćete koristiti kao dno pite. Stavite prvi dio tijesta u pećnicu na 180 stupnjeva, ali prije toga ga izbockajte vilicom. Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Prvo karamelizirajte smeđi šećer pa na njega dodajte jabuke narezane na kockice. U to dodajte i malo brandy-a i limunovog soka. Grozđice namočite, a orahe tostirajte i nasjeckajte pa dodajte sve u nadjev. Kad se ohladi stavite to na pečeno tijesto i naribajte ostatak tijesta (drugi dio). Pecite 20 do 30 minuta.

PUMPKIN SPICE LATTE

Za jednu šalicu napitka

ŠTO TREBATE?

  • 2 žličice bundevinog pirea
  • 2 dl mlijeka po izboru (kravlje ili biljno)
  • 1 doza kave po izboru
  • Pumpkin Spice mješavina začina (cimet, đumbir, korijander, muškatni oraščić, klinčić)

KAKO PRIPREMATE?

Za pire od bundeve ispeći hokaido ili butternut bundevu s prstohvatom soli u pećnici na 200ºC oko pola sata do 45 minuta, provjerite vilicom i kad je sasvim mekana možete ju izvaditi. Zatim izblendati sve u pire. Za pumpkin spice latte izblendati sve sastojke u blenderu (prema ukusu možete dodati i malo smeđeg šećera) i preliti u šalicu.