ZDRAVLJE

Sadržaj omogućava Almagea

Osim što je ukusan, ovaj začin ublažava probavne smetnje. Idealan je i za jačanje imuniteta

Već se tisućama godina koristi kao začin i ljekovita biljka, a glavni sastojak je pravo blago

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je kao biljka prepoznata diljem svijeta, a njen korijen se koristi u različitim oblicima i kombinacijama. U Japanu je, primjerice, najzastupljenija u čajevima, u Indiji je glavni sastojak popularnog curry umaka, na Tajlandu se ponajviše koristi u kozmetičkoj industriji, dok je u SAD-u poznata kao sastojak tradicionalnog umaka od senfa pa čak i raznih vrsta sireva. U Maleziji se koristi kao antiseptik, u Koreji se njome začinjavaju pića, a u Kini se zbog svog žutog pigmenta koristi kao prirodno bojilo.

Upravo za taj žuti pigment po kojem je kurkuma, uz poseban miris, prepoznatljiva u svijetu začina, najveću zahvalu može podariti glavnom sastojku iz skupine kurkuminoida – kurkuminu. Kao vrlo aktivan sastojak i protuupalno sredstvo, čak i u malim količinama, kurkumin ima brojne zdravstvene dobrobiti za um i tijelo zbog čega je u posljednje vrijeme zaintrigirao mnoge stručnjake u medicinskom, znanstvenom i istraživačkom svijetu.

Rješavanje zdravstvenih tegoba prirodnim putem

Pexels

Prema dosadašnjim istraživanjima, koja se još uvijek ne mogu generalizirati, redoviti unos preporučene dnevne doze kurkumina može ublažiti simptome sezonskih bolesti, kroničnih, ali i mentalnih oboljenja. Potencijalno je važan saveznik onima koji se suočavaju s visokim razinama stresa na poslu ili privatnom životu, a smatra se korisnim i pri rješavanju probavnih tegoba, posebice nadutosti i grčeva. Isto tako, zahvaljujući svojim antiseptičkim i antioksidacijskim svojstvima, kurkumin je idealan za jačanje i održavanje imuniteta, posebice u nadolazećoj sezoni prehlada, viroza i gripe koja je pred nama.

Budući da je kurkuma biljka koja je zbog svog porijekla najviše zastupljena na područjima jugoistočne Azije, ondje se u najvećoj mjeri i koristi kao važna sastavnica ayurvedske medicine, odnosno one koja naglasak stavlja na rješavanje zdravstvenih tegoba prirodnim putem. Tako se, recimo, najčešće primjenjuje kod reumatskih bolesti, raznih upalnih stanja, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti, ali i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te kao sredstvo za ubrzavanje zacjeljenja rana.

Osim navedenih, brojne studije ukazuju i na druge potencijalne prednosti kurkume i kurkumina. Stručnjaci tako smatraju da mogu pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, poboljšavajući pritom funkciju endotela, odnosno tanke membrane koja prekriva unutrašnjost srca i krvnih žila, a zadužena je za regulaciju krvnog tlaka. Kurkumin je pogodan i u borbi protiv osteoartritisa te kod liječenja ili prevencije dijabetesa i gastritisa. Isto tako, pretpostavlja se da može biti od koristi i kada je u pitanju rješavanje problema prekomjerne tjelesne težine, depresije i predmenstrualnog sindroma.

Snaga kurkumina na vašoj strani

Jedan od glavnih nedostataka izvornog kurkumina – onog iz praha kurkume, koja inače nije topiva u vodi, je taj da se samostalno jako slabo apsorbira u tijelu te se neiskorišten izlučuje iz organizma. Zato su nužni i drugi sastojci koji bi taj proces pospješili. Udio kurkumina je u začinima za jela nizak te takav oblik unosa u većini slučajeva nije redovit niti dostatan za aktivaciju svih benefita na polju očuvanja zdravlja i pozitivnog učinka na organizam.

Stoga, kako bi se u potpunosti iskoristile sve pozitivne značajke kurkume, odnosno njenog glavnog sastojka kurkumina, većina ljudi ga, u kombinaciji s ostalim sastojcima, koristi kao dodatak prehrani. Jedan od takvih je i ALMAGEA® CURCUMIN FORTE+ dodatak prehrani, koji uz vitamin D sinergijski djeluje na imunitet te je pogodan za razne populacijske skupine kojima je potrebna nutritivna podrška imunološkom sustavu.

ALMAGEA

Curcumin Forte+ tako sadrži patentiranu supstancu NovaSOL® Curcumin, odnosno visoko iskoristiv oblik kurkumina u micelama, topiv u vodi, čija je bioraspoloživost, što je i dokazano studijom, 185 puta veća od nativnog kurkumina.

U toj studiji pokazao je superiornu bioraspoloživost u odnosu na ostale oblike kurkumina stoga su potrebne relativno male doze za postizanje blagotvornog učinka. Curcumin Forte+ sadrži upravo taj poseban NovaSOL® Curcumin u efikasnoj dozi od 34,9 miligrama. Polifenol kurkumin u brojnim dosadašnjim studijama pokazuje snažno protuupalno, antiinfektivno i antioksidacijsko djelovanje te djeluje na ublažavanje gastrointestinalnih tegoba, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji održava normalnu razinu kalcija u krvi te potiče apsorpciju fosfora. Neophodan je za rast, razvoj i zdravlje kostiju i zubi te održavanje gustoće kostiju, rad imunološkog sustava, a ujedno sudjeluje u reguliranju stanične aktivnosti.

Važno je naglasiti da dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani, a preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. I naravno, prije konzumacije potrebno je konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Sadržaj nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Almagea.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube