Trend

Sadržaj omogućava dm

Mijenjamo navike: odvajamo otpad, kupujemo održivo i plastične vrećice mijenjamo platnenom torbom

Veliku pažnju pridajemo održivosti i trudimo se reciklirati što je više moguće. Evo nekoliko stvari koje smo usvojile

O održivoj kupovini možemo čitati svakodnevno. Od odjeće od prirodnih materijala čija izrada ne šteti okolišu, recikliranje odjeće koju više ne nosimo, nabavkom second hand odjeće pa sve do odvajanja otpada. Znamo da je teško mijenjati navike, ali ako odlučite ovu Zemlju malo olakšati od nepotrebnog tereta evo što možete napraviti za početak.

PAMETNA KUPOVINA

Pametna kupovina za nas podrazumijeva kupovina isključivo onog što nam je potrebno. Nema gomilanja odjeće u ormar, ali ni hrane u frižider. Ako kupujemo odjeću vodimo računa da biramo održive materijale i kupujemo stvarno ono nužno, a isto vrijedi i za hranu kako nam se ne bi pokvarila ili strunula. Isto tako biramo dućane u kojima možemo kupovati u rinfuzi te možemo koristiti svoje posude prilikom te kupovine. Provjereni recept koji nam savršeno funkcionira.

SECOND HAND ODJEĆA UMJESTO NOVE

Sve je više buvljaka i sve je više onih koji preprodaju vintage i second hand odjeću pa ni ovo nije znanstvena fantastika. Time manje podržavamo masovnu proizvodnju odjeće za koju znamo da se štanca u zemljama u razvoju i isto tako smo svjesni koliko proizvodnja zagađuje okoliš.

ODVAJANJE OTPADA

Robert V. Ruggiero / Unsplash

Iako nam je ponekad tlaka imati nekoliko različitih vrećica za smeće, odvajanje otpada je obavezno. Ponosan čin zaštite okoliša, ne oduzima puno vremena, a činite nešto dobro. Recikliranje, ponovna upotreba i smanjenje otpada započinju s odvajanjem i razumijevanjem što znači odgovorno ponašanje.

PLATNENA TORBA JE OBAVEZNA

Alergične smo na pitanje: trebate li vrećicu i uvijek ponosno kažemo ne. Jedna torba je posve dovoljna za mini shopping, a ako imate veće apetite i potrebe možete ih imati i nekoliko. Popularne shopper torbe od prirodnih materijala možete nabaviti na više mjesta. Ako još niste znali, naša omiljena trgovina dm od 1. veljače više neće imati plastične vrećice i to je sjajna vijest. Ondje možete nabaviti svoju trajnu bio torbu i s time potiče kupce na održiviji način života i doprinos zaštiti okoliša.

ODRŽIVA RJEŠENJA SU MALEN KORAK ZA NAS, A VELIK ZA ZEMLJU

Godišnje se u Hrvatskoj potroši oko 200 plastičnih vrećica po stanovniku što je stvarno puno. Još bizarnije je što se koriste svega 12 minuta, a desetljeća su potrebna za njihovu razgradnju. Kao alternativu dm je svojim vjernim kupcima pripremio alternativu u vidu papirnatih vrećica koje su izrađene od 85 posto recikliranog papira, te trajne PET torbe izrađene od PET boca.

Osim vrećica dm je u svoju ponudu uvrstio osviještene alternative kao što su higijenski štapići s kartonskim drškama, dm-ova marka Proffisimo nudi raznovrsna održiva rješenja za kućanstvo poput biorazgradivih vrećica za smeće te slamki od nehrđajućeg čelika i silikona, a na policama dm-a mogu se pronaći proizvodi marki Balea i alverde koji ne sadrže mikroplastiku. Proizvodi dm marki kao što su alverde, dmBio i babylove nose oznaku Vijeća za nadzor šuma, odnosno FSC (Forest Stewardship Council) koja jamči da su materijali korišteni pri izradi ambalaže potekli iz šuma kojima se gospodari na održiv način, a 90 posto proizvoda dm-ove vlastite marke dolazi iz središnje Europe čime se skraćuje vrijeme transporta i smanjuje emisija CO2.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube