Nekad je nužno odabrati stranu
INTERVJU

Orijent se ponovno otvorio. Doznale smo sve o novoj eri ove kultne zagrebačke slastičarnice

FOTO: Vjekoslav Skledar

Prije mjesec dana Orijent se zatvorio. Ispalo je ipak da ne propadaju nego da su se odlučili malo ušminkati i razraditi novu-staru viziju. Bile smo tamo

Kad smo prije malo manje od mjesec dana u potrazi za sladolednim osvježenjem poljubile vrata jednog od najstarijih ugostiteljskih objekta u Zagrebu, ona slastičarnice Orijent, i ugledale natpis zatvoreno zbog preuređenja, prvo što smo pomislile bilo je: oh ne, još jedna je pala!

Upravo taj scenarij u Zagrebu u posljednje je vrijeme prikriveni signal za definitivno zatvaranje nekog lokala. No, u slučaju Orijenta, jedne od ponajboljih zagrebačkih slastičarnica s dugom tradicijom, teško nam je bilo takvo što uopće za povjerovati. Na svu sreću bile smo u krivu, a kako bismo demistificirale cijelu situaciju, bacile smo se u veliku istragu i doznale iz prve ruke. Naime, za jednomjesečno zatvaranje našeg omiljenog slatkog punkta postojalo je nekoliko konkretnih razloga zbog kojih ćemo Orijent sada voljeti još više. O čemu se zapravo radi?

Čak 83 godine duga tradicija

Vjekoslav Skledar

Za početak, Orijent ove godine slavi 83 godine postojanja pa su ga odlučili malo ušminkati, kako interijerski tako i u domeni slastica. Osim toga, ova omiljena slastičarska adresa odnedavno ima nove i vlasnike jer su famozne slastičarke Ildiza Tahiri Martelanc i Šeherezada Sučević i njen suprug Ivan, koji je vodio posao, otišli u mirovinu. Kako su već nekoliko puta sugerirali za medije, došlo je vrijeme za njihovo povlačenje nakon godina uspješnog poslovanja.

Kultnu slastičarnicu tako je odnedavno preuzeo Sučevićev brat Mladen u kombinaciji s poslovnim partnerom Damirom Domjanovićem do kojeg smo i došle te detaljno porazgovarale o svemu što nas očekuje. Zanimalo nas je koji smjer namjeravaju zadržati, odnosno koliko će ostati prisutna izvornosti i sve ono na što smo u Orijentu navikle, zbog čega tamo redovito dolazimo i sladimo se godinama.

Novo vodstvo, ali stara vizija uz tek male pomake

Vjekoslav Skledar

“Da, slastičarnica Orijent ima svoju reputaciju u hrvatskom slastičarstvu. Jedan od budućih ciljeva jest proširenje proizvodnje, na čemu ćemo intenzivno raditi, a cijeli taj projekt svakako je za nas jedan veliki izazov. Orijent svake godine nekoliko puta uvede neki novi kolač. Tu poslovnu filozofiju ćemo njegovati i dalje. Bitno je naglasiti kako će u razvoju i dalje sudjelovati i Ivan Sučević sa svojom suprugom Šeherezadom, kao i Ildeza Tahiri Martelanc” istaknuo mi je odmah na početku razgovora Damir Domjanović iz redova novog vodstva te nadodao kako će pritom zadržati cijelu priču koja se u Orijentu stvarala i njegovala proteklih osam desetljeća, koliko on i postoji.

Na moje pitanje o preuređenju vrlo karakterističnog prostora, zbog čega su i na mjesec dana primarno odlučili zatvoriti vrata Orijenta, koji se na naše i vjerujemo vaše oduševljenje danas u novom ruhu ponovno otvorio, kaže mi kako nisu puno zadirali u autentični interijer jer je njegova vizualna izvornost itekako bitna te ujedno i zaštitni znak ove slastičarnice. Redizajn je pak, kako kaže, zamišljen tek kao nadopuna njenom trenutnom izgledu, ali s dozom suvremenosti i to sve kako bi se u konačnici očuvao onaj neki moment na koji smo svi dosad navikli.

Vjekoslav Skledar

Damir mi priča kako se ne moramo bojati jer da u pitanju nije nikakav radikalni potez nego samo malo modernija priča Orijenta, dok pod moderniziranje navodi i mini rebranding, kao i logotip koji ste već možda uočili na Orijentovoj Facebook stranici, ali i aktivnija komunikacija na društvenim mrežama kako bi se približili i mlađim generacijama, za koje ne žele da ostanu zakinute za jedinstveno Orijentovo iskustvo.

Formula uspjeha koju rijetko tko uspije pronaći

Vjekoslav Skledar

No, kako je priča o Orijentu stvarno neiscrpna, za Damira sam imala toliko pitanja koja su nas stalno vraćala u prošlost. Ono što me posebno zanimalo jest ta čarobna formula njihove višegodišnje održivosti i uspješnosti i razlozi zbog kojih se ljudi sve ove godine i dalje vraćaju na adresu Maksimirske 34.

Moj sugovornik mi govori kako je sukus svega u biti jedinstvena kombinacija prirodnih i najkvalitetnijih sastojaka, kao i originalnost. Sve to skupa, govori, karakterizira slastičarnicu Orijent. “Usprkos krizama koje su osjetile sve branše, pa tako i slastičarstvo, uspjeli smo održati Orijent na visokoj razini, sa svim naslijeđenim obiteljskim receptima i ručnoj izradi svake slastice.”

Pažljivo praćenje trendova, ali originalnost prije svega

Vjekoslav Skledar

Na moj upit o pružanju otpora trendovima, ali i praćenju istih, između redova mi govori kako je upravo Orijent u Zagrebu postavio neke od njih jer su prvi osmislili niz proizvoda koji su se onda poslije implementirali na menije drugih slastičarnica – što im je u biti posebno priznanje u domeni Orijenta kao svojevrsnog inovatora. No, priča mi kako je u svakom poslu, pa tako i u slastičarstvu, teško svaki dan izmisliti nešto novo jer se na tržištu svakodnevno plasiraju razne ideje, pristupi, izrade.

“Unatoč svim tim novitetima na tržištu, slastičarnica Orijent uspjela je zadržati originalnost po kojoj je od samih početaka poznata. Ta originalnost je ipak prilagođena svom vremenu, tako da se i Orijent mijenjao s godinama. Pritom se pomno pazilo i odlučivalo što se može prilagoditi aktualnim trendovima, a da se održi i sačuva tradicija kvalitete” priča mi dalje Damir i ističe kako je u valu otvorenja razno raznih slastičarnica kojima svjedočimo posljednje desetljeće u Zagrebu, Orijent pronašao i zadržao svoj put te se sve ovo vrijeme razvijao na jedan unikatan način koji je publika prepoznala i koji uvažava – što je posebno slučaj kada govorimo o reputaciji kolača koje imaju u ponudi, a koja je na nivou i dan danas.

Tajna receptura i proces stvaranja Orijentovih slatkih aduta

Vjekoslav Skledar

“Da, svaka slastica Orijenta svijet je za sebe. Svaki taj svijet zasebno je mješavina precizno doziranih sastojaka koji zajedno čine neodoljivu cjelinu – melem za nepce. Upravo to stapanje boja, okusa i doživljaja tjera nas da u ponudi uvijek imamo nešto posebno za naše drage slatkoljupce. Sve slastice se proizvode i dalje po dosadašnjoj recepturi, tako da nema razloga za zabrinutost u vezi kvalitete i okusa.” objašnjava te podsjeća kako je i sladoled njihova specijalnost s kojim često vole eksperimentirati, a smatra da su i jako dobri u tome. Ja se prva evo mogu složiti, a on mi kaže kako je u proces kreiranja novih okusa uključeno čak nekoliko ljudi.

“Dok jedna osoba smišlja okuse, druga razvija kombinacije, treća promišlja kako postići to u sladoledu, u kojim omjerima, dok četvrta osoba s petom sve to zamisli i ideje pretoči u sladoled. U tome leži tajna i to je naša priča o sladoledu. No, i tu je i dalje prisutan doprinos gospođe Šeherezade Sučević i gospođe Ildeze Tahiri Martelanc, kao i Ivana Sučevića koji su proteklih četrdeset godina doprinijeli razvoju Orijentove bajke okusa.” priča i ponosno mi otkriva će se u njihovoj sladolednoj vitrini uskoro naći nešto što dosad nikada nisu imali u ponudi te kako uvode i internetsku online prodaju jer Orijent nesebično žele približiti baš svima.

Mane i prednosti ručne proizvodnje

Vjekoslav Skledar

Kako u poslovanju imaju dugogodišnje iskustvo, i na tu temu imaju štošta za reći. Zanimalo me što su im nekako oduvijek ili sada prioriteti, odnosno gdje vide svoje prednosti u odnosu na druge. Damir mi instantno govori kako je to ručna proizvodnja od samog starta do finiša te da je to definitivno prednost, ali istovremeno i mana.

Objašnjava kako se bore s industrijalizacijom, ali da unatoč želji proširenja proizvodnje neće dozvoliti da se naruši njihova tradicija i reputacija originalnosti do koje drže. Kao prioritet za budućnost navodi zadržavanje postojećih receptura za izradu slastica i sladoleda, a ono u čemu vide prostora za neke pomake jest svakako novi izgled već dobro poznatih slastica na kojima su već počeli raditi, a što neće utjecati na okus ili kvalitetu.

Vjekoslav Skledar

Iako o slasticama i novoj eri Orijenta jako rado i uzbuđeno priča, Damir s jednakim žarom i vrlo otvoreno govori o konkurenciji te kaže kako je ona nužna i uvijek dobrodošla za zdravo poslovanje. “Na nju ne gledamo kao na natjecanje nego kao praćenje tržišta, kako ono hrvatsko tako i ono strane. Mi smo isključivo fokusirani na sebe, a sve to skupa nas na neki način stalno tjera da sami sebe usavršavamo kako bismo što jasnije živjeli Orijent priču.”

Ekskluzivna lokacija još jednog Orijenta u gradu

Vjekoslav Skledar

Na kraju razgovora dotakli smo se i same lokacije, one jedine u Maksimirskoj koja baš i nije, ruku na srce, nekako svima nadohvat ruke. Damir mi kaže kako je upravo ondje stasala i krenula cijela priča o Orijentu i da svatko tko Orijent voli će naći načina da dođe na spomenutu adresu i nagradi se njihovim autentičnim slasticama. Dosad je to, kaže, uvijek funkcioniralo, ali s druge strane, vremena se mijenjaju, pa mi otkriva kako i na tom polju ipak nešto aktivno rade.

Iako je pomalo okolišao, Damir mi na moje inzistiranje ekskluzivno za kraj razgovora otkriva kako uskoro planiraju otvoriti još jednu Orijent slastičarnicu – i to u samom centru grada. Točnu lokaciju, iako je znamo, ne smijemo još otkriti, ali naravno da ćemo vas kao i o ovome, tako i tome, prvi detaljno obavijestiti.

A sada, svi trk u Orijent koji je upravo otvoren i više nego spreman za svoje vjerne, ali i uvijek dobrodošle nove goste.