LJEPOTA

Sadržaj omogućava Delmerion

Opekline od sunca mogu biti gadna stvar. Evo nekoliko savjeta kako se zaštititi

Opekline od sunca događaju se čak i onima koji redovito nanose SPF

Prirodno je da ljudi tijekom ljeta hrle prema mjestima na obali koja nude sunce, ugodne temperature i morski povjetarac, ali isto tako mogu biti nespremni na intenzivne ultraljubičaste zrake koje prate taj svima omiljeni krajolik. Tako opeklinama od sunca mogu biti podložni i oni koji redovito nanose SPF, sklanjaju se u hlad ili na bilo koji drugi način pokušavaju izbjeći preveliko izlaganje suncu.

Upravo zbog toga, ako ne poduzmete dodatne odgovarajuće korake da se zaštitite, moguće je da ćete zadobiti opekline od sunca, pogotovo ako ste u blizini pijeska ili mora, zato što oboje reflektiraju sunčeve zrake k vama, pojačavajući izloženost UV zračenju. Stoga, kada se zaputite na plažu ili čak samo provodite vrijeme na suncu u vlastitom dvorištu, pobrinite se da prije svega znate kako izbjeći opekline od sunca, ali i što učiniti ako ih ipak zadobijete.

Prevencija je najbolji lijek

PROMO

Prije odlaska na plažu ili tijekom dužeg boravka na otvorenom, osim nanošenja kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, The Skin Cancer Foundation preporuča i nošenje kape, šešira, sunčanih naočala i prozračne odjeće kojom se možete zaštititi od jakog sunca. Takva odgovarajuća zaštita posebno je važna za djecu i mlade odrasle osobe, s obzirom na to da je šteta od sunca kumulativna.

“Opekline od sunca u djetinjstvu značajno povećavaju rizik od raka kože kasnije u životu”, kaže Linda K. Franks, dr. med. dermatologije. “Međutim, ako ste ipak već pretrpjeli nekoliko opeklina od sunca, šanse za rak kože možete smanjiti izbjegavanjem budućih opeklinam posebno na stanicama kože koje su već njima bile zahvaćene”, tvrdi.

Zaustavite opekline u nastajanju

Prema dermatologinji Franks, rano prepoznavanje potencijalnih opeklina može pomoći u smanjenju konačne štete. “Ako osjetite da vam koža gori ili da vas pecka, odmah potražite hlad”, kaže ona te dodaje da su simptomi crvenila i peckanja prvi dokaz da je pokrenuta upalna reakcija.

Takva reakcija je uzrokovana izravnim oštećenjem stanica kože i njihovog DNK štetnim ultraljubičastim zrakama, a dr. med. Franks objašnjava da se smanjenjem upale mogu ograničiti kolateralna oštećenja kože. “Neophodno je hitno liječenje. Primjena hidratantne emulzije ili kreme trebala bi biti prva linija liječenja”, kaže dermatologinja ističući kako lijekovi kao što su Ibuprofeni, takozvani nesteroidni protuupalni lijekovi ili NSAIDS, mogu pomoći ako se uzmu u prvih nekoliko sati nakon opeklina.

Hladne kupke mogu ublažiti iritaciju

PROMO

Osim toga, svakako se preporuča izbjegavanje daljnjeg izlaganja suncu, nošenje lagane, prozračne odjeće te dovoljan unos tekućine, posebice vode. Pijenje dodatne tekućine važno je jer opekline izvlače tekućinu na površinu kože. Moguće je dehidrirati dok opekline zacjeljuju jer se te tekućine povlače s drugih mjesta u tijelu.

Sljedećih nekoliko dana nakon zadobivenih opeklina od sunca, hladne kupke i tuširanja mogu ublažiti iritaciju i bol. No, kako biste izbjegli isušivanje kože, nemojte se predugo zadržavati u vodi i na još uvijek vlažnu kožu nanesite hidratantnu emulziju na bazi vode. Također se savjetuje izbjegavati hidratantne kreme na bazi ulja jer mogu zarobiti toplinu i pogoršati opekline.

Emulzije su najbolje rješenje

Može se reći da je najbolja krema protiv opeklina od sunca zapravo emulzija, posebice zbog lagane teksture i brzog upijanja, a pri tome ne sadržava ulja ni sastojke koje zadržavaju toplinu na koži. Jedna od takvih najučinkovitijih je neoVIDERM emulzija koja djeluje na svim razinama zaštite i obnavljanja kože. Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu koji se sastoji od betaglukana, hijaluronske kiseline i alginata, neoVIDERM će obnoviti hidrolipidnu barijeru, vratiti normalne uvjete fiziološke obrane kože, umiriti opekline i upalne procese te dubinski hidratizirati kožu i ubrzati regeneraciju kožnog tkiva.

A za dodatnu hidrataciju i ubrzavanje zacijeljivanja kože pogodan je APIVITA After Sun losion koji trenutno snižava temperaturu, nadoknađuje izgubljenu vlažnost kože i dubinski hidratizira uz pomoć morske mrižice i aloe. Ujedno trenutačno umiruje i hladi uz pomoć ekstrakta smokve i krastavca te pruža antioksidativnu zaštitu i štiti od preranog starenja zahvaljujući patentiranom ekstraktu propolisa.

NeoVIDERM emulziju i APIVITA After Sun losion možete pronaći u svim bolje opskrbljenim ljekarnama te na Delmerion web shopu.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Delmerion.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube