FORMA

Sadržaj omogućava Pepco

Od vježbanja često odustajemo jer ne vidimo promjene. Ova jednostavna metoda može to promijeniti

Izostanak rezultata nije razlog za brigu. Uz ove savjete napredak je neizbježan

Bez obzira jesmo li počeli vježbati zbog zdravlja ili izgleda, neizbježan je period kad ostajemo bez motivacije pa se pitamo kako uopće dalje. Još ako pritom ne vidimo rezultate našeg rada ili nismo zadovoljni njima, nastavak treniranja se čini uzaludnim.

Ulažemo vrijeme i energiju, a naše tijelo ostaje isto. Upravo takva spoznaja često bude presuda treninzima. Kako bismo vas ipak motivirali da nastavite, donosimo nekoliko razloga zašto ne vidite rezultate, ali i kako zadržati motivaciju.

Već sto godina radite iste vježbe, ali ništa se ne mijenja

Iako će zvučati kontradiktorno, možda se jednostavno ne trudite dovoljno. Ponavljate li istu rutinu iznova zapravo ne činite ništa kako biste izazvali tijelo na promjenu. Ili možda radite samo kardio vježbe i zanemarujete trening snage. Da biste izašli iz platoa, bit će dovoljno uvesti male promjene – recimo povećati opterećenje kada radite s utezima.

Postoji i drugi način, a to je metoda taktilne stimulacije mišića. Ne podrazumijeva nikakav trošak, a čini nas jačima i bržima. Recimo da desnom rukom podižete bučicu i vježbate biceps. Metoda nalaže da lijevom rukom dotaknete mišić na kojem trenutno radite, odnosno kojeg jačate. To će utjecati na vezu između mišića i uma.

Sportska kolekcija Pepca za tinejdžerice ‘CARDIO BUNNY’ 
Foto: Pepco

Magičan dodir koji pokreće mišiće

Zbog dodira ćete postati svjesniji tog mišića. Automatski će se aktivirati živčani završeci u koži, a dodirnuti će mišić postati responzivniji. Koncept je dio teorije o svjesnoj kontroli mišića koja govori o koncentriranju na mišiće koje koristimo prilikom izvođenja neke vježbe.

Metoda je popularna kod bodybuildera. Razlog tome je što se često fokusiraju na specifične dijelove tijela i rade izolirane vježbe kako bi postigli zavidnu razinu rasta mišića. Na ovaj način, izbjegavate neuspjeh u vježbanju jer se uloženi rad nije potrošen na krivu skupinu mišića.

Osim toga, ako se zaista koncentrirate na mišić više ćete razmišljati i o načinu izvođenju neke vježbe. Koliko brzo i na koji način nešto radite također ima utjecaja na rezultate. Zato usporite i povežite se sa svojim tijelom.

Sportska linija Pepca za žene ‘CARDIO BUNNY’ 
Foto: Pepco

Zbrajate kalorije, ali ne slušate tijelo

Isti savjet možete upotrijebiti i kad je u pitanju prehrana. Ako samo vježbate i zanemarujete što unosite u svoje tijelo, to može biti razlog izostanku rezultata. Cilj nije razviti opsesiju hranom, već naučiti slušati tijelo i naučiti što mu najviše odgovara. Dobar i dugoročno održiv način prehrane je nužno i individualan.

Ako obratimo pažnju na to kako se osjećamo nakon određenih namirnica ili nakon obroka u određeno doba dana te promotrimo na koji način unosimo hranu, puno ćemo naučiti o sebi. Možda shvatite da vam više odgovara jesti često ali malo, a možda shvatite da vas jedan veći obrok drži sitom većinu dana. Stečeno znanje možemo primijeniti kako bismo pronašli optimalnu prehranu za nas i naše potrebe.

Pepco

San je ipak najvažniji

Ako ste bili toliko predani vježbanju i prehrani da ste zaboravili na odmor, to također može biti jedan od razloga zašto ne vidite rezultate. Upaljene mišiće je nužno zacijeliti, a za kvalitetan odmor tijelu je nužan san. Kroničan stres se manifestira kroz niz tjelesnih simptoma, a jedan od njih je i nesanica. Odmoru možete pristupiti i aktivno, tako da naučite meditaciju, jogu ili pak tehnike dubokog disanja, no na vama je da pronađete najdražu vam metodu.

Ako vam je vježbanje dodatan izvor stresa, odabrali ste krive vježbe. Ako se ne zabavljate dok vježbate, razmislite o isprobavanju drugačijeg tipa aktivnosti. Isprobavajte sportove dok ne nađete neki u kojem uživate, pa će i put do rezultata biti manje težak. Ili potražite društvo za treninge. Uz prijatelje se sve čini lakše, a kad ponestane motivacije oni su tu da nas pokrenu. Motivaciju možete pronaći i u outfitu za vježbanje, a najbolju ponudu sportske odjeće i rekvizita potražite u Pepcu. Samo se zapitajte, što bi vam sve olakšalo ovu tranziciju.

Pepco

Za kraj, razmislite o tome jeste li ljestvicu postavili previsoko. Nerealna očekivanja prije će vas dovesti do odustajanja nego stvaranja nove navike. Uspjeh se ne mjeri veličinom bicepsa ili količinom trbušnjaka. Ako ste s treninzima počeli primarno zbog zdravlja, imajte to na umu, nastavite vježbati i faza platoa će uskoro završiti, a vi ćete uživati u svojoj novoj, poboljšanoj tjelesnoj kondiciji i izdrživosti. Jer ne trenirate samo tijelo, već i um.

Sadržaj nastao u suradnji s Pepcom

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube