PREPORUKA

Od 50 do 263 kune: 9 najboljih ljetnih vina, po izboru stručnjaka koje smo anketirale

Stručnjaci za Super1 biraju najbolja idealna vina za toplije dane

Sommelieri Siniša Lasan, 2017. godine proglašen najboljim u Hrvatskoj, Mario Meštrović te predsjednica udruge Women on Wine Sanja Muzaferija za Super1 predložili su nekoliko finih vina, od pjenušaca do rosea u kojima možemo uživati do kraja ljeta. Riječ je o vrhunskim bocama laganih nota s često voćnim ili citrusnim aftertasteom. Ako ste, poput nas, raspoloženi za čašu ili dvije hladnog vina nakon ručka ili posla, ovo su neki sasvim dobri prijedlozi.

 

Sauvignon Štampar

Gdje kupiti: Vrutak
Cijena: 79,98 kuna

“Moja preporuka su vina iz bregovitog dijela Hrvatske, odnosno Međimurja. Bijeli sauvignon iz Međimurja odličan je za ljetne dane. To su vina koja imaju laganu strukturu, osvježavajućeg su okusa i uglavnom sadrže malo alkohola što je dobro za ljetne dane. Primjerice, ovaj Štampar Souvignon ima negdje oko 11 posto alkohola”, kaže sommelier Siniša Lasan.

 

Štampar Rajnski Rizling

Gdje kupiti: Vinarija Štampar
Cijena: 50 kuna

“Izdvojio bih i Štampar Rajnski Rizling. Ima naglašenu svježinu, citrusne note, mineralnost i dobrog je balansa. Ovo vino može se piti kao apertiv, ali i odlično sljubiti s laganom hranom i morskim delicijama”, poručuje Lasan.

Château d’Esclans, Whispering Angel

Gdje kupiti: Svijet vina
Cijena: 263 kune

”Krasni su francuski roséi iz područja Rhone, ali i talijanski roséi iz Toscane. Tu je i francuski Whispering Angel, najprodavaniji rosé na svijetu koji možete naći u Hrvatskoj”, kaže Sanja Muzaferija.

Pjenušac Misal

Gdje kupiti: Vrutak
Cijena: 99,70 kuna

“Vina se ne trebaju dijeliti nikako drugačije nego na ona koja su dobri i manje dobri. A kad pričamo o dobrima, zapravo odličnima, treba probati odlične pjenušce iz Istre – kao što su to pjenušci Misal obitelji Peršurić”.

Senjković Rose Spoža

Gdje kupiti: Miva Galerija vina
Cijena: 94,25 kuna

“‘Uobičajeno je da se u toplija godišnja doba piju bijela vina, pjenušci i rosé vina – bila pjenušava ili mirna. Volite li dalmatinske, nešto snažnije rosée, odaberite Senjkovićevu Spožu”, kaže Muzaferija.

Rizman Rusula

Gdje kupiti: Dobra vina
Cijena: 89,90 kuna

“Rizman Rusula također je dobar izbor. Kombinirajte ova vina s laganom hranom poput riba, salata i nježnijeg mesa. Dobro rashladite, ne pretjerujte, uživajte i – živjeli!”, kaže Sanja Muzaferija.

Sauvignon, Krauthaker

Gdje kupiti: Vrutak
Cijena: 60 kuna

“Nježnije koncentrirana boja sa zelenkastim tonovima nagovješćuje ovo svježavajuće nenametljivo vino. Primarne arome iz grožđa koje asociraju na svježu zelenu papriku, travnate, te arome bijelog cvijeća, zavodljive su nenametljive i svježe. U okusu ovo je idealno vino za osvježiti vruć ljetni dan. Svježina i mineralnost koja pucketa na jeziku donose živost i sjajno pripremaju usnu šupljinu za konzumaciju vrhunskog osvježavjućeg obroka”, kaže Mario Meštrović.

Tomić Beleca

Gdje kupiti: Lima Ekskluziv
Cijena: 75 kuna

“Nagovještaj svježine već putem kristalne zelenkasto žute boje, krasna aromatska stilistika koja osvaja već na prvi miris. Kombinacija slatkog grejpa zelene kore i mediteranskog svježeg bilja iznimno dopadljiva i zavodljiva. U ustima prskava svježina i već potpuna ravnoteža izmenađjuća kod tako mladog vina. Sjajno vino za osvježavajuće ljetne salate od sipa, hobotnica i sličnih struktura uz dodatak zelenog povrća poput ohlađene šparoge priprepmljene na pari ili hrskave svježe zelene paprike, začinjene maslinovim uljem od maslina koje su obrane zelene i dalmatinske kvasine, te sitno sjeckanog crvenog luka”, kaže Meštrović.

Vino Maraština Jokić

Gdje kupiti: Bio&bio
Gdje kupiti: 99,90 kuna

“Slamnato žuta boja prikaz je osunčane regije Sjeverne Dalmacije. U okusu mineralna ugodna smirena i pitka, za ljubitelje dalmatinskih vina. Odležavanjem na kvascima dobila je kremoznost u okusu koja se sjajno povezuje s jelima i ističe okuse namirnica u njima”, zaključuje sommelier Meštrović.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube