Obožavamo svježe smokve pa imamo recept za salatu i sirovu tortu s Instagram profila Sirove slasti
Smokve su tu i šteta ih je zaobići pa nam je Ana s Instagram profila Sirove slasti dala dva recepta
Ana je velika zaljubljenica u zdravu prehranu, s posebnim interesom za sirovu hranu. Supruge i mama dviju curica, ova inženjerka kemije kaže kako je kuhanje oduvijek bila njezina ljubav, a sirovi način prehrane aktivno proučava zadnjih godinu dana. Iz tog eksperimentiranja proizišlo je dosta sirovih jela koje je do sada dijelila samo u krugu najbližih. No uz podršku i na nagovor obitelji i nekih dragih ljudi, odnedavno je bez prevelikih očekivanja pokrenula Instagram stranicu @siroveslasti, sa željom da svoje recepte i ideje podijeli sa širom zajednicom koju povezuje interes za zdravijim načinom prehrane.
“Kod odabira namirnica za jelovnik uvijek dajem prednost sezonskim i lokalnim namirnicama jer se priroda pobrinula da našem organizmu u svakom razdoblju godine daje upravo ono što mu najviše treba. Obožavam ljeto jer nudi pregršt raznovrsnog voća i povrća, a velik dio mi je na dohvat ruke na obiteljskoj vikendici u blizini Splita. Vodeći se time i u čast mojoj omiljenoj ljetnoj voćki, rajskom voću Mediterana s brojnim blagodatima za zdravlje – smokvi, donosim vam dva jednostavna sirova recepta koja možete iskušati za vikend, a čiji je obavezan sastojak smokva.”
Njezina opsjednutost tom namirnicom tolika je da joj je na svojem Instagram profilu posvetila čitav tjedan, kreirajući i objavljujući recepte iz kategorija smoothieja, nicecreama, sirovih torti, chia džema, chia pudinga, pa čak i slanih kombinacija. Ako vas zanima više kombinacija sa smokvama, ali i drugih sirovih recepata, škicnite joj profil.
SIROVA TORTA OD SMOKAVA
*za kalup veličine 16 cm
Podloga:
100 grama badema
50 grama suncokretovih sjemenki
6 datulja
prstohvat soli
Krema:
U blenderu izmiksati do kremaste strukture 150 grama prethodno natopljenih i ispranih indijskih oraščića
100 grama kokosovog mlijeka (koristiti samo gornji gusti sloj iz dobro ohlađene limenke punomasnog kokosovog mlijeka)
2 žlice agavinog sirupa
1 zreli mango ili 6-8 od kore očišćenih smokvi
3 žlice kokosovog ulja
sok limete
malo ekstrakta vanilije
Kako pripremamo?
Sastojke za podlogu sve zajedno miksati u blenderu ili multipraktiku do teksture fine ljepljive smjese. Kremu namazati na podlogu, a tortu ukrasiti smokvama i po želji drugim sezonskim voćem. Držati u zamrzivaču i izvaditi pola sata prije posluživanja.
LJETNA SALATA SA SMOKVAMA
Salata:
miks sezonske salate po izboru
chery rajčice
svježe smokve
divlje kupine
namočeni pa dehidrirani orasi
Preljev:
u blenderu smiksati par žlica maslinovog ulja
par žlica aceta balsamica
1 žličicu senfa
1 češanj češnjaka
2 datulje
komadić chilli papričice
sol i papar
KAKO PRIPREMAMO?
Pomiješati sve sastojke sa salatnim preljevom i uživati u ovoj iznenadjujuće dobroj slatko-slanoj kombinaciji.