Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Obožavamo svježe smokve pa imamo recept za salatu i sirovu tortu s Instagram profila Sirove slasti

Smokve su tu i šteta ih je zaobići pa nam je Ana s Instagram profila Sirove slasti dala dva recepta

Ana je velika zaljubljenica u zdravu prehranu, s posebnim interesom za sirovu hranu. Supruge i mama dviju curica, ova inženjerka kemije kaže kako je kuhanje oduvijek bila njezina ljubav, a sirovi način prehrane aktivno proučava zadnjih godinu dana. Iz tog eksperimentiranja proizišlo je dosta sirovih jela koje je do sada dijelila samo u krugu najbližih. No uz podršku i na nagovor obitelji i nekih dragih ljudi, odnedavno je bez prevelikih očekivanja pokrenula Instagram stranicu @siroveslasti, sa željom da svoje recepte i ideje podijeli sa širom zajednicom koju povezuje interes za zdravijim načinom prehrane. 

View this post on Instagram

Prije odlaska s mora uspjela sam iz naseg dalmatinskog vrta ubrati nesto dozrelih smokava i uklopiti u jednostavnu, a osvjezavajucu sirovu tortu koja je nestala za cas! 🤤 Fotografije i ove ljepotice napravio je moj najdrazi @franeve 🥰 📝 Ljetna sirova torta sa smokvama* 👉 Baza: izblendati 75 g ljesnjaka, 75 g suncokretovih sjemenki, 6 datulja, prstohvat soli. 👉 Krema: izblendati 200 g natopljenih indijskih orascica, 2 zrele banane, sok limuna, 3 zlice kokosovog ulja. 👉 Smokve umociti u kremu i posloziti na vrh kao dekoraciju. Tortu drzati u zamrzivacu do posluzivanja. *mjere za kalup promjera 16 cm . . Before leaving the sea, I managed to pick up some ripe figs from our Dalmatian garden and pair them in a simple, yet refreshing raw summer cake! 🤤 Photos of this beauty were taken by my loved @franeve 🥰 📝 Raw summer fig cake* 👉 Base: blend 75 g of hazelnut, 75 g of sunflower seeds, 6 dates, a pinch of salt. 👉 Cream: blend 200 g of soaked cashews, 2 ripe bananas, lemon juice, 3 tbs of coconut oil. 👉 Dip figs into the cream and place on top as a decoration. Keep the cake in the freezer until serving. *measures are for 16 cm cake mold . . #rawcake #cake #raw #rawdessert #figs #nobake #rawvegan #vegandessert #vegantreats #veganfoodshare #vegansofig #plantbased #eathealthy #healthyfoodie #seasonalfood #healthyeating #youarewhatyoueat #loveyourself #rawfood #vegan #healthy #superfood #freshfruit #glutenfree #sugarfree #dairyfree #thefeedfeed #avidofood #beautifulcuisines #foodphotography

A post shared by Sirove slasti (@siroveslasti) on

“Kod odabira namirnica za jelovnik uvijek dajem prednost sezonskim i lokalnim namirnicama jer se priroda pobrinula da našem organizmu u svakom razdoblju godine daje upravo ono što mu najviše treba. Obožavam ljeto jer nudi pregršt raznovrsnog voća i povrća, a velik dio mi je na dohvat ruke na obiteljskoj vikendici u blizini Splita. Vodeći se time i u čast mojoj omiljenoj ljetnoj voćki, rajskom voću Mediterana s brojnim blagodatima za zdravlje – smokvi, donosim vam dva jednostavna sirova recepta koja možete iskušati za vikend, a čiji je obavezan sastojak smokva.”

Njezina opsjednutost tom namirnicom tolika je da joj je na svojem Instagram profilu posvetila čitav tjedan, kreirajući i objavljujući recepte iz kategorija smoothieja, nicecreama, sirovih torti, chia džema, chia pudinga, pa čak i slanih kombinacija. Ako vas zanima više kombinacija sa smokvama, ali i drugih sirovih recepata, škicnite joj profil. 

SIROVA TORTA OD SMOKAVA

*za kalup veličine 16 cm

Podloga: 

100 grama badema

50 grama suncokretovih sjemenki

6 datulja

prstohvat soli

Krema:

U blenderu izmiksati do kremaste strukture 150 grama prethodno natopljenih i ispranih indijskih oraščića

100 grama kokosovog mlijeka (koristiti samo gornji gusti sloj iz dobro ohlađene limenke punomasnog kokosovog mlijeka)

2 žlice agavinog sirupa

1 zreli mango ili 6-8 od kore očišćenih smokvi

3 žlice kokosovog ulja

sok limete

malo ekstrakta vanilije

Kako pripremamo?

Sastojke za podlogu sve zajedno miksati u blenderu ili multipraktiku do teksture fine ljepljive smjese. Kremu namazati na podlogu, a tortu ukrasiti smokvama i po želji drugim sezonskim voćem. Držati u zamrzivaču i izvaditi pola sata prije posluživanja. 

LJETNA SALATA SA SMOKVAMA

Salata:

miks sezonske salate po izboru

chery rajčice

svježe smokve

divlje kupine

namočeni pa dehidrirani orasi

Preljev:

u blenderu smiksati par žlica maslinovog ulja

par žlica aceta balsamica

1 žličicu senfa

1 češanj češnjaka

2 datulje

komadić chilli papričice

sol i papar

KAKO PRIPREMAMO?

Pomiješati sve sastojke sa salatnim preljevom i uživati u ovoj iznenadjujuće dobroj slatko-slanoj kombinaciji.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
učitavanje...
Više s weba