VIKEND RECEPTI

Obožavamo slastice Roberta Hromalića iz Le Kolača. Dao nam je još jedan neodoljivi recept

FOTO: Le Kolač

Ovaj vikend pripremamo novu deliciju s potpisom najpoznatijeg hrvatskog pastry chefa mlađe generacije

I dalje nastavljamo s isprobavanjem novih slatkih recepata. Ovaj smo si vikend odlučile dati malo truda i isprobati recept Roberta Hromalića iz slastičarnice Le Kolač, za Pate a choux craquelin. Riječ je o francuskoj slastici s lješnjakom oko koje se malo treba potruditi, no jednom kad je kušate, shvatit ćete da se sav trud isplatio. Recept provjerite u nastavku.

Pate a choux craquelin

Pasta od lješnjaka

Sastojci
300 g lješnjaka
30 g biljnog ulja

Postupak
1. Zagrijte pećnicu na 140°C.
2. Kratko tostirajte lješnjake (oko 10 min).
3. Prebacite lješnjake u mlinac za kavu ili malo jači blender/sjeckalicu.
4. Sameljite ih uz postepeno dodavanje ulja dok ne dobijete teksturu paste. Ako je potrebno, dodajte još ulja.

Crème pâtissière

Sastojci

500 g mlijeka
5 g vanilije (aroma ili pasta)
115 g žumanjaka
80 g kristal šećera
25 g gustina
25 g glatkog brašna
80 g paste od lješnjaka

Postupak

1. Zakuhajte mlijeko s vanilijom.
2. Pjenjačom povežite jaja, kristal šećer, prosijano brašno i gustin.
3. U smjesu postepeno dodajte mlijeko, a zatim sve vratite u lonac na laganu vatru.
4. Konstantno miješajte na laganoj vatri, a kada se krema zgusne kuhajte je još dvije minute miješajući.
5. Kada je gotova, u kremu dodajte 80 g paste od lješnjaka i dobro izmiješajte.
6. Prebacite u čistu posudu i ohladite.

Prhko tijesto

Sastojci

110 g glatkog brašna
110 g smeđeg šećera
110 g maslaca

Postupak

1. Sve sastojke stavite u zdjelu i povežite ih rukom.
2. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i dobro ohladite u hladnjaku.
3. Izvaljate ohlađeno tijesto pa izrežite krugove od tijesta promjera 4 cm .
4. Zamrznite ih.

Pâte à choux

Sastojci

130 g mlijeka
130 g vode
115 g maslaca
5 g soli
15 g šećera
170 g glatkog brašna
250 g jaja

Postupak

1. U lonac stavite vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer pa zagrijte dok se maslac ne rastopi.
2. Dodajte brašno odjednom pa s drvenom kuhačom miješajte dok se sve ne poveže.
3. Vratite lonac na vatru i stalno miješajući kuhajte još 2 minute, sve dok se smjesa ne počne odvajati od lonca.
4. Pripremite mikser pa u toplo tijesto dodajte jedno po jedno jaje konstantno miksajući.
5. Prebacite smjesu u dresir vrećicu s kružnim nastavkom.
6. Istisnite smjesu na pleh u obliku kuglica promjera do 4 cm i visine do 3 cm.
7. Na vrh stavite zamrznute kapice od prhkog tijesta.
8. Zamrznite sve.
9. Zagrijte pećnicu na 200°C.
10. Zamrznute stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite 10 min na 200°C pa još 10 min na 180°C ili dok ne poprime zlatnu boju. Dok se peku, nemojte otvarati pećnicu.
11. Ohlađene napunite ⅔ s ohlađenom i razrađenom kremom, a ostatak s pastom od lješnjaka.