GASTRO VODIČ

Obišli smo sve kućice na Zagreb Burger Festivalu. Izdvajamo pet favorita

FOTO: Super1 Creative

Od burgera s kimchijem i pohanim sirom pa sve do onih veganskih – izbor je ponovno velik

Na Trg dr. Franje Tuđmana počelo je novo izdanje Zagreb Burger Festivala. Od 8. do 18. rujna, svakog dana od podneva pa jedan sat polije ponoći, posjetitelji će moći isprobavati četrdesetak vrsta burgera. Uz već dobro poznata imena, poput kućica iza kojih stoje chefovi Mate Janković i Ivan Pažanin ili restoran El Toro, vidjeli smo i cijeli niz onih debitantskih. Kako su nam pojasnili iz organizacije, upravo im je to jedan od glavnih ciljeva, da posjetiteljima ne dosade, da uvijek predstavljaju nove okuse i drugačije verzije burgera koje možda još nisu imali prilike probati.

Aleksandar Selak

Doomsday, 4Burgers, Flying Pig, Plavica i novosadski Toster neki su od njih, a vrijedi spomenuti da su tu još i zadarski Picnic, prošlogodišnji pobjednik iz Dubrovnika, kućica Guloso, veganski Beg’s Plant Based burgeri te BBQ Hot Yard, koji je prošle godine pobijedio u kategoriji debitanta. Od burgera s kimchijem, burgera s avokadom, pohanim sirom, umakom od viskija do tzv. smash burgera, izbor je zbilja velik. Vjerujte nam, stoga, kad vam kažemo da obilaženje svih 13 kućica s burgerima i odabir onih koje ćemo svrstati u top 5 nije bio lak zadatak. Od čega se sastoje burgeri koji su nam se nakon iscrpnog (amaterskog) testiranja najviše svidjeli i što je u končanici presudilo, provjerite u nastavku.

Kimchi Kardashian

Aleksandar Selak

Kućica: BBQ Hot Yard

Cijena: 69 kuna

Sastojci: brioche pecivo, junetina, kimchi, hishio majoneza, korijander, cheddar

Zašto nam se svidio: U jednoj rečenici – zato što volimo ljuto. Bez obzira na egzotične sastojke poput kimchija (korejsko fermentirano povrće) i korijandera koji se ne sviđa nužno svima, okus ovog burgera je, uvjereni smo, primjeren za ukus široke publike. Pod uvjetom, naravno, da vam pikantnost ne smeta, iako ga nipošto ne bismo okarakterizirali kao iznimno pikantnog. Veličinu ovog burgera, u odnosu na sve kušane, ocijenili smo kao srednju, generalno je sočan, s dosta dobrim pecivom.

B2acon

Aleksandar Selak

Kućica: 4Burgers

Cijena: 50 kuna

Sastojci: pecivo, panceta, junetina, karamelizirani luk, hrskavi luk, 4Burgers umak

Zašto nam se svidio: Na ovom se festivalu pojavom kućice 4Burgers po prvi puta mogu kušati tzv. smash burgeri, čije se meso na grilu snažno pritišće špatulom pri čemu ono postaje vrlo tanko. Za razliku od klasičnih burgera, ovaj je tip veličinom manji, ali zato mnogo kompaktniji i sočniji (ujedno je i najjeftiniji od svih koje smo kušali). Ako od burgera ne tražite da se prejedete do iznemoglosti, sigurni smo da vas bilo koji s ove kućice neće razočarati, iako je naš favorit upravo ovaj s pancetom. Luk na dva načina, fina panceta i njihov domaći umak koji predstavlja malo uzvišeniju verziju hambi umaka, svidjeli su nam se svima.

Negromant

Aleksandar Selak

Kućica: Guloso

Cijena: 80 kuna

Sastojci: krumpirovo pecivo, junetina, sir Brie, domaći marinirani maslac s koricom naranče, svježim timijanom i češnjakom, umak od majoneze i reduciranog dubrovačkog vina Crvik Merlot Negromant

Zašto nam se svidio: Upravo je ova kućica na prošlom Zagreb Burger Festivalu odnijela titulu najbolje, a s novom ponudom dokazali su da se za nju ponovno ozbiljno planiraju boriti. Već pri letimičnom pogledu na sastojke bilo nam je jasno da možemo očekivati razigranije okuse, a nakon kušanja to nam se i potvrdilo. Suprotno onom što biste mogli pomisliti, ništa nije prenapadno, ništa ne iskače, i okusi su jako lijepo izbalansirani. Još jedan burger srednje veličine koji preporučujemo svima raspoloženima za malo eksperimentiranja.

Beg’s Karlo’s Double Decker

Aleksandar Selak

Kućica: Beg’s Plant Based

Cijena: 88 kuna

Sastojci: Kroštula plant based brioche pecivo, dvije Beyond Meat pljeskavice od proteina graška, dva GreenVie cheddar sira, Callowfit BBQ umak, honey mustard mayo umak s ukiseljenim ljubičastim lukom i jalapeño papričicama

Zašto nam se svidio: Vrlo jednostavno, zato što je riječ o veganskom burgeru koji smo pojeli s velikim guštom unatoč činjenici što nitko od nas nije vegan. Drugim riječima, ovaj burger ne smatramo odličnim u okvirima veganskih burgera, već doista u konkurenciji svih ostalih (mesnih) burgera koji se na festivalu nude. Kao što mu ime sugerira, dolazi na dva kata i kao jedinu mu potencijalnu manu možemo navesti to što ga je gotovo nemoguće cijelog zagristi. Dvoje manje gladnih ga bez problema može dijeliti, ali više od veličine dojmio nas se raskošni okus burgera, posebno naglašen ukiseljenim ljubičastim lukom i jalapeño papričicama za dozu kicka. I pecivo je bilo među boljima, definitivno.

Jancić

Aleksandar Selak

Kućica: Plavica

Cijena: 75 kuna

Sastojci: brioche pecivo, creska janjetina i skuta, rajčica, BBQ umak, pesto od mente

Zašto nam se svidio: Bez sumnje najposebniji burger koji smo kušali i burger koji je najveći broj članova naše ekipe proglasio favoritom. Svidjelo nam se sve od simpatične ekipe na kućici koja nam je ispričala svoju vrlo zanimljivu pozadinsku priču (restoran su pokrenuli u staroj tvornici ribe na Cresu, imaju i vlastiti brend sardina, a jednu konzervu smo uz burger dobili kao suvenir), do nevjerojatno mekanog peciva, savršeno pečenog mesa i zbilja kompleksnih okusa mente, domaće skute i janjetine. Uz prethodno navedeni veganski, ovo je ujedno i najveći burger koji smo imali prilike kušati. Iskrene preporuke s naše strane.