GASTRO TEST

Obišli smo ponajbolje pekarnice u Samoboru i isprobali njihove ovogodišnje krafne s marmeladom

Samoborske krafne legenda su sama za sebe

FOTO: Aleksandar Selak

Testirale smo krafne iz samoborskih pekarnica

Ove godine održava se 195. samoborski fašnik u razdoblju od 5. do 16. veljače. Zbog epidemiološke situacije održat će se virtualno, no to ne znači da neće uživati u obilježjima koje donosi to doba godine, a jedno od njih definitivno su krafne. Obišla sam zato poznate pekarnice u Samoboru u kojem stanujem, a u Super1 redakciji testirale su ih kolegice Latica Martinis Filković, Ema Glavina i Veronika Švob. Dojmove pročitajte u nastavku.

Pekarnica Noć i dan

Cijena: 4 kune
Dojam: “Ovo je jedna malo neobična krafna koja ima okus po zagorenom, a u isto vrijeme je suha. Loše je što suha, a dobro je što ima neki poseban okus. Zapravo zanimljiva krafna”, komentirala je Ema. Veronika se složila i rekla: “Ima dobar okus, ali nisam uopće uspjela doći do pekmeza”. Komentar Latice bio je: “Neobična kombinacija suhog i krafnastog. Da završim, sasvim dobra krafnica.”

Pekarnica Noć i dan

Pekarnica Zemljić

Cijena: 4,50 kune
Dojam: Na početku je Ema rekla: “Ovo je jedna klasična, korektna i solidna krafna kakve poznajem.” Veronika je komentirala kako je ona naletjela na punjenje i da ima osjećaj da je pojela cijelo pa joj sad to ispunjava usta. Ali ok je. Primjetila je da je tijesto, nakon rezanja, ostalo spljošteno. Moglo bi biti više pufasto. “Smatram kako se ova krafna može svrstati u red onih malih boljih”, zakjučila je Latica.

Pekarnica Zemljić

Pekarnica Samoborska peka

Cijena: 5 kuna
Dojam: Za ovu je krafnu Ema zaključila: “Čista mast i ne bih je više nikad jela.” Isto je primijetila i Veronika koja je za nju rekla: “Dno je potopljeno u mast i masnoća je preuzela cijeli okus i miris te zbog toga nemam pojma koji je pekmez u njoj.” Latica se našalila: “Što se mene tiče ove bi krafne trebalo zabraniti.”

Pekarnica Samoborska peka

Pekarnica Nikl

Cijena: 5 kuna
Dojam: “Meni je ovo čak najbolja krafna dosad”, rekla je Ema, “jako zanimljiv okus, ističe se u odnosu na druge, osjeti se čak malo limuna, jako dobro.” S njom se složila i Veronika koja je istaknula jako neobičan nadjev, voćni. Ne bi ga mogla definirati, vjerojatno neka mješavina. Najbolja krafna od ovih koje smo pojeli danas. I Latici se krafna jako svidjela. Podržava sve prethodno rečeno.

Pekarnica Nikl