GASTRO TEST

Obišli smo pet zagrebačkih restorana koji poslužuju popularne kineske bunse. Evo dojmova

Provjerili smo gdje se sve u Zagrebu mogu probati bunsi, parena peciva s dodacima tipičnima za kinesku kuhinju

Zagrebačka se publika polako, ali sigurno, upoznaje s pravim konceptom street fooda iz svih dijelova svijeta, a ponajviše onim azijskim. U jednom od naših prošlih gastro testova isprobavali smo tacose, a u današnjem smo odlučili kušati nešto slično, ali s drugog dijela svijeta. Bunsi, odnosno parena peciva koje karakterizira mekano i prozračno tijesto, originalno dolaze sa sjevera Kine, ali danas se nalaze na jelovnicima brojnih restorana asian fusion kuhinje, pa čak i na onima koji nemaju pretjerane veze s Azijom.

Baš poput tacosa, dolaze s najrazličitijim mogućim punjenjima, od onih mesnih do vegetarijanskih, i u manjim se količinama jedu kao predjelo, dok u većim mogu funkcionirati i kao glavno jelo. U Zagrebu se poslužuju u Kaiu, Maksi Pubu, JellyFish In Spaceu, Hilton Garden Innu i El Toro Street Foodu, a ja sam ih sve otišla isprobati, i to uz pomoć kolega, fotografa Aleksandra Selaka i asistentice u marketingu, Matee Brkić Lovrić. Naše posve amaterske dojmove možete pročitati u nastavku.

Hilton Garden Inn, Radnička 21

S lijeva na desno: brancina, piletina, svinjetina 
Foto: Aleksandar Selak

Što: tri peciva s tri punjenja – hoisin marinirana piletina s jogurtom, vietnamese pulled pork, file brancina u tempuri, wasabi majoneza, salsa celera i limuna

Cijena: 84 kune (u vrijeme našeg dolaska vrijedila je akcija od 20 posto popusta na ukupni iznos računa)

Dojam: Kako su u porciji tri različita punjenja, tako smo se dogovorili da svatko proba po jedan. Matea je jela onaj riblji i komentirala kako joj se ne sviđa, jer je tijesto premasno, kao i riba, čiji okus uopće nije uspjela osjetiti.

“Okus mesa mi je solidan, ali pecivo mi se nikako ne sviđa, puno je premasno. Sve zajedno dosta čudan okus”, komentirao je Aleksandar verziju s piletinom. Ja sam jela pulled pork bun, i nakon njihovih komentara, zaključila da sam najbolje prošla. Da, pecivo je suho, a istovremeno masno, i sve skupa prilično neuzbudljivo, ali punjenje ima klasičan pulled pork okus na koji sam navikla i nije posve loše.

El Toro Street Food, Petrinjska 2

Aleksandar Selak

Što: pecivo na pari punjeno sporo kuhanom svinjskom potrbušinom, kremasti umak od vlasca i hrskava salata od krastavaca, ljubičastog kupusa i poriluka

Cijena: 64 kune

Dojam: Već nas je prvi pogled na bunse u El Toro Street Foodu zaintrigirao; tijesto je zatvoreno, punjenje se vidi tek prilikom rezanja, a kao dodatak dolazi i velika porcija salate. Što se mene tiče, već sam nakon prvog zalogaja zaključila da ću se na ove bunse vratiti i u privatnom aranžmanu, kao i to sam potencijalno pronašla favorita.

Okus je blag, ali zanimljiv, tijesto prekrasno, neopisivo mekano, a salata lijepo zaokružuje cijelu priču. Aleksandar je, s druge strane, komentirao kako mu u mesnom punjenju nedostaje jačih začina, ali je također pohvalio teksturu tijesta i salatu. Matea je, baš poput mene, ostala prilično oduševljena kušanim. “Tijesto je fino mekano, sviđa mi se umak kojim je preliveno, a salata je pun pogodak”.

JellyFish In Space, Martićeva 71

Kozice
Aleksandar Selak
Piletina
Aleksandar Selak
Pulled pork
Aleksandar Selak

Što: tri različita punjenja – kozice u tempuri, s piletinom u umaku od naranče, soje i hojsina s batatom, te svinjska potrbušina s BBQ umakom i krumpirićima

Cijena: 43 kune (kozice), 63 kune (piletina), 69 kuna (pulled pork)

Dojam: Tri porcije ponovno smo podijelili na nas troje. Matea je kušala kozice i nisu joj se previše svidjele; kaže kako dominira preslatki okus, što zbog redukcije aceta balsamica, što zbog posipa kokosom. Za tijesto kaže da nije najlošije koje smo probali, ali nije vrijedno ni posebne pohvale.

“Vrlo klasični okus pulled porka i BBQ umaka. Sve skupa nije neukusno, ali nije ni nešto što bih dalje preporučio. Najveći problem imam s pecivom, koje je puno prežilavo”, komentirao je Aleksandar svoju porciju. S njima se, donekle, i ja složila. I meni najveći problem ovog tanjura leži u zbilja previše žilavom pecivu, a i punjenje je prilično neuzbudljivo, a sve skupa suho. Pohvaljujem tek dodatak batata koji je bio vrlo korektan.

Maksi Pub, Budaka Divka 18

Aleksandar Selak

Što: Crna slavonska svinja (mljeveno), coulis od pečene paprike i chillija, mlade salatice, domaći krumpirići

Cijena: 75 kuna

Dojam: “Okus mi je načelno okej, i pohvaljujem dodatak kremaste salate s kupusom, ali moram priznati da sam očekivao nešto lakše jelo, prozračnije. Posebno mi se tu ističe to mljeveno meso koje mi je u ovoj varijanti preteško”, rekao je Aleksandar. I Matea se složila da joj je bilo pomalo čudno jesti mljeveno meso u bunsima, ali umak od paprike joj se svidio. Pohvalila je dodatak krumpira i salate, i zaključila kako joj sve skupa nije loše, ali pomalo ima osjećaj kao da jede neki burger.

S tim sam se dijelom apsolutno složila i ja; meso me podsjetilo na pljeskavicu, pecivo je imalo teksturu nekog običnog, neparenog, a kao pozitivne aspekte mogu također istaknuti umak od paprika, fine krumpire i salatu.

Kai, Jurišićeva ul. 2A

Aleksandar Selak

Što: Vučena svinjetina, BBQ umak,domaće ukiseljeno povrće, krumpir, salata

Cijena: 68 kuna

Dojam: S tri dupkom puna bunsa i prilogom krumpir salate, ovaj tanjur predstavlja najbolju vrijednost za novac na koji smo u našem današnjem testu naišli. No, količina sama po sebi ne znači ništa, ako je ne prate okusi, a u Kaiu su, uvjerili smo se već mnogo puta, uvijek raskošni i drugačiji. Kušajući ove bunse, najviše smo šutjeli i uživali o ukusu, što već govori dovoljno samo za sebe.

Drugačiji su od svih drugih koje smo probali, prepuni začina koji iznenađuju u svakom novom zalogaju i generalno zbilja zanimljivi za jesti, dok je “Usudio bih se reći da je ovo jedno od boljih jela koje sam probao u zadnje vrijeme. Sve mi je bilo savršeno, kombinacija začina, salata, pecivo koje je daleko najbolje od svih, … Sve pohvale”, rekao je Aleksandar dok se Matea složila da je i ona pronašla svog favorita.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba