GASTRO TEST

Obišli smo najpopularnija mjesta za doručak u Zagrebu. Vrijednost za novac i nije neka

Najčešće nude zdrave bowlove s voćem i žitaricama, kao i varijacije jaja te prepečenaca s nadjevima, a u prvom smo redu ondje viđali strane turiste

U europskim i svjetskim metropolama posve je normalno da se na doručak odlazi u restorane i bistroe, ako već ne preko tjedna, onda barem kroz vikend. U Zagrebu je do prije svega nekoliko godina ponuda doručaka bila vrlo ograničena, ali sve većim priljevom turista postala je elaboriranija. Dok se još relativno nedavno on tako svodio na obične tost sendviče, sad se nudi sve od smoothieja, preko bowlova s voćem i žitaricama, pa do jaja na sve moguće načine. Pa ipak, činilo nam se da Hrvati i dalje na doručak odlaze vrlo rijetko (ako ikad), a naš se dojam pokazao ispravnim nakon obilaska nekih od najpopularnijih specijaliziranih mjesta u gradu.

U većini od njih bili smo jedini domaći gosti, što korelira s njihovim visokim plasmanom na platformama za recenziranje, poput TripAdvisora ili Google recenzija. U svakom smo od restorana/bistroa naručili po dva jela i, u većini slučajeva, ostali zapanjeni cijenama. Posve su nam jasni financijski izdatci koji vlasnici takvih objekata, posebice u centru grada, imaju, ali nakon kušanog (i plaćenog) ostaje činjenica da većina Hrvata neće tako skoro mijenjati svoje prehrambene navike. Međutim, naišli smo i na neke dobre izuzetke, a naše detaljne dojmove možete provjeriti u nastavku.

Roots

Što smo probali i kako nam se svidjelo: Prva postaja našeg tematskog obilaska na kraju se pokazala kao jednom od boljih uopće. Probali smo Kulen-sir toast po cijeni od 38 kuna (kruh s bučinim sjemenkama, kulen, sir, kiseli krastavci, sirni namaz) kao slanu, te Pea Nuts Bowl po cijeni od 57 kuna (banana, kikiriki maslac, mlijeko, domaća granola, sezonsko voće, rižin pops, čokolada, karamela) kao slatku varijantu.

Kulen-sir tost

Pea Nuts Bowl

Tost s kulenom vrlo je korektan u svojoj klasičnosti, skladnih okusa, bez većih iznenađenja (iako pohvaljujemo hrskavi dodatak bučinih sjemenka), kojem bismo, ako baš tražimo dlaku u jajetu, mogli zamjeriti pretjerano bazičnu prezentaciju, dok nas je bowl s kikirikijem totalno oduševio. Gotovo je dječje ukusan, kao da jedete neku verziju kremastog sladoleda, a sve se komponente u konačnom zalogaju lijepo osjete. Jelo po koje se sigurno vraćamo, što, vidjet ćete, nećemo reći za puno drugih. Porcije su također u oba slučaja bile korektne. Cijene ovdje nisu za svačiji džep, ali iz Rootsa smo svejedno otišli dosta zadovoljni.

Adresa: Tomićeva 5
Doručak je moguće naručiti: svaki dan od 10 do 16 sati

Eggspress

Što smo probali i kako nam se svidjelo: Iako često mijenja lokacije i trenutačnu, u prolazu između zgrada, nemoguće je vidjeti s ceste, Eggspress je mjesto na kojem se vječito traži stol više. I sami smo, tijekom jednog jutra kroz radni tjedan, jedva uhvatili posljednji stol. Oko nas su bili isključivo strani turisti, koji su redom došli fotografirati atraktivna jela s jajima koja su odavno slavna na društvenim mrežama.

Mi smo kušali Eggs Benedict (tri poširana jaja na kruhu s domaćom kuhanom šunkom i Holandez umakom) po cijeni od 79 kuna te Spicy Yoghurt Eggs (dva tvrdo kuhana jaja u umaku od grčkog jogurta s Dijon senfom, hrenom i začinima, preliveno rastopljenim maslacem i drobljenim chillijem, servirano uz tostirani kruh), po cijeni od 59 kuna.

Eggs Benedict

Spicy Yoghurt Eggs

Jaja Benedict bila su nam okej, ali ništa više od toga. Cijenili bismo da su poslužena na kruhu koji ne djeluje toliko konfekcijski, i da je teškog Holandez umaka ipak nešto manje. Drugo jelo, začinjeni jogurt s jajima (inače varijacija recepta Turkish eggs) jako nam se svidjelo. Okusi su, kako možete zaključiti iz samih sastojaka, prilično moćni, i vjerujemo da nisu za svakoga. No, ako vam se svidi, kao što se svidjelo nama, svidjet će vam se jako, a kao dodatni plus dodajemo i to što, koliko znamo, u Zagrebu nećete pronaći ništa slično. Cijena od 59 kuna čini nam se relativno opravdanom, dok većina drugih jela košta oko 80 kuna, što za doručak doista nije malo. Međutim, moramo biti pošteni i reći da su porcije tolike da doslovno cijeli dan nismo imali potrebe ništa drugo pojesti.

Adresa: Vlaška 81a
Doručak je moguće naručiti: svaki dan od 9 do 14 sati

Otto & Frank

Što smo probali i kako nam se svidjelo: Još jedno mjesto na kojem smo jedva uhvatili stol na terasi, i još jedno mjesto na kojem smo bili jedini gosti koji pričaju hrvatski. U Otto & Franku kušali smo doručak po kojem su naširoko poznati, tzv. Zagrebački doručak (dva pohana poširana jaja na tostiranom kruhu s grilanom šunkom i salaticom, sir i vrhnje) po cijeni od 58 kuna, kao i Oatmeal (zobena kaša s jabukom, cimetom i bademima) po cijeni od 45 kuna.

Zagrebački doručak

Oatmeal

Oba smo jela kušali i ranije i drago nam je što su bila točno onakva kakva pamtimo, što znači da kuhinja ne oscilira. Zagrebački doručak je prilično efektan, sastavljen od klasičnih sastojaka, kao što mu ime kaže, tradicionalnog zagrebačkog doručka, prilično je izdašan, tako da smo primijetili i da ga mnogi naručuju u paru po pola. Zobena kaša također je bila vrlo ukusna, dobre teksture, ali količina bi, po našem mišljenju, ipak mogla biti veća.

Na kraju moramo još spomenuti da smo stekli dojam da je osoblje nezainteresirano; prvo smo dobili jedno krivo jelo, zbog čega je jedna osoba jela dok je druga čekala da joj se napravi novo, bez ikakve isprike, a onda smo i nekoliko minuta pokušali dozvati konobara koji je čavrljao s poznanikom kako bismo mogli zatražiti račun.

Adresa: Ul. Ivana Tkalčića 20
Doručak je moguće naručiti: svaki dan od 8 do 14 sati (Zagrebački doručak se može naručiti tijekom cijelog dana)

Melt

Što smo probali i kako nam se svidjelo: Ako se osjećate avanturistički, možete probati navratiti do Melta tik pred otvaranje i krenuti se ‘laktariti’ za stolove. Ponovno, naravno, s turistima. A nakon kušanog, možemo ustvrditi da je hype oko ovog bezglutenskog bistroa posve neopravdan. Prema preporuci osoblja, naručili smo Melt doručak (pečena jaja, slanina, avokado, gljive, cherry rajčica, feta sir, chilli, šnita kruha) po cijeni od 57 kuna te Zobene pahuljice (bezglutenske zobene pahuljice, zobeno mlijeko, domaći kikiriki maslac, domaći džem od chije i maline, sezonsko već, agavin sirup + čokoladna baza) po cijeni od 38 kuna. Melt doručak, kao signature jelo mjesta, jako nas je razočarao. Podsjetilo nas je na momente kod kuće kad si želimo napraviti malo zdraviji doručak i po tanjuru pobacamo sve što smo zatekli u hladnjaku.

Melt doručak

Zobene pahuljice

Nijedna od komponenti nije imala neku dodatnu vrijednost, bile su tek bazično začinjene (okej, kruh nam je bio dobar) i potpuno zaboravljive. Bowl sa zobenim pahuljicama bio je tek nešto bolji, ali neusporediv s onim kakav smo, primjerice, kušali u Rootsu. I njemu je nedostajalo okusa, a čokoladna baza bila je pregruba i ljepila se za nepce. Cijene su, doduše, ipak među nižima na koje smo naišli.

Adresa: Radićeva 3a
Doručak je moguće naručiti do: svaki dan od 9 do 17 sati

Broom 44

Što smo probali i kako nam se svidjelo: Jedino mjesto koje je bilo prepuno, a u kojem nismo zatekli nijednog turista. Od osoblja smo saznali da su nedavno mijenjali meni, a kušali smo Broom zdjelu (domaća granola, veganski jogurt, coulis od trešnje i jagode, sezonsko voće) po cijeni od 55 kuna te Shakshuku (meko kuhano jaje, rajčica, paprika, feta, začinsko bilje, kiseli kruh).

Broom zdjela

Shakshuka

Prvo je, slatko jelo, bilo korektno, ali nije nas ni po čemu oduševilo (coulis je bio najzanimljivija komponenta tanjura), a sličan smo dojam dobili i nakon kušanja drugog. Orijentalna jela poput Shakshuke podnose puno više začina, a kad ih naručimo u restoranu, želimo otići s dojmom da ih sami tako dobro kod kuće nikad ne bismo uspjeli replicirati (konkretne pohvale možemo uputiti tek kruhu). U Broomu je taj dojam ovaj put izostao, iako generalno jako volimo atmosferu tog mjesta i osjećaj koji ondje uvijek dobijemo, kao da pijemo kavu uz tržnicu bilo kojeg europskog velegrada.

Adresa: Dolac 8
Doručak je moguće naručiti: svaki dan od 8 do 15 sati (nedjeljom do 14)

Fetiš

Što smo probali i kako nam se svidjelo: U odnosu na Melt, jedini bezglutenski bistro uz Fetiš na našem popisu, atmosfera i ukupni dojam mnogo su nam se više svidjeli. Naručili smo Fetiš zdjelu (sezonsko voće, granola od orašastih plodova, krema od voća, indijskih oraščića i zobenih pahuljica, agavin sirup) po cijeni od 65 kuna kao slatku, te Smotana jaja (tortilja od jaja i chia sjemenki punjena ricotta sirom, špinatom i pancetom, sa salatom od cherry rajčica, matovilca i klica) po cijeni od 59 kuna kao slanu opciju.

Fetiš zdjela

Smotana jaja

Kod prve svakako ima prostora za napredak, okus bi generalno mogao biti bogatiji, ali glavna nam je zamjerka što je porcija, pogotovo za toliko visoku cijenu, apsolutno premalena, gotovo dječja. No, zato su nam se Smotana jaja baš jako svidjela; jelo je drugačije, kreativno, tortilja od jaja je super zabavna, a okusi su skladni. I porcija je taman.

Adresa: Bauerova 9
Doručak je moguće naručiti: od 9 do 22 sata (jela s jajima do 13 sati), nedjeljom rade od 9 do 14 sati

Meet Mia

Što smo probali i kako nam se svidjelo: Naša posljednja postaja bila je poznata slastičarnica, koja nudi i opcije doručka i bruncha. Omjer domaćih i stranih gostiju bio je podjednak, a opuštena atmosfera osjetila se već s vrata. Kušali smo Avokado na piru (tostirana focaccia od pirovog brašna, avokado, cherry rajčice) koji košta 35 kuna i Croissant s avokadom i jajem na oko koji košta 23 kune. Prvo je jelo bilo ukusno i vizualno atraktivno, zamjerka ide samo na to da je avokadu nedostajalo kiseline (malo limuna) i da na meniju ne piše da dolazi s lisnatim salatama.

Croissant s avokadom i jajem

Avokado na piru

Drugo je jelo također bilo solidno, iako prilično teško i masno. Znamo, sami su sastojci redom već puni masnoća, ali čini nam se da bi kroasan mogao generalno biti prozračniji. No, sve su to samo manje zamjerke i ovdje bismo na doručak povremeno ponovno svratili, pogotovo s obzirom na to da su cijene, u odnosu na većinu posjećenih mjesta, drastično niže. Sve u svemu, dosta dobra vrijednost za novac.

Adresa: Vlaška 4
Doručak je moguće naručiti: svaki dan od 8 do 21 sat, odnosno dok se ne rasproda

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube