Obišli smo craft pekarnice i provjerili koji su im najpopularniji kruhovi. Imamo kratki vodič
Zaključili smo kako Zagrepčani najviše vole ražene i bijele varijante
Zaključili smo kako Zagrepčani najviše vole ražene i bijele varijante
I dok su kroz prošlu godinu mnogi od nas pekli domaći kruh i gomilali kvasac u posve nerazumnim količinama, ove smo godine nešto umjereniji. A umjesto na daljnje usavršavanje umijeća pripreme, stalni redovi ispred zagrebačkih craft pekarnica natjerali su nas da se zapitamo u čemu je fora i što to Zagrepčani toliko vole. Posjetili smo Bread Club, Koricu, Pierre, Kuraž, Bekeraj i Simple Bake, najpoznatije craft pekarnice u Zagrebu i redom provjerili koji im je kruh (ili više njih) najpopularniji, odnosno najprodavaniji. Relativno smo brzo mogli zaključiti kako prednjače oni bijeli i raženi, a cijeli vodič možete provjeriti u nastavku.
Bread Club (Trakošćanska 42, Vlaška 27)
Rye Royal
Sastav: pšenično brašno, raženo brašno, integralno brašno, voda, proklijana raž, lan, sezam, suncokretove sjemenke, ječmeni slad, sol, mlaćenica
Cijena: 30 kuna
Kukuruzni miješani kruh
Sastav: pšenično brašno, integralno brašno, kukuruzno brašno, pirovo brašno, sol, voda
Cijena: 26 kuna
Korica (Preradovićeva 39, Martićeva 18)
Baguette
Sastav: pšenično brašno T-550, pšenično brašno T-850, prirodno kiselo tijesto, sol, kvasac
Cijena: 10 kuna
Kruh od kiselog tijesta
Sastav: pšenično brašno T-550, cijelovito pšenično brašno, prirodno kiselo tijesto, sol
Cijena: 18 kuna
Pierre Sweet Escape (Ljubljanica 29)
Domaći kruščić
Sastav: manitoba pšenično brašno, prirodni kvasac, sol, invertni šećer, maslinovo ulje
Cijena: 12 kuna
Miješani raženi kruh
Sastav: raženo brašno, pšenično brašno Manitoba, prirodni kvasac, sol, invertni šećer
Cijena: 14 kuna
Kuraž (Dolac, Kvatrić plac)
Zagorski kruh
Sastav: pirovo brašno od cijelovitog zrna, bučino brašno, bučine koštice, prašak za pecivo, sol
Cijena: 17 kuna
Simple Bake (Zelinska 5)
Bijeli kruhek
Sastav: rižino brašno, rižin škrob, škrob tapioke, šećer, osušeno rižino kiselo tijesto (rižino brašno, starter kultura), zgušnjivač E464, psyllium, repičino ulje, prirodna aroma, emulgator E471, enzimi
Cijena: 20 kuna
Bekeraj (Tuškanova 24)
Toscana baguette
Sastav: brašno T-550, voda,sapore fidelio (voda, fermentirano pšenično brašno), sol, O-tentic Durum (sušeno kiselo tijesto od durum pšenice, kvasac, antioksidans: askorbinska kiselina (E300), enzimi)
Cijena: 7,50 kuna