Obišli smo šest zagrebačkih restorana koji poslužuju tacose i probali 12 kombinacija
Obišli smo restorane koji u svojoj ponudi imaju tacose, tradicionalno meksičko jelo koje zavole gotovo svi koji ga probaju
Meksička je kuhinja jedna od najpopularnijih internacionalnih kuhinja u Hrvatskoj. Na svakom koraku možete pojesti tortilje, enchilade, chimichange, a u posljednje su vrijeme sve popularniji i tacosi. U Zagrebu ih u standardnoj ponudi već ima niz restorana s raznim kombinacijama okusa tortilje i sastojaka koji idu u nju. Stoga smo ih odlučili obići i isprobati.
Uspjeli smo saznati da šest restorana trenutno u ponudi ima tacose, a to su El Toro i El Toro Street Food, Savica Eatery, Maksi Pub, Jellyfish in Space i Fidel Gastro. Uz to, samo do 13. rujna na Food Truck Festivalu možete probati i tri vrste tacosa koje radi ekipa iz Hook&Cooka, a o čemu smo pisali ovdje. U ovom smo se testu fokusirali samo na restorane, jela smo testirali naš fotograf Aleksandar Selak i ja, a što smo točno probali, gdje, po kojim cijenama i kakav je bio naš amaterski dojam otkrijte u nastavku.
El Toro Street Food, Petrinjska 2
Taco s crvenim argentinskim kozicama
Što: repovi kozica prženi u panko mrvicama, kineski kupus, sweet chilli i aji amarilo majoneza, gomashio, teriyaki umak
Cijena: 75 kuna
Dojam: Prvi testirani tacosi su mi okej, ali ne i spektakularni. Jako mi se sviđa tekstura i konzistencija, fino su hrskavi, ali najveći problem mi je okus majoneze koji zbilja dominira, a možda i malo previsoka cijena. “Slažem se. Okus kozica mi se sviđa, ali sve skupa mi je nekako preblago i jednostavno. Nije loše, ali nisam oduševljen”, dodao je Aleksandar.
El Toro Restaurant & Bar, Ulica fra Filipa Grabovca 1
Tacos lungić
Što: lungić mariniran s timijanom, koricom naranče i paprom, salsa od korabice, krastavaca, komorača i limete, mlada salata, umak od pečene cikle, đumbira i jogurta, hrskave bučine sjemenke
Cijena: 65 kuna
Dojam: Osobno nikad ne bih naručila tacos s lungićem, ali ovaj mi je bio prolazan. Aleksandru se, s druge strane, dosta svidio. “Dobra kombinacija sastojaka, dosta osvježavajuće i ukusno”, rekao je.
Spicy Beef Tacos
Što: marinirani beefsteak, zapečen na grillu, crème fraîche, salsa od manga i chillija, ljutika, svježi list korijandera, mlada salata
Cijena: 70 kuna
Dojam: “Ova mi se verzija najmanje sviđa jer mi je meso preslano, a i previše mi je rikole koja je suha. No, svidio mi se dodatak manga”, rekao je Aleksandar, a ja sam se s njim u potpunosti složila.
Tacos kozica
Što: pržena kozica u panko mrvicama, aji amarillo majoneza, kineski kupus sa sweet chili umakom, mlada salata, gomashio prah
Cijena: 70 kuna
Dojam: Baš kao što je bio slučaj i kod beef tacosa, i ovdje je meso mrvicu preslano, ali sve skupa nije loše. No, meni je u svim tacosima koje smo ovdje dobili puno previše rikole, pa tako i u ovom. “Sviđaju mi se kozice, ukusne su, i fora je dodatak sweet chilli umaka”, komentirao je Aleksandar.
Tacos Curry Piletina
Što: marinirana piletina s domaćim tex mex začinima, avokado, rukola i komorač salata, dresing od slatko ljutog senfa
Cijena: 60 kuna
Dojam: “Zanimljivo, drugačije, nije loše”, rekao je Aleksandar na prvi zalogaj, dok je moj komentar također pozitivan. Ovo su mu pravi ljetni tacosi, s laganim curry umakom i dodatkom kopra koji mi se jako sivido.
Savica Eatery, Lastovska 38
Tacos
Što: pileća prsa, limeta, crveni luk, paprika, avokado, majoneza, kiselo vrhnje
Cijena: 41 kuna
Dojam: Možda najneobičniji tacosi koje smo probali. Ne mogu reći da nisu ukusni, ali punjenje mi previše nalikuje kakvom umaku s mesom koje se jede uz tjesteninu ili rižu. Nema hrskavosti ni egzotičnih okusa, što osobno preferiram, a moje je mišljenje dijelio i Aleksandar.
Jellyfish in Space, Martićeva 71
Three Little Fish
Što: tri različite vrste tacosa u jednoj porciji – tuna, losos, kozica u tempuri
Cijena: 63 kune
Dojam: Ovdje smo se odlučili podijeliti; Aleksandar je jeo riblju verziju, a mene je dopala mesna. “Ovo mi je najkomercijalnija verzija dosad, i najzasitnija, dijelom i zbog taco tijesta koje je prženo. Okus mi je gotovo isti kroz sva tri tacosa, svi su pomalo ljuti, ali sviđa mi se. Riba je također solidna, čak i bolja nego što sam za tu cijenu očekivao”, zaključio je.
Carne Tacos
Što: tri vrste mesa – govedina, svinjetina i piletina
Cijena: 49 kuna
Dojam: S Aleksandrom sam se uglavnom složila, posebice što se tiče zasitnosti. Ovo jelo može bez problema funkcionirati kao glavno, i naručite ga samo ako ste jako gladni. Punjenje sva tri tacosa bilo je bogato, okusi okej, a jedina mi je zamjerka mrvljeni nachos na vrhu svakog od njih, koji mi je u kombinaciji s prženim tijestom tacosa bio višak.
Maksi pub, Budaka Divka 18
Tacos lungić
Što: lungić, mozzarella, salata, razne sjemenke, marinirani krastavci, bijeli umak
Cijena: 55 kuna
Dojam: Ponovno, lungić nije moj prvi izbor, ali i ovaj mi je zapravo okej. “Kao plus bih izdvojio dobru začinjenost i mozzarellu”, rekao je Aleks, a oboje smo se složili i da smo u Maksi Pubu naišli na vjerojatno najbolju vrijednost za novac, budući da serviraju po četiri komada u porciji.
Tacos piletina
Što: file pilećeg zabatka u pohu od kiselog mlijeka i začinskog brašna, chilly majoneza, umak od pečene paprike, salatica, razne sjemenke
Cijena: 55 kuna
Dojam: Vrlo klasični tacosi s piletinom, solidnog okusa i teksture. Za moj ukus jedino nedostaje malo više ljutine ili egzotike u začinima. “Slažem se, okej tacosi, naručio bi ih ponovno”, rekao je Aleksandar.
Tacos kozice
Što: black tiger kozice u panko mrvicama, aioli umak, marinirana mini rajčica, salatica, razne sjemenke
Cijena: 60 kuna
Dojam: “Ovi mi se tacosi možda najmanje sviđaju, i to zato što i u ovom slučaju dominantno osjetim majonezu”, rekao je Aleksandar, dok sam se i ja s njim djelomično složila. Još neki umak ili začin bili bi poželjni, ali i ovako mi je sve skupa solidno.
Fidel Gastro, Magazinska 21
Tacos mesni, Tacos vege
Što: taco od celera, govedina/tofu, adobo umak, salsa limo, daikon, mlado zelje, nori alge
Cijena: 58 kuna
Dojam: Priznajem, slaba sam na umake u Fidel Gastru i od ovog sam jela očekivala puno, što sam i dobila. Beef Taco bio mi je jako fora i zbog tog posebnog momenta ‘tijesta’ od celera, i zbog moćnih, blago ljutih umaka, i ukupne hrskave teksture. Taco pun okusa i dobre teksture, to je sve što tražim, zbog čega je ovo moj apsolutni favorit testa.
Aleksandar je probao vegetarijansku verziju, koja mu se također svidjela. “Odlično. Dovoljno je lagan da funkcionira kao jako dobro predjelo, baš za otvaranje apetita. Tekstura paniranog tofua mi se baš sviđa, a moram spomenuti i zelje koje je svemu dalo dodatnu hrskavost. Umak je blago ljuti, a sve to povezano daje sjajno jelo. Ovo je i moj favorit”, komentirao je.