GASTRO TEST

Obišli smo šest zagrebačkih restorana koji poslužuju tacose i probali 12 kombinacija

FOTO: TMG CREATIVE/Aleksandar Selak

Obišli smo restorane koji u svojoj ponudi imaju tacose, tradicionalno meksičko jelo koje zavole gotovo svi koji ga probaju

Meksička je kuhinja jedna od najpopularnijih internacionalnih kuhinja u Hrvatskoj. Na svakom koraku možete pojesti tortilje, enchilade, chimichange, a u posljednje su vrijeme sve popularniji i tacosi. U Zagrebu ih u standardnoj ponudi već ima niz restorana s raznim kombinacijama okusa tortilje i sastojaka koji idu u nju. Stoga smo ih odlučili obići i isprobati.

Uspjeli smo saznati da šest restorana trenutno u ponudi ima tacose, a to su El Toro i El Toro Street Food, Savica Eatery, Maksi Pub, Jellyfish in Space i Fidel Gastro. Uz to, samo do 13. rujna na Food Truck Festivalu možete probati i tri vrste tacosa koje radi ekipa iz Hook&Cooka, a o čemu smo pisali ovdje. U ovom smo se testu fokusirali samo na restorane, jela smo testirali naš fotograf Aleksandar Selak i ja, a što smo točno probali, gdje, po kojim cijenama i kakav je bio naš amaterski dojam otkrijte u nastavku.

El Toro Street Food, Petrinjska 2

Aleksandar Selak

Taco s crvenim argentinskim kozicama

Što: repovi kozica prženi u panko mrvicama, kineski kupus, sweet chilli i aji amarilo majoneza, gomashio, teriyaki umak

Cijena: 75 kuna

Dojam: Prvi testirani tacosi su mi okej, ali ne i spektakularni. Jako mi se sviđa tekstura i konzistencija, fino su hrskavi, ali najveći problem mi je okus majoneze koji zbilja dominira, a možda i malo previsoka cijena. “Slažem se. Okus kozica mi se sviđa, ali sve skupa mi je nekako preblago i jednostavno. Nije loše, ali nisam oduševljen”, dodao je Aleksandar.

El Toro Restaurant & Bar, Ulica fra Filipa Grabovca 1

Od lijeve prema desnoj strani; curry piletina, lungić, govedina, kozice

Tacos lungić

Što: lungić mariniran s timijanom, koricom naranče i paprom, salsa od korabice, krastavaca, komorača i limete, mlada salata, umak od pečene cikle, đumbira i jogurta, hrskave bučine sjemenke

Cijena: 65 kuna

Dojam: Osobno nikad ne bih naručila tacos s lungićem, ali ovaj mi je bio prolazan. Aleksandru se, s druge strane, dosta svidio. “Dobra kombinacija sastojaka, dosta osvježavajuće i ukusno”, rekao je.

Spicy Beef Tacos

Što: marinirani beefsteak, zapečen na grillu, crème fraîche, salsa od manga i chillija, ljutika, svježi list korijandera, mlada salata

Cijena: 70 kuna

Dojam: “Ova mi se verzija najmanje sviđa jer mi je meso preslano, a i previše mi je rikole koja je suha. No, svidio mi se dodatak manga”, rekao je Aleksandar, a ja sam se s njim u potpunosti složila.

Tacos kozica

Što: pržena kozica u panko mrvicama, aji amarillo majoneza, kineski kupus sa sweet chili umakom, mlada salata, gomashio prah

Cijena: 70 kuna

Dojam: Baš kao što je bio slučaj i kod beef tacosa, i ovdje je meso mrvicu preslano, ali sve skupa nije loše. No, meni je u svim tacosima koje smo ovdje dobili puno previše rikole, pa tako i u ovom. “Sviđaju mi se kozice, ukusne su, i fora je dodatak sweet chilli umaka”, komentirao je Aleksandar.

Tacos Curry Piletina

Što: marinirana piletina s domaćim tex mex začinima, avokado, rukola i komorač salata, dresing od slatko ljutog senfa

Cijena: 60 kuna

Dojam: “Zanimljivo, drugačije, nije loše”, rekao je Aleksandar na prvi zalogaj, dok je moj komentar također pozitivan. Ovo su mu pravi ljetni tacosi, s laganim curry umakom i dodatkom kopra koji mi se jako sivido.

Savica Eatery, Lastovska 38

Aleksandar Selak

Tacos

Što: pileća prsa, limeta, crveni luk, paprika, avokado, majoneza, kiselo vrhnje

Cijena: 41 kuna

Dojam: Možda najneobičniji tacosi koje smo probali. Ne mogu reći da nisu ukusni, ali punjenje mi previše nalikuje kakvom umaku s mesom koje se jede uz tjesteninu ili rižu. Nema hrskavosti ni egzotičnih okusa, što osobno preferiram, a moje je mišljenje dijelio i Aleksandar.

Jellyfish in Space, Martićeva 71

Lijevo mesni tacos (svinjetina, mljeveno meso, piletina), desno riblji (tuna, kozica, losos)

Three Little Fish

Što: tri različite vrste tacosa u jednoj porciji – tuna, losos, kozica u tempuri

Cijena: 63 kune

Dojam: Ovdje smo se odlučili podijeliti; Aleksandar je jeo riblju verziju, a mene je dopala mesna. “Ovo mi je najkomercijalnija verzija dosad, i najzasitnija, dijelom i zbog taco tijesta koje je prženo. Okus mi je gotovo isti kroz sva tri tacosa, svi su pomalo ljuti, ali sviđa mi se. Riba je također solidna, čak i bolja nego što sam za tu cijenu očekivao”, zaključio je.

Carne Tacos

Što: tri vrste mesa – govedina, svinjetina i piletina

Cijena: 49 kuna

Dojam: S Aleksandrom sam se uglavnom složila, posebice što se tiče zasitnosti. Ovo jelo može bez problema funkcionirati kao glavno, i naručite ga samo ako ste jako gladni. Punjenje sva tri tacosa bilo je bogato, okusi okej, a jedina mi je zamjerka mrvljeni nachos na vrhu svakog od njih, koji mi je u kombinaciji s prženim tijestom tacosa bio višak.

Maksi pub, Budaka Divka 18

Lijevo tacos s kozicama, sredina piletina, desno, lungić

Tacos lungić

Što: lungić, mozzarella, salata, razne sjemenke, marinirani krastavci, bijeli umak

Cijena: 55 kuna

Dojam: Ponovno, lungić nije moj prvi izbor, ali i ovaj mi je zapravo okej. “Kao plus bih izdvojio dobru začinjenost i mozzarellu”, rekao je Aleks, a oboje smo se složili i da smo u Maksi Pubu naišli na vjerojatno najbolju vrijednost za novac, budući da serviraju po četiri komada u porciji.

Tacos piletina

Što: file pilećeg zabatka u pohu od kiselog mlijeka i začinskog brašna, chilly majoneza, umak od pečene paprike, salatica, razne sjemenke

Cijena: 55 kuna

Dojam: Vrlo klasični tacosi s piletinom, solidnog okusa i teksture. Za moj ukus jedino nedostaje malo više ljutine ili egzotike u začinima. “Slažem se, okej tacosi, naručio bi ih ponovno”, rekao je Aleksandar.

Tacos kozice

Što: black tiger kozice u panko mrvicama, aioli umak, marinirana mini rajčica, salatica, razne sjemenke

Cijena: 60 kuna

Dojam: “Ovi mi se tacosi možda najmanje sviđaju, i to zato što i u ovom slučaju dominantno osjetim majonezu”, rekao je Aleksandar, dok sam se i ja s njim djelomično složila. Još neki umak ili začin bili bi poželjni, ali i ovako mi je sve skupa solidno.

Fidel Gastro, Magazinska 21

Lijevo tacos s govedinom, desno tacos s tofuom

Tacos mesni, Tacos vege

Što: taco od celera, govedina/tofu, adobo umak, salsa limo, daikon, mlado zelje, nori alge

Cijena: 58 kuna

Dojam: Priznajem, slaba sam na umake u Fidel Gastru i od ovog sam jela očekivala puno, što sam i dobila. Beef Taco bio mi je jako fora i zbog tog posebnog momenta ‘tijesta’ od celera, i zbog moćnih, blago ljutih umaka, i ukupne hrskave teksture. Taco pun okusa i dobre teksture, to je sve što tražim, zbog čega je ovo moj apsolutni favorit testa.

Aleksandar je probao vegetarijansku verziju, koja mu se također svidjela. “Odlično. Dovoljno je lagan da funkcionira kao jako dobro predjelo, baš za otvaranje apetita. Tekstura paniranog tofua mi se baš sviđa, a moram spomenuti i zelje koje je svemu dalo dodatnu hrskavost. Umak je blago ljuti, a sve to povezano daje sjajno jelo. Ovo je i moj favorit”, komentirao je.