GASTRO TEST

Obišle smo pet mjesta u Zagrebu koja poslužuju sve popularniju tajlandsku juhu Tom Yum. Evo dojmova

FOTO: Aleksandar Selak

Obišli smo restorane koji na jelovniku imaju Tom Yum, tradicionalno tajlandsko jelo s puno začina i povrća

Tom Yum jedno je od najpopularnijih azijskih jela koje je zapadni svijet prigrlio. Riječ je o juhi koja potječe s Tajlanda, a koja je svoje mjesto našla i na street food jelovnicima, i na jelovnicima restorana visoke kuhinje; razlikuju se tek izvedbe i način serviranja. Načelno, Tom Yum je kiselo-ljuta juha, čiji glavni sastojci uključuju škampe (ili kozice), limetu, ljute, papričice, limunsku travu te druge začine i povrće. U Zagrebu je u standardnoj ponudi trenutačno ima pet restorana (neki su Tom Yum nudili do prije koji tjedan, a neki su nam rekli i kako će ga vrlo skoro staviti na jelovnik); Tekka, Takenoko, Khaos Thai, Kai i Awokaido, i sve sam ih posjetila zajedno s kolegom fotografom, Aleksandrom Selakom. Što smo točno probali, po kojim cijenama i kako nam se svidjelo, provjerite u nastavku. I da, naš je dojam potpuno amaterski.

Takenoko, Masarykova ul. 22

Privatno vlasništvo

Opis: ljuta tajlandska juha s kozicama
Cijena: 50 kuna

Dojam: Varijanta koju smo kušali u Takenoku bila je s kozicama, krupno rezanim rajčicama, limunskom travom i krupnim komadima gljiva. Što se mene tiče, izvedba je solidna, okus je pun, a zamjeriti bih mogla premali broj kozica i nedovoljno ljutine. “Ni kiselost nije pretjerano došla do izražaja, a slažem se da je sve skupa mogla biti i ljuće. S druge strane, ova juha mi jako dobro funkcionira kao predjelo koje otvara tek”, rekao je Aleksandar.

Khaos Thai, Trg Drage Iblera 10

Aleksandar Selak

Opis: kiselo-ljuta juha s kokosovim mlijekom i piletinom, jasmin riža
Cijena: 56 kuna

Dojam: Na kiosku u kojem se uvijek stoji u redu (i često ne dočeka hrana jer se sve uspije rasprodati), nudi se varijanta Tum Yuma s piletinom, kozicama, tofuom i teletinom. Mi smo se odlučili za opciju piletine, računajući da ćemo na većini drugih mjesta kušati onu s kozicama. Odmah po serviranju slažemo se u dvije stvari; porcija je zbilja obilna (mogu je podijeliti dvoje umjereno gladnih ljudi) i dolazi s prilogom riže u odvojenoj posudici. Što se mog dojma tiče, uglavnom je pozitivan; okus mi je jako dobar, shvaćam da doista jedem nešto što pripremaju Tajlanđani (koji i stoje iza cijelog projekta) i osjećam se kao da bih takvo što mogla kušati i na ulicama Bangkoka. Eksplozija okusa i začina koje rijetko srećem u Zagrebu. S druge strane, zamjerka je meso dosta niske kvalitete koju je ne moguće ne primijetiti, kao i preveliki komadi limunske trave koji se ne mogu pojesti, a ima ih u gotovo svakom zalogaju.

“Sviđa mi se. Fora su mi sve teksture, kao i doza ljutine, ali i to što ona ne dominira. Osobno mi se ne sviđaju gljive, ali to je moj problem. Što se mesa tiče, ni ja nemam riječi pohvale, ali mi je limunska trava, recimo, jako fora”, komentirao je Aleksandar.

Awokaido, Zadarska 75

Aleksandar Selak

Opis: juha s kozicama, tikvicama i gljivama
Cijena: 20 kuna

Dojam: Na Knežiji smo probali najpovoljniju verziju Tom Yuma, ali i verziju koja nam je najmanje nalikovala ostalima. “Po samom okusu nikad ne bih rekao da je riječ o Tom Yumu, ali neovisno o tome on mi je okej. Bistra juha, podsjeća na juhu iz vrećice, a kozice su mrvicu gumene teksture i mislim da sam, zapravo, dobio samo jednu”, rekao je Aleks, dok je i moje mišljenje bilo slično. Ovaj Tom Yum doista ima okus domaćih bistrih juha iz vrećice i ne osjeća se ni tračak egzotike, ali budete li ga, kao mi, jeli na kiši (trenutačno nude samo dostave i preuzimanje), mogao bi vas dobro okrijepiti.

Tekka, Radnička 37b

Aleksandar Selak

Opis: tajlandska ljuta juha s Black Tiger kozicama
Cijena: 38 kuna

Dojam: U Tekki smo dobili još jednu klasičnu verziju Tom Yuma, idealnu za krepko predjelo, vrlo sličnu onoj u Takenoku. Sve u svemu, osobno mi se svidjela; dobar mi je balans egzotičnih okusa i začina, lijepo se osjete i kiselost i ljutina, a kao minus ponovno mogu navesti vrlo malu količinu kozica. “Slažem se sa svim. No, moram reći i da je ovo moj trenutačni favorit. Punoću okusu mogao bih usporediti s verzijom iz Khaosa, ali osobno mi odgovara da je ona baš ovako izvedena, mrvicu blaža. Da, kozica je premalo, a ove koje su tu su, pak, prevelike”, zaključio je Aleksandar.

Kai Street Food Bar, Jurišićeva 2a

Aleksandar Selak

Opis: marinirani filei lososa, tom yum baza, kikiriki, rezanci, morske šparoge, mladi luk, mikrozelenje
Cijena: 72 kune

Dojam: Okej, odmah ćemo reći da smo oTom Yumu iz Kai Street Fooda najviše pričali i da nas se možda, u cjelini, najviše dojmio. No, moramo biti i pošteni pa reći kako naziv jela pomalo vara; Tom Yum je korišten tek u bazi, i zapravo se radi o konkretnom glavnom jelu, s ribom i prilogom rezanaca. Sad kad to znate, možete pročitati i naše dojmove. “Imam novog favorita, iako moram reći da i ne vidim poveznicu s drugim isprobanim varijantama. Bio sam skeptičan prema lososu nasuprot kozicama, a na kraju me potpuno oduševio. Sve mi je super začinjeno, osjeti se doza ljutine, pohvaljujem i dodatak kikirikija, a kao jedini minus bih istaknuo što je jelo na momente malo preslano”, komentirao je Aleksandar.

“Da, ovo je jedna poprilično slobodna interpretacija Tom Yuma. Odlično mi je začinjen, ljut (nekima bi možda bio i mrvicu previše, ali ja baš tako volim), okus je u svakom trenutku pun, rezanci su odlične konzistencije. Eto, u Kaiju još uvijek nismo pojeli loš tanjur.