Intervju

Nutricionistica Ivana Barišić o burnoutu, uravnoteženoj prehrani i karijeri u Nutrilife Centru

FOTO: Aleksandar Selak

Godinama je radila u jednoj velikoj korporaciji, a stres i hektičan tempo života bio joj je svakodnevica. Nakon što je doživjela burnout odlučila je promijeniti sve – počevši od prehrane. Potom je odlučila pomoći i drugima u sličnim situacijama. Dala je otkaz na starom poslu i osnovala je Nutrilife Centar. Nutricionistica Ivana Barišić podijelila je s nama svoju priču

“Oko moje 30-te godine života razboljela sam se od tzv. bolesti današnjice – tempo života, stres, kako svi to popularno vole nazivati. Zapravo to je situacija koja se događala i prije ljudima samo se o tome nije toliko pričalo, već se prelazilo preko toga. I danas ljudi, nažalost, nisu dovoljno osviješteni kako mogu preventivno djelovati na svoje zdravlje i kvalitetu života uz pomoć prehrane koja je prilagođena osobno njima i njhovom stilu života. Upravo je to glavna zadaća Nutrilife Centra, nutricionističko dijagnostičkog centra koji brine o prehrani zdravih i bolesnih osoba, rekreativnih i profesionalnih sportaša te djece.

Tada sam radila u jednoj velikoj korporaciji gdje dan počinje ujutro, završava navečer, godišnji odmor je aktivan nema shut off buttona

I tako to krene od jednog do drugog liječnika, specijaliste… ušla sam u jedan začarani krug gdje su se dijagnoze mijenjale iz mjeseca u mjesec, dvije godine u krug. Simptomi koje sam imala bili su gubljenje kilograma, generalno gastrointestinalni problemi, dermatološki, gubitak apetita. Tada sam radila u jednoj velikoj korporaciji gdje dan počinje ujutro, završava navečer, godišnji odmor je aktivan nema shut off buttona, što zapravo meni i nije predstavljalo problem, uz obiteljske i majčinske obaveze.

Jednostavno moje tijelo više nije moglo, koliko god ja to željela i htjela, a po prirodi sam osoba koja teško odustaje. Valjda je nešto u tim genima kamenim. Sve do jednog dana kada mi je susret s mojim tadašnjim nutricionistom promijenio život i otvorio oči gdje da dalje krenem u svom poslovnom životu. Osim što sam ubrzo ozdravila i vratila život u normalu, dobila sam ideju o stvaranju jednog centra koji bi pomagao ljudima kao što sam ja. I tako je nastao Nutrilife Centar, koji djeluje kao produžena ruka liječnika i farmaceuta, mi se brinemo o tome da uskladimo prehranu, s načinom života pojedinca, njegovim dijagnozama ako ih ima.

Hrana je gorivo koje nas pokreće

Rad Nutrilife Centra temelji se na rješenjima koja su u potpunosti prilagođena načinu života pojedinca, njegovim potrebama i zajedničkom postizanju ciljeva. Kao što postoje osobni treneri u svijetu fitnessa i sporta, tako i mi njegujemo osobni pristup prehrani kao primarni način rada. Što ne znači da ne radimo s raznim skupinama kao što su primjerice heterogeni klupski spotovi. Osim u pristupu, rad temeljimo na nutricionističkoj laboratorijskoj dijagnostici, jer smatramo da se danas sve može izmjeriti i validirati.

Prehrana se prilagođava načinu života svakog pojedinca. Kako ne postoje dva ista čovjeka tako i ne postoje dva ista plana prehrane

Radimo isključivo s medicinski validiranim raznim dijagnostičkim testovima (testovi intolerancije, nutrigenetika, sportski paneli, genetski paneli za razne bolesti i slično), tu kao srodnu ustanovu za svog partnera imamo certificirani laboratoriji sa svim pripadajućim certifikatima. Jer danas je svega na tržištu, ali mi radimo samo s najboljima. U timu nas je šest nutricionista, svatko od nas je specijaliziran za određeno područje.

U punom smislu riječi Nutrilife Centar predstavlja novo doba nutricionizma u Hrvatskoj, prateći globalne trendove te njegujući individualni pristup. Prehrana se prilagođava načinu života svakog pojedinca. Kako ne postoje dva ista čovjeka tako i ne postoje dva ista plana prehrane.

Sve počinje nutricionističkom dijagnostikom

U principu kod nas u Nutrilife Centru i ne postoji usluga savjetovanja sama za sebe, jer danas živimo u digitalnoj eri gdje su sve informacije dostupne online. Kod nas je savjetovanje uključeno s osnovnom nutricionističkom dijagnostikom – analiza sastav tijela. To je medicinski validiran uređaj koji u svega 30 sekundi očitava cijelu analizu tijela. Nalaz koji dobijemo na licu mjesta interpretiramo osobama i dajemo određene preporuke i smjernice što bi trebalo promijeniti u samom sastavu tijela. Nakon toga krećemo u proces nutricionističkog specijalističkog pregleda koji traje oko sat vremena.

Krajnje rješenje je osobni plan prehrane kojim – uz Nutrilfie stručnog vođenja – zapravo mijenjamo prehrambene navike i rituale svakog pojedinca

Tijekom pregleda uz naše znanje i iskustvo te dijagnostiku koju imamo na raspolaganju zajedno s klijentom određujem realni cilj koji želimo postići. Krajnje rješenje je osobni plan prehrane kojim – uz Nutrilfie stručno vođenje – zapravo mijenjamo prehrambene navike i rituale svakog pojedinca. Naravno to vrijedi za sve osim za profesionalne sportaše gdje je naš algoritam malo drugačiji, mi postajemo sastavni dio života svakog sportaša jer njihov uspjeh na terenu ovisi i o prehrani.

Možemo se pohvaliti da radimo s hrvatskom reprezntativcem Lukom Modrićem, hrvatskim tenisačem Marinom Čilićem, NBA košarkašem Ivicom Zubcem, NBA košarkašem Andrijom Žižićem, nogometašom GNK Dinamo Arijanom Ademijem te mnogim drugima.

Što kao nutricionistica nikada ne bi pojela

Aleksandar Selak

Moj odabir hrane nije što bi pojela ili ne bi pojela. Moj odabir je što volim i što ne volim. Iako sam nutricionistica, ne živim 100% posto po principima nutricionističke prehrane. Imam svoj individualni plan prehrane koji je prilagođen mojim potrebama, mojim željama. Volim i jedem hamburger, pomfrit, kečap i pizzu.

Zagovaram činjenicu da je sve stvar balansa i kompenzacije, prehrana i tjelesna aktivnost moja su formula za funkcioniranje po načelima zdravog lifestylea u okvirima mojih mogućnosti s obzirom na obaveze. Jednostavno ponekad umjesto kave izaberem opciju da odradim trening sa svojom trenericom Ivanom.

Prehrambene pogreške

Najčešća greška koju kroz rad uviđam je da ljudi i dalje misle da gladovanjem mogu smršaviti. Ja ih pokušavam razuvjeriti. Hrana je gorivo koje pokreće organizam te da bi se bilo kakvi procesi odvijali, pa tako i mršavljenje, potrebno je unijeti gorivo. Sada je tu uloga nutricionista da odredi koja vrsta goriva i koja količina goriva je potrebna za svakog pojedinca.

Druga krajnost je da ljudi najčešće treniraju kao ludi, a prehrana nije poštimana te se pitaju što krivo rade, «paze» što jedu i treniraju, a rezultati slabi i kilogrami se vraćaju brzinom svjetlosti. Također vrlo često ljudi isprobavaju svakakve dijete ovisno koja je trenutno u trendu, pa se pitaju zašto kod nekoga ima rezultata a kod nekoga ne. Odgovor je opet isti: jedna dijeta ne odgovara svakome.

Top 3 savjeta by Ivana Barišić o uravnoteženoj prehrani

  1. Šareni tanjur je garancija uravnotežene prehrane i zastupljenosti svih potrebnih vitamina i minerala. Što više boja na tanjuru (raznovrsno povrće i voće). Umjerenost pekarskih proizvoda (birati zdravije alternative) te unos tekućine – voda.
  2. Prilagođena individualna prehrana – pravilno programiran jelovnik sukladno potrebama vašeg organizma, vašeg načina života jednostavno je novi MUST HAVE! I zato uvijek zagovaram odlazak kod školovanog nutricioniste i obavezno nutricionističku obradu. Jer prehranom direktno utječete na svoje zdravlje!
  3. Tjelesna aktivnost – bilo kakva tjelesna aktivnost je bolje išta nego ništa, ali smatram da svatko može pronaći 45 minutaa za svoje tijelo barem tri puta tjedno. Volite sada sebe i njegujte jer sve će vam se vratiti u starosti!

Sadržaj nastao u suradnji s Nutrilife Centrom