ARHITEKTURA

Novi dječji vrtić na Vrbanima izgleda zbilja sjajno. Evo što su o tom projektu rekli i sami arhitekti

Marin Binički, Marko Salopek i Siniša Blaženka autori su novog dječjeg vrtića na Vrbanima. Evo što su rekli o projektu

Dječji vrtić Vrbani II pobjednički je rad s javnog arhitektonskog natječaja iz 2005. godine, sagrađen 2020. godine, čak 15 godina nakon natječaja. Smješten je na parceli unutar zagrebačkog stambenog naselja Vrbani te je okružen s tri strane višestambenim zgradama, a u blizini se nalazi i potok Vrapčak. Iza ovog zagrebačkog vrtića stoji projektantski tim koji čine Marin Binički, Marko Salopek i Siniša Blaženka u suradnji s Vlastom Binički. Kako doznajemo, projektiran je kao prizemni objekt u dva trakta, čime se ostvaruje optimalna funkcionalna organizaciju, omogućujući djeci direktan kontakt s prirodom i vanjskim igralištima te istovremeno izbjegavajući arhitektonske barijere prevelikih visinskih razlika i otežanog pristupa osobama s teškoćama u kretanju.

Hodnik kao centralna zona vrtića

Bosnić+Dorotić

Uzduž čitave jugoistočne strane objekta proteže se tako 12 jedinica za jasličku i vrtićku djecu. Iako su dimenzijski prostorije istih modula, za potrebe formiranja većih skupina postoji mogućnost spajanja susjednih jedinica koje su odijeljene pomičnim panelima. Kada govorimo o povezanost svih jedinica, ona je u interijeru ostvarena hodnikom koji je ujedno i centralna zona vrtića. No, osim same funkcije komunikacije on omogućuje i prodor velike količine prirodnog svjetla. Uz to, s obzirom na to da je prostoran idealan je i za igru, boravak i edukaciju djece u zatvorenom, osobito kada vremenske prilike ne dozvoljavaju izlazak na otvoreno. Upravo u tom dijelu smješten je i prostor za više namjena – PVN, koji se izoliranjem ili otvaranjem, ovisno o potrebi, može koristiti za edukacijske svrhe te zabavni program dječjeg vrtića kao što su predstave, aktivnosti, vježbanja, druženja s roditeljima itd.

Bosnić+Dorotić

Još neke od posebnosti ovog projekta su i atrij koji služi kao natkriti i otvoreni prostor za boravak djece najmlađeg uzrasta, osiguravajući blizinu osoblja i lakšu kontrolu nad jasličkom djecom. Tu je i natkrita pergola postavljena uz fasadu uzduž svih jedinica vrtića, stvarajući zaštićeni natkriveni prostor, kao filter zonu između potpuno zatvorenih i potpuno otvorenih prostora. Uz ulični sjeverozapadni dio zgrade vrtića nalaze se pak ulazi, administrativne prostorije, uprava vrtića, kuhinja te prateći gospodarski prostori.

Moćan koloristički moment

Bosnić+Dorotić

Kao jedna od specifičnosti ovog projekta je i koloristički moment. Naime, snažno zelena boja dominira eksterijerom zgrade vrtića – trima pročeljima i limenim krovom, naglašavajući namjenu edukacijske ustanove koja se žarkim bojama razlikuje od isključivo stambenog susjedstva. Sve skupa naglašeno je i žarko žutim stupovima i gredama vanjske pergole te žutom signalistikom u hodniku, zeleno-žuto-crvenim mobilijarom u interijeru te narančastim pločicama na zidovima sanitarija vrtićkih jedinica. Kao vizualni kontrast vanjskoj pojavnosti zelene zgrade unutarnji atrij je u cijelosti izveden u komplementarnoj crvenoj boji.

Bosnić+Dorotić

Kao još jednu bitnu stavku koju arhitekti ističu jest i to da su nosiva konstrukcija zgrade vrtića armiranobetonski zidovi i pune stropne ploče, dok je žuta nadstrešnica izvedena kao čelični okvir sa staklenim pokrovom.

“Vrtić je projektiran kao niskoenergetska zgrada, zahvaljujući povećanim debljinama toplinske izolacije, sustavu prisilne ventilacije s povratom topline te južnoj orijentaciji, koja omogućava iskorištavanje pasivnih solarnih dobitaka. Posebna pažnja pri projektiranju također je posvećena odabiru pomičnih elemenata; horizontalnih brisoleja, žaluzina i blackout zastora, za zaštitu od pregrijavanja ljeti. Termotehnički sustavi zgrade vrtića bazirani su na obnovljivim izvorima energije – dizalicama topline i solarnim panelima uz potporu plinskih kondenzacijskih kotlova. Ovako postavljeni energetski koncept vrtića ispunjava današnje energetske zahtjeve za zgrade gotovo nulte energije” poručuju projektanti čiji vam rad, točnije Dječji vrtić Vrbani II, detaljno predstavljamo u sklopu članka.

Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Pavle Čondrić

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba