GASTRO

Noel je uveo pristupačniji subotnji meni ručka. Probale smo tatarski i domaću tjesteninu s tartufima

Nakon subotnjeg ispijanja kave u centru grada, produžite do restorana Noel i isprobajte svjetske bistro klasike

Prvi i jedini zagrebački restoran koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom, Noel, i prije je korona-krize stalno dokazivao kako se mijenja, osluškuje publiku i stalno nudi nove koncepte, poput degustacijskih večera uz parfeme ili pak ručka i večera gdje se nudi pairing s čajevima. I sama sam prisustvovala na mnogima od njih i uvijek se iznova uvjerila kako tim Noela funkcionira savršeno uigrano, i kako se ondje zbilja trude oko svakog, pa i najsitnijeg detalja. Prije nekoliko sam mjeseci razgovarala s Brunom Vokalom, chefom koji je preuzeo kuhinju Noela, i koji me uvjerio da najbolji dani restorana tek dolaze. Tim ponovno priprema mnoštvo noviteta, a u subotu sam imala priliku isprobati prvi od njih, ručak baziran na svjetskim bistro klasicima.

Ideja je približiti se domaćoj publici

Ideja je jednostavna; maksimalno se približiti domaćoj publici koja rado ruča vani, ponuditi poznata jela spravljena prema visokim standardima, ali po pristupačnim cijenama, u ugodnom ambijentu, i dokazati da odlazak u takav tip restorana ne mora biti rezerviran samo za posebne prigode. Na čelu sa sommelierom Ivanom Jugom, chefom Brunom Vokalom i barmenom Karlom Ferenčakom nudi se servis jedne Michelin zvjezdice uz fina vina na čaše i poznate svjetske koktele, a vrijedi spomenuti da se i za najmlađe pripremaju posebno osmišljene gastro kreacije. U praksi je to prošle subote izgledalo ovako; uz prepunu terasu, ali i unutrašnji dio, ručak sam započela prepoznatljivim Noelovim grissinama, domaćim sourdough kruhom i maslacem, uz neizostavnu čašu pjenušca.

À la carte jelovnik koncipiran je tako da nudi nekoliko opcija za predjelo, nekoliko za glavno jelo te nekoliko za desert. Jela će svake subote biti drugačija, a ovisit će o sezonski dostupnim namirnicama. Primjerice, ove smo subote mogli birati između kamenica (25 kuna komad), tatarskog bifteka (135 kuna), rustikalne mesne terine (110 kuna), bisque od škampa (115 kuna) i terine od guščje jetre (160 kuna) za predjelo, te goveđeg filea s mrkvom, konfitiranim krumpirom, vrganjima i češnjakom (190 kuna), brancina s brokulom, blitvom i pinjolima (175 kuna), domaćom tjesteninom s crnim tartufima (135 kuna) i štrukla (90 kuna). Za desert su bile ponuđene dvije opcije; kombinacija kamilice, breskve i meda i čokoladni marquise s borovnicama.

Ugodno iskustvo koje ću vrlo rado ponoviti

Uz brojne nedoumice, na kraju sam odabrala tatarski biftek kojem nikad ne mogu odoljeti (i to se pokazalo odličnom odlukom, budući da dugo nisam jela bolji), domaću tjesteninu s tartufima koja me podsjetila kakva tjestenina zbilja treba biti i zašto tartufata nikad neće biti dostojna zamjena tartufima, a onda i klasični čokoladni desert koji je sve skupa lijepo zaokružio. Sve u svemu, vrlo ugodno iskustvo koje bi svakome preporučila i koje ću i sama rado ponoviti. Osim toga, Noel od ovog tjedna ima i nove menije za poslovne ručkove koji će se služiti kroz dan, i to dvije opcije po tri slijeda: štrukli, grahorice, desert te mesna terina, piletina, desert. Poslovni ručak u Noelu praktična je, dakle, opcija za sve koji nemaju puno vremena, a ipak vole uživati u vrhunskoj kuhinji i dobroj čaši vina.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba