ARHITEKTURA

Nekadašnja seoska ciglana transformirana je uspješno u impozantan radni prostor. Imamo priču

Pred slovački arhitektonski studio BKPŠ stavljen je veliki izazov – iz ciglane stvoriti reprezentativan radni prostor i atelje. Evo kako im je to uspjelo

Slovački arhitekti iz studija BKPŠ nedavno su predstavili jedan divan projekt. Nekadašnja ciglana u jednom selu u zapadnoj Slovačkoj postala je danas tako uredski prostor. Iako izgleda impozantno i posebno, proces baš i nije bio toliko jednostavan jer je mnoge stvari trebalo pomiriti, prilagoditi lokalitetu i samoj namjeni objekta, ali ga ujedno i oplemeniti te u cijelosti iskoristiti kako bi se u konačnici dobio ipak jedan suvremeni nastavak na izvornu priču.

Za početak, trebalo je ukloniti postojeći strop i stvoriti jedan veliki open space koji dopire do krova. Onda je stvoreno i stubište koje vodi do mezaninske razine koja je povezana s glavnom, prizemnom etažom, a koje funkcioniraju kao cjelina.

Tomáš Manina

Zanimljivo je kako su zidovi ondje načinjeni od vapnene žbuke uz koju se provlači još niz neobrađenih površina koje zajedno cijelom zdanju daju jedan željeni sirovi, rustikalni izgled. Isto tako, dvije trećine opeke koje su korištene u projektu ručno su rađene na licu mjesta te sada na jedan poseban način krase strop.

Ono što prostoru osigurava spomenutu impozantnost jest prije svega otvorenost cijele prostorije, njezina osjetna prozračnost i prostranost te velika količina prirodnog svjetla i prirode kojom je okružen. Kako bi se ondje pak lakše koncentrirali i fokusirali, u njemu možemo pronaći tek nekoliko komada namještaja – radni stol, klupu uz prozor za kontempliranje, niše u zidu za knjige te vanjski trijem kao svojevrsni vizualni nastavak samog interijera.

U svakom slučaju, riječ je o jednom izrazito lijepom radnom okruženju u kojem bi svatko poželio raditi zar ne?

Tomáš Manina

Tomáš Manina
Tomáš Manina
Tomáš Manina

Tomáš Manina
Tomáš Manina
Tomáš Manina

Tomáš Manina
Tomáš Manina
Pavol Paňák

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba